Hande Kader adını duydunuz mu? Belki sosyal medyada karşınıza cıktı ama “trans” kelimesini okur okumaz bakmadan gectiniz. Ne de olsa trans dediğiniz birey toplumun ahlak kurallarının (!) dışında kalan biri değil mi? Hande Kader 23 yaşında trans bir kadın, Turkiye ’de trans bir bireyseniz size vucudunuzu satmaktan başka bir şans tanımıyorlar, Hande de bunlardan biriydi, bir LGBT aktivistiydi, insanca yaşamak icin en on saflarda olanca sesiyle bağıran bir trans bireydi. Hande vahşice katledildi, birden fazla kişinin tecavuzune uğradı, bedeni yoğun şiddete ve işkenceye maruz kaldı ve yakılarak katledildi… Tanıdık geldi mi? Şiddet, tecavuz, yakılarak katledilme… Evet Hande ’nin başına gelenler ile Ozgecan Aslan ’ın başına gelenler arasında fark yok, Hande ’nin trans birey olması dışında.

Peki neden Ozgecan ’ın katledilmesi haklı olarak ulkede infial yaratırken, Hande Kader ’in vahşice katledilmesine kulaklarımızı tıkıyor, gozlerimizi kapıyoruz?
Trans bir birey olması bir insanın yakarak katledilmesi icin haklı bir gerekce mi oluşturuyor? Bu sessizliğin katillere ortak olmaktan farkı ne? İcimizde yaşadığımız ofkeyi neden dışarı vuramıyoruz? Katledilen bir insan, sırf sizin ahlak normlarınıza uymuyor diye neden gormezden geliniyor?
“O saatte orada ne işi varmış?”, “Neden tek başınaymış?”, “Mini etek giymeseymiş”, “Su testisi su yolunda kırılır”…
Gibi iğrencliklerinize “neticede transeksuel yani…” turunden bir cinayeti meşrulaştırma gayreti daha mı ekleyeceksiniz? Trans birey olduğu icin oldurulmeyi hak ettiğini duşunen zihniyetinize yazıklar olsun.
Daha 23 yaşındaydı Hande, hayatının baharında, yozlamış yargılarınızın, gozu donmuşluğunuzun, kufurlerinizin, her gun ardından duyduğu i.ne laflarının arasında yaşamaya calışıyordu.
Buna bile tahammul edemediler, 23 yaşında gencecik bir kadının, istediği gibi bir yaşam kurmasına, gulmesine, eğlenmesine, aralarında bulunmasına tahammul edemediler. Ne de olsa o bir trans bireydi, tek bildiği seksti, aklı fikri birileriyle birlikte olmaktaydı, olmesi, oldurulmesi kacınılmazdı ve bu kacınılmaz son vuku buldu. Bu mudur, 23 yaşında bir insanın aramızdan cekip alınmasına vereceğimiz tepki bu mudur, bu mu olmalıdır?
Bakın trans gazeteci Michelle Demisevich ne diyor:
“Yıllardan beri suregelen bir şey. Ozellikle de 12 Eylul darbesinden sonra atılan nefret tohumlarının artık yansıması. 12 yaşındaki bir erkek cocuğu sokakta bana arkamdan “Pis i.neeee” diye bağırıyorsa, ben oturup duşunuyorum, bu cocuk neden benden nefret ediyor diye. Cunku dunyada henuz 12 yıldır var, beş yıl bebek olarak gecti, geriye kaldı 7 yıl. Bu surecte beni nasıl tanımış olabilir ki, nefret etsin?” Evet, neden nefret ediyoruz? Trans bireylerin bu toplumda neden yaşam hakkı yok, kanunlar onunde sozum ona eşit olan trans bireyler neden dışlanıyor, gormezden geliniyor, oldurulunce, katledilince toplum bir anda dilsiz oluyor? Var mı bir cevabınız?
2015 onur yuruyuşunde Hande Kader, polis saldırılarını ceken kameralara “Cekiyorsunuz cekiyorsunuz hicbir yerde yayınlamıyorsunuz, sesimizi kimse duymuyor!” diye haykırmıştı.
Şimdi ne kadar haklı olduğunu gorduk. O gun onur yuruyuşunde haykırdıklarını yayınlamayanlar, bugun katledilmesinin ardından derin bir sessizliğe gomuluyor. Bir takım canilerin, sırf erkek zevkleri uğruna 23 yaşında trans bir bireyin katledilmesine gozlerini kapatıyorlar.
Artık yazacak bir şey bulamıyorum maalesef.
23 yaşında, hayatının baharında, gencecik bir insan, sırf daha iyi yaşayabilmek, daha guzel gunler gorebilmek adına cırpınan biri, cinsel tercihleri yuzunden, farklı olması, tam da karşı cıktığı şeyler sebebiyle yakılarak katledildi. Ne zaman sonu gelecek sorusunun tek bir cevabı var: İnsan olmayı başarabildiğimizde.