Mesleklerimiz, yaşamlarımızı şekillendiren en onemli unsurlar arasında yer alıyor. Bununla birlikte meslek tercihlerimizi etkileyen pek cok faktor var. Mesleklerin gelir duzeyleri de bunlardan biri. Bu sebeple pek cok insan yuksek duzeyde para kazanabileceği mesleklere yoneliyor. Peki, Turkiye ’deki en cok kazandıran meslekler hangileri? Bu sorunun yanıtı Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından yayımlanan Yuksekoğretim İstihdam Gostergeleri isimli raporda gizli! Detaylara birlikte bakalım.
Mesleklerimiz yaşamlarımızı şekillendiren en onemli unsurlar icerisinde yer alıyor. Bununla birlikte meslek tercihlerimizi belirleyen cok sayıda farklı faktor var İlgi alanlarımız, beğenilerimiz, yeteneklerimiz ve becerilerimiz meslek tercihlerimizde etkili olan bazı hususlar arasında bulunuyor Ote yandan cok sayıda insan, meslek secimi yaparken ekonomik gostergeleri de goz onunde bulunduruyor Peki, Turkiye ’nin en cok kazandıran meslekleri hangileri? Bu sorunun yanıtı, Turkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Yuksekoğretim İstihdam Gostergeleri isimli raporda gizli Rapor, yuksekoğretimdeki istihdam verilerine dair onemli bilgiler iceriyor. İş bulma suresinin en kısa olduğu on lisans ve lisans bolumleri ve istihdam oranın en yuksek olduğu bolumler, raporda yer alan dikkat cekici verilerden bazıları Orneğin ulkemizde en yuksek kayıtlı istihdam oranı yuzde 96,0 ile ozel eğitim oğretmenliği bolumunde. Bu bolumu yuzde 94,3 ’luk oranla tıp ve yuzde 91,3 ile elektrik oğretmenliği takip ediyor Ancak TUİK raporunun en dikkat ceken kısmı, ortalama kazancın en yuksek olduğu bolumler hakkında Buna gore Turkiye ’nin en cok kazandıran lisans bolumu pilotaj Ucak muhendisliği ise en cok kazandıran meslekler listesinin ikinci sırasında yer alıyor “Matematik muhendisliği,” “havacılık elektrik ve elektroniği” ve “ucak bakım ve onarım” bolumleri ise sıralamanın ilk beşindeki diğer meslekler Ulkemizin, gelir duzeyi en yuksek olan meslekleri incelendiğinde havacılık ile ilgili mesleklerin zirvede yer aldığı goruluyor Bu sebeple son donemde havacılık sektorunde nitelikli eleman yetiştiren yuksekoğretim programlarına ve aynı alandaki mesleklere yoğun bir talep olduğu ifade ediliyor.
Kaynak: 1