Biz buyuk kentlerde mucadele icinde bir yaşam surerken, diğer yandan uzun ve sağlıklı yaşamın sırları icin umarsız bir arayış icinde geziniyoruz. Ama cok yakınımızda Şahe Nine gibi ornekler var ki, o 115 ’inci yaşında hala sağlıklı ve torunlarının net sayısından bile emin değil… Nazarımızı değdirmeden, sağlıklı bir omur dileyerek okuduğumuz oykusunu biz de sizlerle paylaşmak istedik. ?
Şahe Tayurak Diyarbakır ’da yaşıyor, net yaşı bilinmese de, tahminler 115 olduğu yonunde. Kendisinin en az 415, en cok 430 torunu olduğu biliniyor. Cocuklardan başlarsak; Şahe Nine 3 evlilik yapmış, ilk evliliğinden 2, ikincisinden 5 cocuğu var
Şahe Nine, Diyarbakır Alipaşa Mahallesi ’nde bahceli bir evde yaşayan en kucuk oğlu Cemal Tayurak ve ailesinin yanında kalıyor. Ufak tefek rahatsızlıkları olsa da, gercek bir eski toprak olan Şahe Nine ’nin hafızasıyla ilgili onemli bir sorunu yok.
Oğlu Cemal Tayurak, annesinin 5. kuşaktan torununu gorduğunu, en son uc yıl once yaptığı hesaplamaya gore, 415 ’ten fazla torun sahibi olduğunu soyluyor
Cemal Tayurak; “Uc yıl once 415 ’ti ama şimdi kac oldu bilmiyorum. Son sayıyı tespit etmem icin uc yıl once yaptığım gibi tum kardeşlerimi, kuzenlerimi, yeğenleri ve torunlarını arayıp liste yapmam gerekir. Ama uc yıl icinde en az 15 yeni torun daha doğduğunu ve bu sayının 430 ’u aştığını rahatlıkla soyleyebilirim.”
Cemal Tayurak, annesinin hayatında hic ciddi hastalık gecirmediğini soyluyor. Şahe Nine ’nin en buyuk cocuğu 90, en kucuğu ise 60 yaşında. Ayrıca, en buyuk torunu 70, en kucuk torunu ise 2 yaşında
Şahe Nine ’nin gercek yaşının bilinmemesinin nedeni elbette cok yaşlı olması. Muhtar kendisine 1945 ’teki İskan Kanunu ’ndan sonra kendi kafasına gore bir yaş vermiş ama cocukları en az 110 olduğuna emin. Hatta Diyarbakır ’ın en yaşlı insanı olduğunu duşunuyorlar. Oyle ki, doktora goturup kemik yaşının belirlenmesini bile teklif ediyorlar.
Artık sol gozu gormeyen ve kulakları az duyan Şahe Nine ’nin, gelini Kaside ’nin ısrarıyla ağır ağır anlattıklarına bakınca hafızasının yerinde olduğunu rahatlıkla anlıyoruz;
“Ermeni olaylarını hatırlamıyorum, ilk tehcir kararı cıktığında ben kucukmuşum, hatırlamıyorum. Ataturk ’u gormedim ama Silvan ’a geldiğini soylediklerini hatırlıyorum. Buyuk kıtlığı hatırlamıyorum ama ikinci kıtlıkta, dağ koylerinden insanlar gelip koyumuzden pancar toplardı. Bir de Şeyh Sait İsyanı ’nı cok iyi hatırlıyorum.”
Şahe Nine, gecen yıl safra kesesiyle ilgili rahatsızlık yaşamış. O zamana kadar ise herhangi bir hastanede kaydı yok. Aslında bu uzun omur ailede genetik bir şey değil. Oğlu Cemal, buyuk cocuklarının ondan cok daha yaşlı gorunduğunu soyluyor
Teli Tayurak, Şahe Nine ’nin ilk evliliğinden olan 90 yaşındaki kızı. Kulakları az duyan ve yurumekte zorlanan Teli Tayurak, annesinin kendisinden cok daha sağlıklı olduğunu onaylıyor
Teli Tayurak ve kardeşini anneannesi buyutmuş ve onu anneleri sanıyorlarmış. Teli 6 yaşındayken annesinin Şahe olduğunu ve başka yakın bir koyde evli olduğunu oğrenince cok ağladığını anlatıyor. Ve annesine dair cok fazla anlatabileceği bir şey olmadığını belirtiyor.
Kaynak; 1