Oktay Sinanoğlu Biyografisi 28 yaşında profesor unvanını almaya hak kazanmış olan, kuramsal kimya ve de monekuler biyoloji alanlarında yaptığı calışmaların yanı sıra, Tuk ulusal kimliği ve Turkce uzerine verdiği yapıtlarla da tanınan bilim insanı.
Oktay Sinanoğlu, 1935 yılında, Bari, İtalya ’da dunyaya geldi. Annesi Ruveyde Sinanoğlu, gazeteci ve yazardı. Babası Nuzhet Haşim Sinanoğlu'nun askeri gorevi nedeniyle bu ulkede yaşayan Sinanoğlu, ailesi ile beraber 1939 yılında, İkinci Dunya Savaşı ’nın başlaması nedeniyle İtalya ’dan ayrılarak Turkiye ’ye dondu. Ankara Yenişehir Lisesi ’nde burslu oğrenci olarak okudu ve de bu okulu birincilikle bitirdi. Esin Afşar kız kardeşidir. Universite eğitimi icin A.B.D. ’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Kaliforniya Universitesi Berkeley Kimya Muhendisliği bolumunu tercih eden Sinanoğlu, burslu e birinci olarak tamamladı. 1956 yılında, universite eğitimini tamamlamasının ardından girdiği Massachusetts Teknoloji Enstitusu (M.I.T.) ’nu 1957 yılında, sadece sekiz aylık bir zaman zarfında bitirerek yuksek kimya muhendisi oldu.
1959 yılında Berkeley ’de kimya doktorasını tamamladı, 1960 yılında ise Yale Universitesi ’nde oğretim uyesi oldu. 1960-1961 yıllarında atom ve molekullerin cok-elektronlu kuramı ile docent oldu. 1963'te 50 yıldır cozulemeyen bir matematik kuramını bilim dunyasına kazandırarak 28 yaşında profesor unvanını aldı. Yale Universitesi ’nden hayat boyu oğretim uyesi unvanı aldı.
Sinanoğlu, 1973 yılında, Alexander von Humboldt adına verilen Bilim Odulu ’nu kazanan ilk insan oldu. Bunu 1975 yılında, Japonya ’nın ulke dışındaki bilim adamlarına verdiği en buyuk odul olan Japan's International Outstanding Scientist odulu, gene aynı yıl Turkiye Cumhuriyeti Profesoru, 1980 yılında ise Academy of Arts & Sciences (Sanat ve Bilim Akademisi) uyeliği izledi. Turkiye Cumhuriyeti Profesoru unvanı Sinanoğlu ’na ozel cıkartılan bir kanunla verilmiş olup, bu unvanı alan ilk ve tek kişi Oktay Sinanoğlu oldu.
1976'da Japonya'ya Turkiye Cumhuriyeti Ozel Elcisi olarak gonderildi. Kendisi Turk-Japon kultur, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerikan Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Turk uyesidir. Meksika hukumeti tarafından yuksek Bilim Odulu "Elena Moshinsky" ile odullendirildi.
Sinanoğlu, monekuler biyoloji alanının ilk kurucularından ve profesorlerinden birisi olarak tarihe gecti. DNA sarmalı ile ilgili kuramları konusunda dunyanın pek cok akademik kurumunda konferans ve eğitimler verdi. 1993 yılında, Yale Universitesi ’nden emekliliğini isteyerek Turkiye ’ye geri dondu. Yıldız Teknik Universitesi ’nde, Kimya Bolumu ’nde bir sure calışmalarını surdurdukten sonra, 2002 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı.
Turkiye ’de bulunduğu yıllarda Turkce ve Turk Ulusal Kimliği uzerine calışmalar yaptı. Bu donemde Turkce Giderse Turkiye Gider, Bye Bye Turkce / Bir Nev-York Ruyası gibi Turkce uzerine duşuncelerini sergilediği onemli calışmalara imza attı. Turkiye'de bulunduğu donemde calışmalarını daha cok Turk ulusal kimliği ve Turk diliyle ilgili milliyetci goruşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin resmi dil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak oğretilmesinin gerektiğini savunmaktadır. Matematiksel yapısından dolayı Turkce'nin en iyi bilim dili olduğunu soylemektedir.
Yaşamı boyunca Kuantum Mekaniği'ne bircok katkıda bulunmuş bir bilim adamıdır. Paul Dirac'in de uzerinde uğraştığı ancak cozumleyemediği bir problemi, "Kuantum mekaniği"nde, Hilbert uzayının topolojisi ve icerdiği yuksek simetrileri cozdu. Boylece Kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele oturttu.
Oktay Sinanoğlu, Dilek Sinanoğlu ile evlidir.
Oktay Sinanoğlu, ABD, Miami'de tedavi gorduğu hastanede 19 Nisan 2015 tarihinde 80 yaşında vefat etmiştir. Cenazesi Turkiye'ye getirilecektir.
Oktay Sinanoğlu'nun tum akademik calışmaları icinde en onemli 5 kuramı şoyledir:
Many Electron Theory of Atoms and Molecules (1961) – Atom ve molekullerin cok elektronlu kuramı
Solvophobic Theory (1964) – Cozgeniter kuramı
Network Theory (1974) – Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramı
Microthermodynamics (1981) – Mikrotermodinamik
Valency Interaction Formula Theory (1983) – Değerlik kabuğu etkileşim kuramı.
Kitapları; 2050'ye 5 Kala Dunyanın 105 Yıllık Tarihi, İlerisi icin, Turkce Giderse Turkiye Gider, Bye Bye Turkce / Bir Nev-York Ruyası, Buyuk Uyanış, Hedef Turkiye, Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İcin, Yeni Bilim Ufukları I, Yeni Bilim Ufuklari 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması, Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Orgusu Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular, Acıklamalı Fizik, Kimya, Matematik Ana Terimleri Sozluğu
Akademik Kitapları; Modern Quantum Chemistry : Istanbul Lectures, Sigma Molecular Orbital Theory, Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules, New Directions in Atomic Physics