Son olarak yayınlanan kararnamede OHAL kapsamındaki 686 Sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu gorevinden cıkarıldı, 17 kişi ise goreve iade edildi. FETO ile bağlantısı olduğu yonunde Emniyet Genel Mudurluğu ’nden 417 personel, İcişleri Bakanlığı ’ndan 49, Dışişleri Bakanlığı ’ndan 48, TRT ’den 80 kişi gorevden alındı.
OHAL ’den beri cıkarılan KHK ’lar ile bircok kişinin memuriyetle ilişiği kesilmişti. Bu kararnameye her zaman tepki gosteriliyordu. Fakat bu yeni kararnameden sonra gelen tepkiler kafaları fazlasıyla karıştırdı. Karşıt – Yandaş fark etmeksizin bircok insan Kararnameye sert şekilde tepki gosterirken bazıları da olayları cozumleyeceğim derken kafasını yaktı dersek yanlış olmaz.
İşte o tepkiler.
1. En fazla konuşulan tepki Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Kaplan ’dan geldi. Şimdi tepem attı!
FETO'yle ilgisi olmayan
tertemiz insanlar ihrac ediliyor!
*
Olmaz!
*
Kim yapıyor bu temizliği?
ERDOĞAN'IN ALTI OYULUYOR!
— yusuf kaplan (@yenisafakwriter) February 7, 2017
Elbette
FETO temizlenecek!
*
Ama
FETOyle
hic ilgisi olmayanların canı yandı!
*
Kriptolar
Referandum darbesi yapıyor!
*
BUROKRATİK DARBE BU!
UYARI/YORUM
3 FETOcu dilekce veriyor!
Rektor ihrac ediyor!
*
Olmaz!
*
Sinsi bir tezgÂh var!
*
REFERANDUM DARBESİ BU!
MUDAHALE EDİLMELİ!
2. Turkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur ’dan da tepki geldi. Bi bildiriyi imzaladıkları icin yıllarını akademiye vermiş İbrahim Kaboğlu, Yuksel Taşkın gibi hocaların universiteden atılması haksızlıktır
— Yıldıray Oğur (@yildarado) February 7, 2017
3. Tepki verenlerden biri de Cem Kucuk Universiteden atılanların listesini inceledim. Cok sayıda haksızlık var. Bu işin icinde bir iş var.
— Cem Kucuk (@cemkucuk55) February 7, 2017
Gostere gostere PKK'yı ve FETO'yu destekleyen bazı isimlere dokunulmamış ama alakasız isimler var.
— Cem Kucuk (@cemkucuk55) February 7, 2017
4. Numan Kurtulmuş ’un yol arkadaşı olarak bilinen Has Parti Kurucularından Cihangir İslam da ihrac edildi. Tarihe Not 3: Doğrusunu bilin diye yazıyorum. 611 Akademisyenin imzaladığı ikinci dilekceyi imzaladım, soruşturma sonucu imzamı cekmedim.
— CiHANGiR iSLAM (@cihangirislam) February 7, 2017
Tarihe Not 2: Soz veriyorum diz cokmeyeceğim. İnandığım gibi yaşayacak ve hayata aynı tempoyla devam edeceğim. Allah'a verilmiş sozumuz var.
— CiHANGiR iSLAM (@cihangirislam) February 7, 2017
5. Tepkilerin benzeri muhalif goruşleriyle bilinen İsmail Saymaz ’dan da geldi. eski hsyk'da cemaatle hareket eden prof. ahmet gokcen, bugun marmara universitesindeki komisyonda ihraclar icin goruş veriyor; ne guzel.

İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) February 8, 2017

6. Levent Gultekin de tepki gosterenler arasındaydı. Kaboğlu, Yuksel Taşkın, Murat Sevinc gibi akdmisyenleri de atmışlar. Duşman olsa bir ulkeye bu kadar kotuluk yapmaya cekinir.
— Levent Gultekin (@acikcenk) February 7, 2017
7.Elbette tepki veren sadece one cıkan yazarlar da değildi… senelerce sana yapılan haksızlıkları başkasına yapabilesin diye miydi bu kadar emek? bilendiklerini bilersen ne farkın kalır?
— reyyan bilge (@ReyyanBilge) February 7, 2017
8. yapan 'bizden' diye yapılan haksızlığı savunmak asabiyet,
maruz kalan 'bizden değil'se bile yapılan haksızlığa tavır koymak adalettir.
— metin karabaşoğlu (@mkarabasoglu) February 7, 2017
9. Onlarca değerli hocayı ihrac etmişler. Bu insanlar değil, ulke kaybediyor, keşke anlayabilecek olgunlukta olsaydınız. https://t.co/UjeiRE3dAs
— Mehmet Fatih Uslu (@mefuslu) February 7, 2017
10. 686 Sayılı KHK'da bazı isimlere ilişkin delil nedir bilmiyoruz ama toplum tarafından bilinen,abdestinden asla şuphe edilmeyen isimler var/10
— Ali Yalcın (@_aliyalcin_) February 8, 2017
11. FETO ile ilgisi olmadığı duşunulen bircok kişinin ihracına tepkiler gundem konusu Aşağıda gorduğunuz isimler Turkiyenin en başarılı akademisyenlerinin/dunya capında bilim insanlarının universiteyle olan ilişiğini kestiler. pic.twitter.com/u3Q812hL1F
— Asli Kazan (@perapea) February 7, 2017
12. Akademisyenlerin atıldığı KHK'nin altındaki imzalardan birinin sahibi "İngiltere'de master yaptım" deyip sahte cıkınca CV değiştiren bakan.
— D.I. Unplugged ?*♂️ (@DIUnplugged) February 7, 2017
13. Yeni KHK ile DTCF tiyatro bolumundeki butun hocalar ihrac edildi, okulumuz kapandı, vatana millete hayırlı olsun. pic.twitter.com/IES8HzOFDW
— Emrah Serbes (@EmrahSerbes) February 7, 2017
14. İhrac edildim. Moral bozmak yok! pic.twitter.com/oQ9I73KQax
— Can Irmak Ozinanır (@irmakozinanir) February 7, 2017
15. Universitelerde okuma yazma bilen akademisyen kalmayınca iyice dunya lideri olacağız inşallah.
— hakan demir (@suyorumcusu) February 7, 2017
16. Has Parti kurucusu Kafkas Universitesi Oğretim uyesi Cihangir İslam da KHK ile ihrac edildi. Sucu AKP'ye muhalif bir muhafazakar olması. pic.twitter.com/MUIYkqbb2b
— Mehmet Bekaroğlu (@MBekaroglu) February 8, 2017
17. Duşuncelerini ifade ettikleri icin universitelerden ihrac edilen hocalarım ve meslektaşlarımla aynı listede olmaktan onur duyuyorum. pic.twitter.com/E0giWAImCn
— emre tansu keten (@emretansuketen) February 7, 2017
18. Son KHK ile DTCF Tiyatro Bolumu fiilen kapandı.
— Elcin (@elcinwho) February 7, 2017
19. KHK ile Mulkiye'den attıkları Murat Sevinc'in Turkiye'nin en iyi anayasacılarından birisi olduğunu biliyor musunuz? En iyi!
— Yalcın Karatepe (@ykaratepe) February 7, 2017
20. siz sanıyorsunuz ki hep sizden olmayanların anaları ağlayacak' hakkında KHK pic.twitter.com/m71lW7qnmS
— varcharian (@varcharian) February 8, 2017
21. KHK ile yurutulen akademik temizliğin hatalı ihracları, salt barışcı akademisyenleri değil, bir kac nesil oğrenciyi de yaktı. Buyuk (k)ayıp!
— ahmet mumtaz taylan (@taylan1789) February 8, 2017
22. Ya hocam guldurmesenize ahsjjdjdjsjs pic.twitter.com/484SIrttMF
— Toranj (@uluflu) February 7, 2017
23. sabahlari kahvaltidan sonra, evlatlarımla birlikte, khk ihrac listesinde ismim var mı ona bakarız. pic.twitter.com/8Ta7j3wrdu
— Mithat Sonmez (@petekdoku) February 8, 2017
24. Bu eleman Harvard mezunu ve onlarca makalesi seckin bilim dergilerinde yayınlandı. Turkiye'deki akademisyenleri beğenmemesi normal. pic.twitter.com/lEnYZZA1IM
— harunkaranfilci (@harunkaranfilci) February 8, 2017