“Bu sabah icimde bir tazelik var,
Bu seher, bu camdan giren gunduz, ben!
Sokaktan yukselen şu şen naralar,
Bu camdan bakınan, bu gulen yuz ben!
Nerede o dunku ateşli nabız,
Nerede yastıkta kıvranan başım?
Bu sabah icimde celikten bir hız,
Bu sabah en mutlu, en şen yurttaşım.”
Ahmet Kutsi Tecer
Şairin dediği gibi, bu sabah icimizde bir tazelik olmalı; cunku bugun goz bebeğimiz Cumhuriyetimizin 93. yaşını kutluyoruz. Ona sahip cıkmanın, onu bize armağan edenleri sevmenin onurunu yaşıyoruz. Aydınlık, huzurlu ve mutlu yarınların umuduyla… Bayramımız kutlu olsun!
1. “Cumhuriyetimiz oyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek icin kan doktuk. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında muesseselerimizi mudafaa icin lÂzım olanı yapmağa hazırız.” Mustafa Kemal Ataturk
2. “Gencler! Cumhuriyeti biz kurduk, onu siz yaşatacaksınız.” Mustafa Kemal Ataturk
3. “Turk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” Mustafa Kemal Ataturk
4. “Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet sekli demektir.” Mustafa Kemal Ataturk
5. “Cumhuriyet, yuksek ahlÂkî değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.” Mustafa Kemal Ataturk
6. “Cumhuriyetimize vereceğimiz en buyuk armağan, genclerin eğitilmesi olacaktır.” Mustafa Kemal Ataturk
7. “Benim nÂciz vucudum elbet bir gun toprak olacaktır. Fakat Turkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yasayacaktır.” Mustafa Kemal Ataturk
8. “Cumhuriyet; mutefekkir, bilgili, kulturlu, sağlam vucutlu ve yuksek karakterli koruyucular ister.” Mustafa Kemal Ataturk
9. “Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkca, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuclar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.” Mustafa Kemal Ataturk
10. “Eğitimdir ki, bir milleti ya ozgur, bağımsız, şanlı, yuksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” Mustafa Kemal Ataturk
11. “Yeni nesil, en buyuk Cumhuriyetcilik dersini bugunku oğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri oğretmenlerden alacaktır.” Mustafa Kemal Ataturk
12. “Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimî ve meşru olmak şartıyla, her fikre hurmet ederiz. Her kanaat bizce muhteremdir.” Mustafa Kemal Ataturk
13. “Biz doğrudan doğruya millet severiz ve Turk milliyetcisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı, Turk topluluğudur.” Mustafa Kemal Ataturk
14. “Demokrasi, halkın halk tarafından, halk icin yonetimidir.” Abraham Lincoln
15. “En iyi hukumet, bize kendi kendimizi yonetmesini oğreten hukumettir.” Goethe
16. “Cumhuriyet, erdemli insanların yonetimidir.” Montesquieu
17. “Halk yoneticilere, yoneticiler de yasalara saygı duydukları zaman, toplum iyi yonetiliyor demektir.” Aristipper
18. “Ozgurluğu sevenlere ve koruyanlara ancak Cumhuriyet yaraşır.” George Washington
19. “Cumhuriyet, ilim ve ahlakın, adalet ve faziletin iktidarıdır. Bunların fiilen yaşanmadığı yerlerde şekil ve iddia ne olursa olsun cumhuriyet yoktur.” Seneca
20. “Cumhuriyet ve cehalet, ikisi aynı yerde barınamaz.” Lamartine