Performansınızı artırmayı istediğiniz tek zamanın yıllık performans değerlendirmesinden once olduğunu duşunuyorsanız yalnız değilsiniz. Ancak, bunu dikkatlice duşunelim; yeteneklisin, uretkensin ve işinde iyisin ama kendini geliştirmeye odaklanmıyorsan bu işte nasıl buyuyeceksin? Ne kadar yetenekli veya uretken olursanız olun, her zaman bir işi eskisinden daha iyi yapma olasılığı vardır. Becerilerinizi geliştirmeye ve yeni bir şeyler oğrenmenin yollarını keşfetmeye dikkat etmek, kendinizin daha iyi bir versiyonu olmaya giden ilk adımdır. Bu durum sadece iş performansınızı artırmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda mesleki gelişiminiz icin potansiyel fırsatlar da yaratır. İşte iş performansını artırmanın yolları.
Ayrıca bu iceriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İş Yerindeki Performansınızı Olumsuz Etkileyebilecek 7 Davranış Şekli”
1. Dikkat dağıtıcı şeyleri sınırlayın İş performansını artırmanın yolları listemizin ilk sırasında dikkat dağıtıcı şeyleri sınırlamak yer alıyor. Geveze iş arkadaşları, e-posta bildirimleri, gurultucu cocuklar, ev ici yukumlulukler ve sosyal medyada gezinmek dikkat dağıtıcı unsurlardan sadece bazılar. İster uzaktan ister bir ofis alanından calışıyor olun, iş performansınızı artırma cabalarınızı sabote eden bazı dikkat dağıtıcı şeyler vardır. Bu tur dikkat dağıtıcı şeyleri uzak tutmak onemlidir, cunku bunlar uretkenliğinizi ve odaklanmanızı doğrudan etkiler.
Profesyonel ipucları
Kendinizi işyerinde uretken insanlarla cevreleyin. Farklı gorevleri tamamlamak icin saat tutun. Rahatlamak icin kısa molalar verin. Uzaktan calışıyorsanız ofisinizi evin sessiz bir yerine kurun. Acık alanda calışırken gurultuyu engellemek icin gurultu onleyici kulaklık kullanın. Gereksiz goruşmeleri iptal edin. 2. Planlayın ve onceliklendirin İşin planlanması ve onceliklendirilmesi, iş performansını artırmanın muhtemelen en onemli yoludur. Pek cok insan zamanının onemli bir kısmını duşuk oncelikli gorevlere harcar. Sonuc olarak, acil veya yuksek oncelikli gorevler uzerinde calışmak icin cok az zamanları kalır ve bu da gorevin tamamlanmasını ve proje teslimini daha da geciktirir.
Profesyonel ipucları
Tum gorevlerinizin mevcut durumunu kontrol edin ve hangilerinin belirlenen surelerin gerisinde kaldığını tespit edin. Her şeyi tanımlamak icin bir yapılacaklar listesi oluşturun. Once acil veya yuksek oncelikli gorevler uzerinde calışın. Gorevler icin zaman hedefleri belirleyin. 3. Daha iyi iletişim kurun İyi bir iletişim kurmak, iş performansını artırmanın yolları listenizdeki en onemli maddelerden biridir. İletişim, iş performansınızı artırabilir veya bozabilir. Hızlı ve zamanında iletişim kurmak, yapılması gerekenler ve bunların nasıl yapılacağı konusunda netlik sağlar. Aynı zamanda iyi iletişim, onemli bilgilerin gozden kacmasını onler ve gorevlerin ve projelerin belirlenen kalite standartlarına gore zamanında tamamlanmasını sağlar.
Profesyonel ipucları
Ekip uyelerinizle net hedefler ve beklentiler belirleyin. Duzenli bire bir toplantılar planlayın. Herkesin icinde ovun, ozelinde eleştirin. Bir catışma veya yanlış anlaşılma varsa, bu sorunu cozmek icin en kısa surede bununla yuzleşin. Doğru bilgiyi doğru zamanda iletmek icin iyi iletişim araclarını kullanın. 4. Zaman yonetiminizi iyileştirin Proje tesliminde gecikme yaşamamak icin işinizi eve mi taşıyorsunuz? Evet ise, gunluk, haftalık ve aylık sorumlulukları hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirmek icin zaman yonetimi becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Ayrıca, değerli calışma zamanınızı dedikodu, erteleme, cep telefonu kullanımı vb. işle ilgili olmayan faaliyetlere harcamak yerine doğru gorevlere harcadığınızdan emin olmalısınız.
Profesyonel ipucları
Farklı gorevler icin zaman dilimleri belirleyin. Coklu gorev yapmaktan kacının. Once onemli gorevler uzerinde calışın. İş yerinde zaman kaybettiren faaliyetleri ortadan kaldırın. Duzenli kısa molalar verin. 5. Net hedefler belirleyin Net kilometre taşları belirlemek hem kişisel hem de profesyonel yaşamda onemlidir. Hedefler soz konusu olduğunda, net duşunmek ve gercekci olmak cok daha iyidir.
Profesyonel ipucları
Son teslim tarihine dikkat edin. Tum onemli tarihleri ​​cevrimici bir takvime kaydedin. Proje değerlendirme becerilerinizi geliştirin. Her kilometre taşını bir oğrenme deneyimi olarak ele alın. 6. Hedefleriniz ulaşılabilir olsun İş performansını artırmanın yolları listemizin altıncı maddesinde net ve ulaşılır hedefler koymak yer alıyor. İş performansını iyileştirmek icin hedef belirleme soz konusu olduğunda gercekci olmak gerekir. Cunku belirlediğiniz yoldan cıkmamak icin kucuk hedefler belirlemek daha iyidir. Orneğin; 10 gorevi 6 gunde tamamlama hedefi koymak yerine, kendinize gunde bir gorevi verimli bir şekilde tamamlama hedefi koyabilirsiniz.
Profesyonel ipucları
Gercekci hedeflere sahip olun. Hedefleriniz hakkında hayal kurmayın, somut gorunmeleri icin onları kağıda not edin. Hedeflerinizi onem sırasına gore duzenleyin (ana hedefi en uste yazın, ardından daha kucuk hedefleri yazın). Bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak bir eylem planı oluşturun. Kendinizi sorumlu tutun. 7. Once zor gorevlerin ustesinden gelin Gune başlarken once en zorlu ve onemli gorev uzerinde calışın. Onceliğinizi zor gorevleri ayırmak, yuksek oncelikli işleri zamanında bitirmenize ve kalan zamanınızı başka şeyler icin değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Profesyonel ipucları
En zor gorevinizi belirleyin. Gorevi kucuk, yonetilebilir parcalara ayırın. Gereksiz gecikmeler olmadan hemen başlayın. Nihai sonuc konusunda net olun. 8. Başladığınız işi bitirin İş performansını artırmanın yolları listemizin sekizinci maddesinde başladığınız işi bitirmek yer alıyor. İşteki uretkenliğinizi ve performansınızı etkilemesi muhtemel bir başka şey de işleri yarım bırakmaktır. Kac kez bir şey uzerinde calışmaya başladığınızı ve kısa bir sure sonra onu bıraktığınızı hatırlıyor musunuz? Bu sık sık başınıza geliyorsa, değişme zamanı gelmiş demektir. Arada bir şeyler bırakmayı alışkanlık haline getirmeyin. Bir projeye veya goreve başladıysanız, son aşamaya en yuksek kalitede ulaştığından emin olun.
Profesyonel ipucları
Gorev icin bir zaman tahmini belirleyin. Bir gorevi veya projeyi başarıyla tamamladığınızda kendinizi odullendirin. Gunun en uretken olduğunuz saatinde bir gorev uzerinde calışın. Aynı anda birden fazla gorev uzerinde calışmayın. 9. Toplantılarınızı iyi planlayın ABD işletmelerinin verimsiz toplantılara 37 milyar dolar harcadığını biliyor musunuz? Kabul edelim ki gereksiz toplantılar calışanların uretkenlik suresini kısaltıyor. Bu nedenle toplantılardan en iyi şekilde yararlanmak icin titizlikle planlanma yapmak gerekiyor.
Profesyonel ipucları
Toplantılarınızı planlamak icin ihtiyac duyduğunuz tum zamanı ayırın, ancak onları kısa tutun. Toplantı başlamadan once gerekli tum unsurların yerinde olduğundan emin olun. Toplantı icin net bir gundem belirleyin ve daha iyi hazırlanabilmeleri icin tum katılımcılara aynı şeyi iletin. Bunlara ek olarak:
Toplantı icin davet gondermeden once kendinize gercekten gerekli olup olmadığını sorun. Herkesin musait olup olmadığını kontrol edin ve toplantı icin en uygun zamanı secin. On hazırlık icin mumkun olduğunca cok ayrıntı sağlayın. Bir toplantı icin bir zaman dilimi kaydedin ve verilen zaman cercevesinde ozetleyin. 10. Stresi en aza indirin İş performansını artırmanın yolları listemizin onuncu maddesinde stresi en aza indirmek yer alıyor. Cok fazla stres altındayken iş performansını iyileştirmeyi nasıl bekleyebilirsiniz? Kabul edin, biraz stres her zaman işimizin parcasıdır, ancak bunun hayatınızın tum yonlerini etkilemesine izin vermemelisiniz. İyi bir iş-yaşam dengesi elde etmek icin bazı akıllı ipuclarını izleyerek işteki stresi en aza indirebilirsiniz.
Profesyonel ipucları
Stresi tetikleyen durumları ve bunlara nasıl tepki verdiğinizi belirleyin. Sağlıklı tepkiler geliştirin; egzersiz, meditasyon, yoga veya herhangi bir fiziksel aktivite yapın. Kendiniz icin bazı iş-yaşam sınırları belirleyin. Mumkun olduğunda, rahatlamak icin kendinize zaman ayırın. Stresi etkili bir şekilde yonetmek icin guvenilir arkadaşlarınızdan ve aile uyelerinden yardım alın. 11. Ofis dedikodularından ve dramadan uzak durun Ofis dedikodusu ve dram uretkenliğin katilidir. İş arkadaşlarınızla konuşurken profesyonel tavırlar sergileyerek tum bunlardan uzak durmalısınız. Birkac iş arkadaşınız, en iyi arkadaşlarınız olsa bile, iş vaktinde bazı konular tartışılmamalıdır. Ofis dedikodusu, calışanlar arasında surtuşmeler yaratabilecek ve toksik bir calışma ortamına yol acabilecek soylentilerin dolaşmasına yol acar.
Profesyonel ipucları
Evde rahatlamak ve işle ilgili stresi atmak icin aktiviteler yapın. Dedikodu yapan iş arkadaşlarınızın sohbetlerine katılmamaya calışın. Verimli calışmak icin hayatınızın kişisel ve profesyonel kısımlarını ayırın. Duygularınızı durust ve saygılı bir şekilde iletin. Yanlış anlamaları onlemek icin aktif bir dinleyici olma alıştırması yapın. 12. Sağlıklı kalın İş performansını artırmanın yolları listemizin sonunda sağlıklı kalmak yer alıyor. Sağlam bir fiziksel ve zihinsel sağlığınız yoksa iş performansınızı iyileştiremezsiniz. İş yerinde surekli olarak sekiz saat calışmanız gerekmiyor ve vucudunuz da bunun icin inşa edilmedi. Sağlıklı kalmanın anahtarı, işin sizi bunaltmasına izin vermemek ve sadece tatil gunlerinde değil, işteyken de yeterli dinlenmeyi sağlamaktır.
Profesyonel ipucları
Sağlıklı beslenme seceneklerini oğunlerinize dahil edin. Şekerli icecekleri sınırlayın ve aşırı işlenmiş gıdalardan kacının. Gunluk egzersiz yapın. İş yerinde sık sık kısa molalar verin. İşinizi eve goturmeyin. Bilgisayar kullanırken iyi bir vucut duruşu sağlayın. Kaynak: 1