
Sosyal medya platformları gunumuzde, insan yaşamının hemen her alanında belirgin izleri olan onemli bir mecra. Ozellikle belirli bir yaşın altındaki kişiler icin, sosyal medyanın gundelik yaşamla cok daha kuvvetli bir bağı var. Gundelik yaşamda gelişen, sonrasında bir sosyal medya trendine donuşen uygulamalar veya sosyal medyada başlayıp yaşama sirayet eden akımlar, bu kuvvetli bağın en onemli orneği. Bugunlerde ise dunya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya platformu TikTok ’ta populer hale gelen hayli ilginc bir akım gundemde: Quittok.
Quittok akımında, ozellikle genc calışanlar istifa ettikleri anı TikTok ’ta canlı olarak paylaşıyor. Akıma dÂhil olan kişilerin istifa etme surecleri ve yaşam-iş dengesine dair duşunceleri de paylaşımların konusu olabiliyor. Bazı Quittok paylaşımları, kısa surede binlerce hatta milyonlarca insan tarafından izleniyor. Yani kullanıcılar, bir anlamda “yuksek sesli” bir şekilde istifa etmiş oluyor! Peki, sosyal medyanın son gunlerde bir hali populer hale gelen “canlı yayında istifa akımı” nasıl başladı; genc kuşak calışanlar, istifa ettikleri anı neden binlerce insanla paylaşma ihtiyacı duyuyor? Gelin, sosyal medyanın canlı yayında istifa etme akımı Quittok nedir, birlikte bakalım.
Quittok nedir? Quittok, kısaca ozellikle genc calışanların, işlerinden istifa ettikleri anı TikTok ’ta canlı olarak paylaştığı bir sosyal medya akımı. Calışanlar, istifa ettikleri anı canlı olarak veya cektikleri videolarla ve genellikle “quitmyjob” veya “iquitmyjob” (işimden ayrıldım) gibi etiketlerle paylaşıyor.
Quittok akımına katılan kimi kullanıcılar iş yerlerinde, kimi kullanıcılar ise evlerinde istifa ediyor Bazı kullanıcılar işverenlerine, işten ayrıldıklarını haber verdiği anı kayıt altına alıyor. Bazı kullanıcılar ise istifa ettiklerini bildiren e-postaları gonder tuşuna basarken video cekiyor.
Quittok akımında paylaşılan videolar, sosyal medyada binlerce hatta milyonlarca insan tarafından izleniyor Cunku bu sıra dışı akımda genc calışanlar yalnızca istifa etmekle kalmıyor. Pek cok kişi, Quittok ’u yaşam ve iş hayatı hakkındaki duşuncelerini dile getirmenin bir aracı, yeni bir yaşama başlamanın ilk adımı olarak goruyor.
Ote yandan akım kapsamında cekilen videolar coğu durumda oldukca duygusal anları ve bazen de toksik bir iş ortamından “kurtulan” calışanların sevincini iceriyor. Tum bunlar, bu sıra dışı istifa etme akımı icerisinde yer alan videoların cok sayıda insan tarafından izlenmesine neden oluyor, akım gun gectikce daha populer hale geliyor.
Quittok akımı nasıl başladı? Akım, son gunlerde populer hale gelse de kokenleri, 2021 yılına uzanıyor. 2021 ’in temmuz ayında, Birleşik Krallık ’taki bir McDonald ’s şubesinin tum calışanları, vardiya sırasında işten ayrıldıklarını bildiren bir video yayınlamıştı. Video, kısa surede milyonlarca insan tarafından izlenmişti. Bu toplu istifa, Quittok akımını ortaya cıkaran ve populer hale getiren en onemli olaydı.
Quittok, neden yuksek sesle istifa etme akımı olarak isimlendiriliyor? “Yuksek sesle istifa,” calışanların istifa ettiklerini gercek anlamda yuksek sesle dile getirmesiyle ilgili bir durum değil. Videoların işverenlerin de aralarında bulunduğu milyonlarca insan tarafından izlenmesi ve cok daha gorunur bir bicimde gercekleşmesi nedeniyle bu şekilde isimlendiriliyor. Ancak insanların istifa ettikleri anın videosunu milyonlarca kullanıcıyla paylaşmasının altında yatan tek sebep, istifayı yuksek sesli hale getirmek değil.
Sosyal medya, genc kullanıcılar icin gundelik yaşamın oldukca onemli bir parcası Sosyal medya cağının icerisine doğan ve sosyal medyanın “yerlileri” haline gelen milyonlarca genc kullanıcı neredeyse yaşamındaki onemli anların tamamını sosyal medyada paylaşmak gibi bir alışkanlığa sahip. Ote yandan mesajı buyutmek ve etkileşimi artırmak da paylaşımların altında yatan motivasyonlar arasında.
Bununla birlikte Quittok videoları, coğunlukla işverenlerine karşı “savunmasız” bir pozisyonda bulunan calışanlar icin bir guc gosterisine, işinden memnun olmayan, istifa etmeyi duşunen fakat bir turlu başaramayan diğer sosyal medya kullanıcıları icinse bir tur ilham kaynağına donuşuyor. Tum bunlar, akımın populer hale gelmesinde etkili olan unsurlar. Ancak bu ilginc akımın, hem istifa eden calışanlar hem de işverenler uzerinde ilk etapta fark edilmesi kolay olmayan bazı negatif etkileri var!
Quittok videoları, hem işinden ayrılan calışanlar hem de işverenler icin bazı acılardan olumsuz bir imaj oluşturuyor Orneğin Quittok akımı ile işinden ayrılan bir kişi, gelecekteki işverenleri tarafından profesyonellikten uzak bir kişi olarak değerlendirilebilir. Bu ise ilgili calışanın gelecekteki onemli iş fırsatlarını kacırmasına neden olabilir. Bununla birlikte bir calışanın milyonlarca insanın gozleri onunde istifa etmesi, elbette işveren icin de olumlu bir durum değil.
Yani Quittok bazı calışanların ve işverenlerin, zorlu bir donemden gecmesine neden olabilir. Ancak akımın, ozellikle işverenleri daha ozenli, şeffaf ve sorumlu olmaya zorladığını, bu nedenle iş yaşamındaki bazı pozitif gelişmelere katkı sağlayabileceğini duşunenler de var.
Kaynak: 1