Kısaca Gobeklitepe ’yi ve onemini anlatarak başlayalım. Şanlıurfa ’ya 15 km uzaklıkta olan arkeolojik alan uzerinde yapılan calışmalar sonucu ortaya cıkan Gobeklitepe gunumuzden tam 12.000 yıl once inşa edilmiş, arkeolojik olarak Canak Comlek Oncesi Neolitik A Donemine (M.O 9.600 – 7.300) ait yapılardır. Gobeklitepe ’de, bir tepe uzerine inşa edilmiş cok sayıda yuvarlak bicimli yapı bulunmaktadır. 1995 yılında arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından Alman Arkeoloji Enstitusu ’nun desteğiyle başlayan kazılar sonucu elde edilen verilere gore bu yapılar yerleşim amaclı kullanılmamışlar.
Gobeklitepe ’de bulunan henuz sadece altı tanesi gun ışığına cıkarılmış, toplam 20 adet olduğu belirlenen bu uzeri acık yapıların dini amaclı yapılmış olduğu biliniyor, yani bu yapılar dunyanın ilk tapınakları. Taş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biciminde ortak bir ozellik goze carpıyor, T biciminde sutunlar ile cevrilmiş bu tapınakların merkezinde iki T biciminde sutun karşılıklı olarak yer alıyorlar.
Gobeklitepe bu zamana kadar bilinen en eski yapıt ve tapınaktan 7500 yıl daha eskiye ait.
Gobeklitepe ’nin keşfine kadar bilinen en eski tapınak ise Malta ’da bulunmakta ve 5000 yaşında.
Ayrıca Gobeklitepe, Stonehenge ’den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha yaşlı.
Arkeologlar boyları 3 ila 6 metre arasında değişen bu T bicimindeki sutunların stilize edilmiş insan tasvirleri olduğunu duşunuyorlar.
Bunun sebebi T bicimindeki sutunlarda gorulen kol ve el tasvirleri. Ayrıca bu sutunlar uzerine işlenmiş hayvan tasvirleri ve soyut semboller var.
Gobekitepe ’nin gunumuze bu denli mukemmel olarak korunmuş şekilde kalması da arkeologları şaşırtan bir diğer konu.
Yapılış yılından yaklaşık bin yıl sonra onlarca ton toprak ve cakmaktaşları ile tamamıyla gomulduğu bilinen Gobeklitepe ’nin niye gomulduğu de cevabı bilinmeyen sorular listesinde yer alıyor.

1995 yılında başlayan calışmaların başında olan ve 20 Temmuz 2014 yılında gecirdiği kalp krizi sonucunda vefat eden arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt Gobeklitepe ile ilgili şunları soyluyor:
”Gobeklitepe ’deki kazılarda elde ettiğimiz bulgularla, dunyanın bilinen en eski tapınma merkezlerinden birinin bu bolgede olduğunu ortaya cıkarmıştık. Ancak, son kazı calışmalarıyla tapınma merkezinin dunyanın en buyuk tapınma merkezi olduğunu tespit ettik. Yaptığımız araştırmalarda, Cilalı Taş Devrinde yaşamış insanların, yabani sığır, akrep, tilki, yılan, aslan, yaban eşeği, yaban ordeği ve yabani bitki kabartmalarını incelediğimizde hayvanlarını evcilleştiremedikleri sonucuna ulaştık. Ayrıca, dikili taşların (Stel) uzerindeki resimler ve kabartmalar o donemde yaşamış olan insanların sanatları hakkında bizlere fikir veriyor. Buradaki tapınak, dunyanın bilinen en buyuk tapınağı olma ozelliğini taşıyor.”
Stilize edilmiş insanları tasvir eden T bicimindeki sutunların ağırlıkları 40 ila 60 ton arasında değişiyor.
İlkel el aletlerinden başka bir aletin olmadığı bu donemde sutunların nasıl taşındığı ve dikildiği arkeologlar tarafından henuz cozulemedi. İnsanlığın avcı toplayıcı doneminde yerleşim ve tarım kavramlarından cok uzak olduğu 12.000 yıl oncesinde bu yapıların nasıl tasarlandığı sorusu da henuz cevaplanmadı. Belki tum bu sorular cevap bulduğunda insanlık tarihi yeniden yazılacak.
Bu kadar onemli bir alan olan Gobeklitepe hakkında TRT Belgesel kanalında bir belgesel yayınlandı.
‘Suların Ateşin ve Taşların İmparatorluğu ’ isimli belgeselde, insanlık tarihinin en onemli yapılarından Gobeklitepe ’de, Hz. İbrahim ’in yıktığı putlar olduğunu ileri suruldu.
Belgeselde ilgili bolumde gecen ifadeler aynen şu şekilde:
“Gobeklitepe ’de yer alan heykellerin Hz. İbrahim ’in babası Aser ’in yapmadığını kim bize soyleyebilir? Ya da Hz. İbrahim ’in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Gobeklitepe olmadığını ileri surebilir miyiz?”
Gobeklitepe ’nin sanki bir put merkeziymiş gibi gosterilmesi tepkilere neden oldu.
Belgeselde bilgi hatalarının bulunduğunu soyleyen Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen, bunun bir hedef gosterme olduğunu ifade etti:
“Bilimsel yontemlerle alınan sonuclar cercevesinde Gobeklitepe gunumuzden 11 bin 800-8 bin 600 yılları arasına tarihlenmektedir. Bu konuda dini referansların ongorulen tarihleri ile bilimsel araştırmaların kanıtladığı tarihler arasında 7-8 bin yıllık bir fark acıkca gorulmektedir. Bu acıdan Gobeklitepe ’nin Hz. İbrahim zamanı ile ilgili bir yerleşim yeri olarak ele alınması pek cok sakıncayı beraberinde getirdiği gibi belgeselde dikilitaşların put olarak canlandırılması ve kırılması tehlikeli bir hedef gostermedir.
Belgeselin yayınlanmasının ardından sosyal medya bu tehlikeli soyleme tepki gosterdi:
1. Gobeklitepe putların merkeziymiş. Tek tanrılı din tarihinin, Gobeklitepe'ye gore cocuk kaldığını da bilmiyorlar.https://t.co/7WtEnk9HhN
— Naim Dilmener (@renemliD) January 5, 2017
2. Ciddi ciddi endişe ediyorum!.. Gobeklitepe'nin başına bir iş gelir mi?
— edibe şahin (@edibe_edip) January 5, 2017
3. Umarım Gobeklitepe korumaya alınır. Neredeyse Medeniyet Tarihi, Anadolu'dan başlayacak. Zarar gelmez umarım Gobeklitepe'ye. https://t.co/ET9UgOYpj3
— Aziz HAYIR Diyor?? (@AzizDogdu) January 5, 2017
4. TRT 10 bin yıllık Gobeklitepe'yi hedef gosterdi: Putların merkezi! https://t.co/fciY1zhBWK pic.twitter.com/1JHm3XHbkW
— Gulşen (@d_lara095) January 5, 2017
5. Gobeklitepe'dekiler varsayalım ki "put". İnsanlar "madem put bulduk tapalım" derse diye mi endişe ediyorlar, nedir dertleri?
— Not My… (@MiraLincess) January 5, 2017
6. https://twitter.com/barankayhan/status/816925314760712192
7. Dizilerin tarih yazma ve carpitma araci olarak kullanildigi bir ortamda belgesel de boyle olur. https://t.co/an8T6LgkLV
— Erdem Resne (@resneligeyik) January 5, 2017
8. Gobekli "Hz İbrahim'in putları yıktığı yer" bu dil ve yaklaşımın sakıncalarını, bunu vazife bilecekleri hayal edin. https://t.co/AaZZq0ytSn
— Guneş Duru (@gunesduru) January 5, 2017
9. TRT BElgesel'de şu an GobekliTepe fanatiklere hedef gosteriliyor. Farkında değiller muhtemelen
— The Anatolian Lyceum (@AnatolianLyceum) January 2, 2017
Ekşi Sozluk yazarları da belgesele ve bunun sonucunda ortaya cıkabilecek tehlikelere karşı tepkilerini dile getirdiler:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5