Onno Tunc Biyografisi Onno Tuncboyacıyan, 1948 doğumlu Ermeni asıllı Turk muzisyen ve besteci. Tunc, Turk Popu ’na yuzlerce eser kazandırmıştır. Turkiye ’nin Eurovision macerası boyunca da sık sık surecin icinde yer almıştır. Onlarca unlu sanatcıyla calışmıştır ancak adı en cok iş arkadaşı ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan Sezen Aksu ’yla anılmaktadır.
Onno Tunc, 20 Aralık 1948 tarihinde Anadolulu bir Ermeni ailenin ilk cocuğu olarak istanbul, Ferikoy'de dunyaya geldi. Annesi Valentin Tuncboyacıyan, babası Setrak Tuncboyacıyan idi. Tunc ’tan sonra Tuncboyacıyan ailesinin 2 cocuğu daha oldu. Bunlar Tahuki ve Arto Tuncboyacıyan ’dı. Arto Tunc, 25 yıldır Amerika ’da yaşamakta ve perkusyon calmaktadır. Tunc, muzisyenliğe ilk adımı kilise korolarında şarkı soyleyerek attı. Lisede, arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk orkestranın adı “Black Stones”du. Kendini yavaş yavaş geliştiren Tunc, bir genclik orkestrasına kabul edildi ve burada bas gitar calmaya başladı. 1970li yıllarda, bir aranjor ve orkestra şefi olarak adını duyurmaya başladı. Ayrıca “İstanbul Gelişim Orkestrası”nda calışmalarına devam ediyordu. Onno Tunc, ununu arttırmaya başladıkca Tanju Okan, Bulent Ortacgil, MFO, Nukhet Duru, Humeyra, Ali Kocatepe, Neco, Atilla Atasoy, Timur Selcuk gibi bircok sanatcılarla da calışmaya başladı.
1975 ’teki Eurovision Şarkı Yarışması ’nda, orkestranın bascısı olarak bulundu. Tunc ’un Eurovision macerası bundan sonra da devam etti. 1978 ve 1979 yarışmalarına katılan parcaların aranjorluğunu ustlendi, bunun dışında Turkiye finali icin yarışan bazı şarkılarda da imzası vardı. 1978 ’de “Dostluğa Davet” adlı parcayla Seul ’de bir yarışmaya katılan Modern Folk Uclusu ’nun cok iyi bir derece almasının ardından Onno Tunc ’un unu Turkiye capında yayılmaya başladı.
Onno Tunc, Bulent Ortacgil ’in (Benimle Oynar mısın - 1974), Okay Temiz ’in (Zikir - 1981), MFO ’nun (Ele Gune Karşı Yapayalnız - 1984), Sezen Aksu ’nun (Gulumse - 1991), ve Mustafa Sandal ’ın (Suc Bende - 1994) albumlerinde bas gitar caldı.
Sezen Aksu başta olmak uzere Nilufer, Zuhal Olcay, Levent Yuksel, Ayşegul Aldinc gibi Turkiye ’nin onde gelen onlarca sanatcısıyla sayısız kez calıştı.
Aynı zamanda orkestra ve solo saksafon icin “su” adında bir şarkı besteledi. Rumuz Goncagul (1987) ve Aaah Belinda (1986) filmlerinin muziklerini yaptı.
Muzisyen, 1996 yılında ozel ucağıyla Bursa ’dan Yalova ’ya giderken ucağının dağa carpması sonucu, arkadaşı Hasan Kanık ile birlikte hayatını kaybetti. Olumunden hemen sonraki yaz Sezen Aksu, cıkardığı “Duş Bahceleri” isimli albumunu, Harun Kolcak ise “Muzisyen” isimli albumunu Onno Tunc ’a ithaf etti.
Tunc ’un Turk Pop Muziği ’ne kazandırdığı sayısız eser, hic eskimeden hala dipdiri ayakta duruyor. Sanatcının muzik dehası eskiden olduğu gibi şu anda da pek cok muzisyeni kendine hayran bırakıyor. Sound ’u, armonileri ve tekniği ile eşsiz bir muzisyen olan Tunc ’un Selin ve Ayda adında 2 kızı var. Ayda Tunc da bir muzisyen ve Sezen Aksu ’nun orkestrası da dahil olmak uzere bircok sanatcıyla calışıyor.
Olumunden sonra, sanatcının adına “Onno Tunc Beste Yarışması” duzenlenmeye başlanmıştır. İlk eşinin adı Canan Ateş ’tir.
Eserlerinden bazıları :
Ah Mazi
Alev Alev (Ayşegul Aldinc-Alev Alev-1994)
Ayrılık (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993)
Ayrılıklar Bitmez (Sezen Aksu - Firuze) - 1982
Bana Ellerini Ver (Harun Kolcak-Beni Affet-1990)
Ben Yoldan Gonullu Cıktım (Yeşim Salkım-Hic Keyfim Yok-1994)
Beni Bırakın (Levent Yuksel-Med Cezir-1993)
Beni Unutma
Bir Başka Aşk
Bir Cocuk Sevdim
Bu Gece
Değer mi
Deli Gonlum
Demek ki Oyle (soz: Ulku Aker, Ayşe Mine - 1978 )
Dokun Bana (Nilufer-Yine Yeni Yeniden-1992)
Duet (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993)
Dunden Sonra Yarından Once (Zuhal Olcay)
Eğrisi Doğrusu (Nilufer-Ne Masal Ne Ruya-1994)
Gecer (soz:Sezen Aksu-1988)
Geri Don
Gir Kanıma (Harun Kolcak-Beni Affet-1990)
Git
Gozlerin Bulutlu (Nukhet Duru -1981)
Guzel Şeyler Soyle (Aşkın Nur Yengi&Harun Kolcak-Eurovision Turkiye Finali 1987)
Hadi Bakalım
Haydi Gel Benimle Ol
Hep Bana (Zerrin Ozer-Olay Olay-1992)
Hoşgoru
İyisin (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993)
Kapında Gullerim (Bendeniz II - 1995)
Kavaklar
Kış Masalı
Kızmayın Bana (Neco, Soz: Mehmet Teoman - 1975)
Kolay Değil
Muptelayım Sana (Harun Kolcak-Beni Affet-1990)
Ne Masal Ne Ruya (Nilufer-Ne Masal Ne Ruya-1994)
Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam (Sezen Aksu-Gulumse-1991)
Olay Olay (Zerrin Ozer-Olay Olay-1992)
Oldu mu?
Oldu Olanlar (Serpil Barlas ,Soz: Zeren , 1976)
Olsun Varsın (Nilufer-Ne Masal Ne Ruya-1994)
Oyuncu (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993)
Oyle Bakma (Fatih Erkoc-Eurovision Turkiye Finali 1989) (Aşkın Nur Yengi-Sevgiliye-1990)
Papatya Falı (Nukhet Duru - 1981)
Ruhun Duymaz (Emel Muftuoğlu-Ruhun Duymaz-1995)
Sen Ağlama
Seni İstiyorum
Seninle (Nukhet Duru - Nukhet Duru 81 )
Son Bakış
Sonbahar
Sultan Suleyman
Şinanay
Şiribim Şiribom (Gokben - Şiribim Şiribom/Ve Birgun Sen 45'lik(1976) ve Şiribim Şiribom (1977)
Şov Yapma (Nilufer-Yine Yeni Yeniden-1992)
Tam Bana Goresin (Nilufer-Ne Masal Ne Ruya-1994)
Tango (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993)
Tenna
Ucurtma Bayramları (Levent Yuksel-Med Cezir-1993)
Uykun Olsam (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993)
Unzile
Vurulmuşum Sana (Asya (şarkıcı)-Asya-1994)
Yeni Aşk (Zerrin Ozer-Olay Olay-1992) (Yeşim Salkım-Hic Keyfim Yok-1994)
Yeniden Sev (Nilufer-Yine Yeni Yeniden-1992)
Yıllar (Harun Kolcak-Beni Affet-1990)
Yoksun (Nilufer-Ne Masal Ne Ruya-1994)
Zorba (Nilufer-Ne Masal Ne Ruya-1994)
1945