Dun akşam saatlerinde Turkiye Seyahat Acentaları Birliği kısaca TURSAB yaptığı duyuruyla Booking.com adlı internet sitesinin kapatıldığını acıkladı. İnternet sitesi uzerinden yurutulen seyahat acentaları aleyhine haksız rekabet oluşturduğu one surulerek Booking.com TURSAB tarafından uzun suredir devam eden bir sorun olarak da nitelendirildi. Bu kapatma olayına bircok insan tepki gosterirken bazılarına gore Booking.com ’un kapanması turizmi de olumsuz yonde etkileyecek.
Dun akşam bu olayın ardından gecen zamanlarda Booking.com sayesinde yurt ici seyahate cıkan bir kullanıcı sitenin sadece insanlar icin değil kucuk esnaf ve otel sahipleri icin de ne kadar onemli olduğunu anlatmış.
1. Booking nokta kom ’un TR ’de kapatıldığını okuyan birkac arkadaş bugun bana taziyelerini iletti, sebebi şoyle bir hikayedir:
— volkan bey (@volkan_bey) March 29, 2017
2. Bundan bir zaman once, o zamanki işimden istifa edip memleketin goremediğim ama icimde ukte olan yerlerini dolaşmaya başlamıştım.
3. Gunlerim şehrin gorulecek yerleri ve yenilecek yemeklerinden ibaret olduğu icin en cok Foursquare ve Booking kullandım. Cok işime yaradılar.
4. Booking uzerinden gelen muşteriye hicbir otel cakallık yapamıyordu. Yorumlar var, puanlar var… Herkes babasının oğlunu ağırlar gibi, şahane.
5. Gunlerden bir gun guzide bir şehrimize vardım. Sabaha karşı indiğim otogardan otelimin olduğu muhite gittim.
6. Otelin sokağı tam "İŞTE BURADA KAYBOLDU" haberine yaraşır tekinsizlikte. Bilmeden sıkıntılı muhite geldik galiba dedim. Hayırlısı.
7. Otelden iceriye kazasız belasız girdim ve beni karşılayan (ve şu an kafanızı şişirmemi sağlayan) kadroyu gordum:
8. En başta otel sahibi, yanında en cok liseli gorunen iki eleman. Boy sırasına gecilmiş, gomlekler jilet, galiba yeni, cocuklar esas duruşta…
9. Ve otel sahibi olduğunu tahmin ettiğim abi kollarını acarak bana HOŞ GELDİN BUKİN NOKTAKOM dedi…
10. Selamsız Bandosu sahnesinden once anlayamadım tabii ama sonradan oğrendim: Abilerin mail yok, Booking benim rezervasyonu FAKSLA gondermiş.
11. Otelin Booking uyeliği de cok yeni (muhtemelen internet bilen bir yeğen falan kaydetti) belki de siteyle ilk gelen benim…
12. Tabii faksla ‘biri geliyor ’ diyen kağıtta gonderen Booking nokta kom gorununce, doğal olarak oradakiler beni site yetkilisi sanmış…
13. Aha bizi teftişe geliyor diye hazırlık yapmış, giyinip suslenmişler. Ben yahu yok oyle bişey desem de bir sure inanmadılar.
14. (O yuzden, İstanbul'a dondukten sonra bir sure ceşitli afacan masalarda HOŞ GELDİN BUKİN NOKTA KOM gibi karşılanmışlığım vardır.)
15. Kıssadan hisse: Booking nokta kom, toz kondurulmayan kazıkcı turizm sektorumuzun yetkililerinin yıllardır yapamadığını yaptı aslında:
16. En populer yerdeki tuzu kuru esnafa da, en ucra yerdeki muhtac esnafa da hem durustluğun hem de sinsiliğin karşılığının verilmesini sağladı.
17. Milyarlarca dolar butce alan ve kabinede BAKANLIĞI olan bir sektor bunu yarım asırdır yapamadı, bir aplikasyon birkac yılda yaptı mesela.
Kaynak: 1