LinkedIn, son yılların internet ortamındaki en populer ve en geniş profesyonel iş ağlarından biri. Tum dunyada milyonlarca insan tarafından kullanılan LinkedIn, farklı veya benzer iş alanlarındaki insanların birbirleriyle bağlantı kurmasına ve iletişim halinde olmasına olanak tanıyor. Platformda yer alan insanlar, profesyonel iş hayatı hakkında fikir alışverişinde bulunabiliyor ve tecrubelerini paylaşabiliyor. Ayrıca LinkedIn, iş arayan insanlar tarafından da yoğun olarak kullanılıyor. Cunku platform, işverenlerle iş arayan kişileri de bir araya getiriyor. Bu nedenle LinkedIn kullanıcıları platformda ne kadar cok insanla bağlantı kurarsa, o kadar buyuk bir iş ağına hÂkim olabiliyor. Ancak LinkedIn kullanıcılarının bağlantı sayıları uzerine yapılan gizli araştırmada oldukca ilginc bir sonuc ortaya cıktı. Buna gore platformda daha az insanla bağlantıda olan kişilerin iş bulma olasılıkları daha yuksek! Detaylara birlikte bakalım…
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Science dergisinde yayımlanan araştırmaya gore sadece 10 kişiyle bağlantılı olan LinkedIn kullanıcıları, iş bulma konusunda 20 ’den fazla bağlantısı olanlara gore daha avantajlı Bununla birlikte iş bulma konusunda zayıf bağlantılara sahip olmak da guclu bağlantılara kıyasla daha iyi. Ayrıca uzak bağlantılardan gelen iş bulma tavsiyeleri de guclu bağlantıların tavsiyelerinden daha faydalı. Bu sonuclara paralel olarak, LinkedIn araştırmacısı Karthik Rajkumar da zayıf bağlantıların, iş arayan insanların sonuca ulaşmalarına yardımcı olacak en iyi secenek olduğunu belirtiyor.
LinkedIn tarafından yurutulen calışmaya ait veriler 2015 ve 2019 yıllarında toplandı 2015 yılındaki olcumler 4 milyon kullanıcı uzerinde gercekleştirildi. 2019 ’daki ikinci bolumde ise 16 milyon kullanıcının verileri kullanıldı. Bu devasa araştırma, daha az bağlantısı olan insanların, iş bulma fırsatlarına daha kolay erişebildiğini veya iş fırsatlarına erişmede diğerlerine kıyasla dikkate değer bir fark olduğunu ortaya cıkardı. Ote yandan calışmanın etik değerlerle uyuşmadığını iddia edenler de var…
LinkedIn tarafından kullanılan ve A/B testi olarak isimlendirilen yontemde, kullanıcıların buyuk coğunluğu bir araştırmanın parcası olduğundan habersiz! İşte bu nedenle bazı uzmanlar calışmanın etik ve ahlak acısından birtakım problemler taşıdığı goruşunde. Ancak boylesine buyuk olcekli araştırmalar icin bu durumun goz ardı edilebilir olduğunu duşunenler de var. Ote yandan bazı bilim insanları ise calışmanın daha cok sosyal medya ile ilişkili ve doğası gereği yanlı olduğunu ileri suruyor.
LinkedIn, calışmanın kullanıcı sozleşmesine ve gizlilik politikasına uygun olarak yapıldığını acıkladı Ancak pek cok kullanıcının, bu tarz platformlara uye olurken sayfalar boyunca devam eden kullanıcı sozleşmelerini detaylı bir şekilde incelemediği de bir gercek. Bununla birlikte, Science dergisi de LinkedIn tarafından yurutulen calışmanın kullanıcı anlaşmalarına uygun olarak yurutulduğu kanaatinde olduğunu acıkladı.
Kaynak: 1