Her zaman soyluyoruz: Cocuklarımızı korumak giderek daha zor bir hal alıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte, cocuklarımızın kolayca her şeye ulaşabiliyor olması gibi; bazı kotu niyetli insanlar da cocuklarımıza ulaşabiliyor. Ve bu kotu niyetli insanlar sosyal medyayı, oyunları; kısacası sanal dunyadaki her boşluğu kendileri icin bir fırsat biliyorlar. Hatırlayacak olursanız, kısa bir sure once bir anne, Facebook ’ta oğlunun başına gelen olayla ilgili bir paylaşımda bulunmuştu. Cunku internette cocuk istismarıyla ilgili daha uyanık olmaya ve tehlikenin aslında bize hic uzak olmadığını hatırlamaya ihtiyacımız var. İşte şimdi de bir ekşisozluk yazarı, 9 yaşındaki yeğeninin başına gelen o garip olayı sosyal medyada duyurdu. Bu korkutucu olayın detaylarını sizinle paylaşarak bu konudaki yorumu tamamen size bırakıyoruz…
9 yaşındaki yeğeninin bilgisayar başında oynadığı “avataria” isimli oyun, yazarın dikkatini cekiyor
Oyunda oradan oraya yuruyen bir suru avatar var ve bu avatarlar “Benim evde parti var hadi aşkım gel” yazarak dolaşıyorlar
Once bunların oyun icinde bağımsız hareket eden “bot”lar olduğunu duşunuyor ama biraz yakından bakınca kişilerin birbiriyle gayet anlamlı bir bicimde konuşabildiklerini goruyor
Yeğeninin ona oyundan bahsetmesini istiyor: “Burda guzel giyiniyorsun, gorevler var onları yapıyorsun; sonra kulube gidip kendine bir sevgili buluyorsun.”
Tam o sırada cocuğun yanına bir avatar gelip onunla evlenmek istediğini soyluyor…
Karşıdaki şahıs o esnada, 9 yaşındaki bu kucuk cocuğa sorular soruyor: “Kac yaşındasın? Nerede okuyorsun?”
Durum iyice garipleşince yazar da kendine bir facebook hesabı acıp oyuna dahil oluyor…
Sahte profiliyle oyun icinde gerekli gorevleri tamamladıktan sonra, ona da parka gidip arkadaş edinme gorevi geliyor
Ve iki dakika icinde hemen birisi yanına gelip “Selam” yazıyor.
-Selam.
-Selam.
-Arkadaş olalım.
-Olur.
Aralarında gecen diyalog ise her şeyi anlamaya yetiyor:
-Hadi bana gel(Evi olarak dekore ettiği bir odaya giriyorlar).
-Kac yaşındasın?
-9.
-Ben de 11, hadi oynayalım.
-Ne oynayacağız, ben daha yeniyim. Bilmiyorum oynamayı.
-Tamam ben sana oğreteceğim(Ekranın ust koşesinde ***seni opmek istiyor diye bir pencere acılıyor).
-Hadi ustumuzu cıkaralım.
-Neden?
-Boyle oynayalım.
-Ama ben bilmiyorum.
-Tamam. Okuyor musun?
-Evet.
-Nerde?
-(Bir okul adı uyduruyor)
-Tamam ben de okuyorum. Daha once hic kulodunu cıkarmadın mı?
-Anlamadım.
-Kulodun ne olduğunu biliyorsun di mi?
-Evet.
-Tamam. Şimdi onun icinde bir şey var ya. O nasıl gorunuyor?
-Anlamadım. Bilmiyorum.
-Tamam. Evde yalnız mısın?
-Hayır annem var.
-Tamam yanında mı?
-Hayır.
-Tamam, gelirse haber ver.
-Bundan sonra burda sadece beni bul tamam mı, başkasını kabul etme. Ben sana gold vericem. Gelinlik alıcam. Puan da kazanırsın, seviye atlarsın.
-Tamam.
-Facebook hesabın var mı?
-Annemin var.
-Tamam telefonun var mı?
-Yok, annem doğum gunumde alacak.
-Tamam ne zaman doğum gunun?
-Temmuzda.
-Tamam, eğer annen almazsa ben sana alırım.
-Telefon mu?
-Evet, ama burda sadece benimle konuş, bir de bana sana gonderebileceğim bir adres lazım.
-Tamam.
-Tamam sex oynayalım mı?
-Nasıl oynayacağız?
-Sen şimdi kulodunu cıkar onun icindeki….
Yazar diyaloğun buradan sonrasına yer vermiyor cunku konuşmaların giderek daha da iğrenc bir hal aldığını soyluyor.
Cocuklarımızı korumaya, ilk olarak, onlarla aramızdaki sağlıklı iletişimi koruyarak başlamalıyız
Cunku her durumda ve her koşulda cekinmeden bizimle konuşabilmeleri gercekten cok onemli. Bu cirkin olayı duyuran ekşi sozluk yazarına teşekkur ediyor, tum ebeveynleri bir kez daha sanal dunyanın tehlikeleri konusunda uyarıyoruz.