Sigara sadece ulkemiz icin değil tum dunya icin bağımlılık yaratan ve bırakması bir hayli zor olan bir alışkanlık. Sigarayı bırakmak icin bircok kişi farklı yollar denemiştir. Kimi terapi gorerek, kimi başka alışkanlıklara yonelerek…
86 yaşında olan Ali Rıza Karan ise bambaşka bir alışkanlığa yonelerek sigara bağımlılığından kurtulmuş. Hem de 59 yıldır.
Ali Rıza Karan, 86 yaşında ve Bursa ’da yaşıyor. Onceden sigara tiryakisi olan Karan bu konuyu farklı bir yontemle cozmuş.
Orhangazi ilcesine bağlı Keramet koyunde yaşayan Ali Rıza Karan, 27 yaşına kadar sigara iciyordu. En son bunun kendisine zarar verdiğini anladı ve bırakmak istedi.
Sigarayı ilk seferde bırakmakta bir hayli zorlanan Karan, ağzına bir gul aldı ve sigarayı bırakma seruvenine başladı.
Adeta gulleri sigara gibi tuketen dedemizin ağzından 59 yıldır gul duşmuyor.
Yaz aylarında gulleri kendi ve komşularının bahcelerinden kopartırken, kışın Yalova ’dan tanesi 8 liradan 4 tane gul alıyor. Ve bir gulu 1 hafta boyunca kullanıyor.
Ali Rıza Karan; “27 yaşımda ictiğim sigarının bana zarar verdiğini duşunerek sigarayı bıraktım. Tiryaki olduğum icin cok zor geldi. Sigarayı bırakmak icin care aramaya başladım…”
“..Sigarayı unuturum diye ağzıma gul koymaya başladım. Tam 59 yıldır ağzımdan gulu hic ayırmıyorum..”
“Beni tanımayanlar tuhaf tuhaf bakıp nicin ağzımda gul taşıdığımı soruyorlar. Ben de onlara neden ağzımda gul taşıdığımı soyluyorum. Ben bu gulu olunce bırakırım.” diyor.
Kaynak: 1