Gun gecmiyor ki guzel ve yalnız ulkemizde bir garipliğe daha şahit olmayalım. Bu defa da eşcinsel olduğu icin kız lisesine nakledilmek istenen Deniz A. ’nın iddialarıyla karşı karşıyayız. Saime-Salih Konca Anadolu Lisesi ’nde oğrenim goren Deniz A., cinsel yonelimi sebebiyle Borsa Kız Meslek Lisesi ’ne zorla naklinin istendiği gerekcesiyle şikayette bulundu.
Deniz A., cinsel yonelimi sebebiyle okul yonetiminin baskısına maruz kaldığını, dayak yediğini, hakarete uğradığını ve sonunda başka okula surgun edilmek istendiğini iddia ederek şikayetci oldu. Daha once cinsel yonelimi sebebiyle bir oğrenci tarafından dovulduğunu ve burnunun kırıldığını belirten Deniz A., saldırgan oğrencinin okuldan uzaklaştırıldığını, ama kendi uzerindeki baskının da daha fazla arttığını soyledi.
Deniz A. bir haber sitesine yazdığı mektubunda yaşadıklarını şoyle aktardı:
“Merhaba benim adım Deniz A. Antalya Saime Konca Anadolu Lisesinde okumaktayım. Okuduğum okulda surekli bir baskı altındayım, gectiğimiz donem Mert A. adlı oğrenci bana saldırıp, burnumu kırmıştır, daha sonra okul idaresi hic bir şey yapmadı, ben babam ile yaşayan genc bir lise oğrencisi olarak hakkımı aramak icin dava actım, daha sonra okul bu dava nedeniyle, bu şahsı okuldan attı. Fakat benim icin kabus dolu gunler devam etmektedir. Okuldaki idareciler giydiğim cekete kadar karışır durumdalar, mudur H.Y. cinsel yonelimim farklı olduğu icin, ilce emniyet mudurluğune ‘Bu cocuk gay ’ diye bir yazı gondermiştir, ardından babam Antalya Cocuk Şube tarafından aranıp, taciz edilmiştir. ‘oğlunuz eşcinsel bu gelip gecici bir heves olabilir, biz takibe alacağız ’ denmiş, tum kişisel haklarıma saldırılmıştır. Daha sonrasında mudur ile konuşmaya, odasına gittiğimde, ve kendisine ben bir oğrenciyim ve okumak istiyorum, burası benim okulum, bu benim ozel hayatım dediğimde, kendisi, ‘Gerizekalı senin ozel hayatın olamaz, senin ozel hayatını ben cizerim ’ deyip, babamı okula cağırıp, okuldan gitmem icin nakil kağıdını imzalattırmıştır. Amacları okulda eşcinsel kimlikli oğrencileri, LGBT ’li oğrencileri barındırmamak. Bu olaylardan sonra psikolojim cok bozuldu, babamla cok buyuk kavgalar ettik, annem seneler once vefat etti, kendimi cok yanlız ve caresiz hissediyorum. Konuyu sadece Gmag ile paylaşabildim, kendimi guclu biri olarak goruyorum, okuma hakkım icin savaşacağım, cunku bu benim hakkım. Defalarca kimliğim nedeni ile rehber oğretmene gonderildim, okulda her şekilde psikolojik ve fiziksel tacize uğradım yeter artık yeter! ben sadece okumak istiyorum, Turkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Benim yerimde başka biri olsaydı belki canına kıyabilirdi, veya babam başka turlu bir adam olsaydı beni oldurebilirdi.
Bizim okumaya, yaşamaya hakkımız yok mu?
Deniz A.”
Deniz A. ’nin iddiaları Turkiye ’de gay olmanın zorluklarını suratımıza carpan cinsten.
Deniz A., okul muduru Huseyin Yurdakul ’un da Emniyet Mudurluğu ’ne, ‘Bu cocuk gay ’ şeklinde yazı gonderdiğini, bunun uzerine Antalya Emniyeti Cocuk Şube Mudurluğu ’nun babasını karakola cağırdığını ifade ediyor.
Deniz A., babasına karakolda, “Oğlunuz eşcinsel bu gelip gecici bir heves olabilir, biz takibe alacağız” dendiğini soyluyor.
Okul mudurunun kendisine hakaret ettiğini de ileri suren liseli oğrenci Deniz A., “Odasına gittiğimde ve kendisine ben bir oğrenciyim okumak istiyorum, burası benim okulum, bu benim ozel hayatım dediğimde, kendisi, ‘gerizekalı, senin ozel hayatın olamaz, senin ozel hayatını ben cizerim ’ dediğini vurguluyor.
Cinsel yonelimi nedeniyle zorla Borsa Kız Meslek Lisesi ’ne naklinin yapılmak istendiğini soyleyen Deniz A., Babamı okula cağırıp, okuldan gitmem icin nakil kÂğıdını imzalattırıldı” diyor.
Deniz A. duygularını, “Babama imzalatmam icin verilen nakil kağıdını o sinirle imzalattım ama henuz okula vermedim, başka bir okula geciş yapacağım, ama okul yonetimi istediği icin değil, hem daha demokratik şartlarda okumak istediğim icin, hem de mudurun oğretmenleri orgutleyip okul puanımı duşurmesini istemediğim icin” şeklinde ifade ediyor.
Deniz A., “Beni toplum dışına iterek okumama engel olmaya calışıyorlar ama ben inatla hedeflerimi başarmak icin calışacağım” diyor.
Deniz A. ’ya CHP ’nin lise orgutlenmesi Halk-Lis sahip cıktı.
Yazılı bir acıklama yapan Halk-Lis Antalya İl Başkanı İrem Taşkın, “Oğrenci kardeşimizin yaşadığı dram bizleri uzmekte, aynı zamanda sinirlerimizi bozmaktadır. Turkiye ’nin her yerinde bu zihniyetin sahip olduğu insanlar tarafından yapılan baskıların, ayrımcılıkların sadece bir tanesine şahit oluyoruz. Okullarda uyuşturucunun, ahlaksızlığın, disiplinsizliğin kol gezdiği bu donemlerde idareciler, kimin goruşunun ne olduğu, kimin ne tercihlerde olduğunu kendilerine iş guc edinmişler. Okulun işi şu bu ayrımı yapmadan insanları eğitmek, oğretmenin işi ayrım yapmadan eğitim oğretin hayatında oğrenciye bir şeyler katmaktır, kesinlikle sen şoylesin boylesin diye ayrım yapmak değildir, eğer işini bilmeyen kişi veya kişiler varsa derhal oturduğu koltukları terk etmelilerdir” ifadelerini kullandı.
LGBTİ kolektifi de sosyal medya hesabından bir acıklama yayınlayarak Deniz A. ’nin yanında olduğunu bildirdi.
Antalya Saime Salih Konca Anadolu Lisesi ’nde okuyan Deniz A. adlı genc eşcinsel olduğu icin okuldan nakil edilmeye zorlanıyor. Okul hayatı boyunca psikolojik ve fiziksel şiddet goren Deniz ’in eğitim hakkı, homofobik okul mudurunun LGBTİ oğrencileri okulda barındırmama cabaları sonucu elinden alınmaya calışılıyor. Eğitim hakkı icin sonuna kadar savaşacağını soyleyen Deniz ’e biz de soz veriyoruz:
Eğitimde,okullarda homofobi ve transfobi yok olana kadar mucadele etmeye devam edeceğiz.
Alışın her yerdeyiz!
Deniz A. ’nın yaşadığı bu zorluklar henuz iddia duzeyinde olsa da, ulkemizde eşcinsel bireylerin yaşadıkları zorlukları cok yakından biliyoruz.
Daha yakılarak katledilen trans birey Hande Kader hafızamızdayken Deniz A. ’nın yaşadını iddia ettiği zorlukların, sıkıntıların gercek olması son derece yuksek bir ihtimal.
Herkesin, kadının, erkeğin, cocuğun, trans bireyin, eş cinsellerin bir arada mutlu şekilde yaşadıkları bir ulke hayal ediyoruz… Cok mu şey istiyoruz?
haberin kaynakları: 1, 2, 3