Niran Unsal Biyografisi Gercek adı Fatma Uludan Canevi olan Niran Unsal, 13 Ağustos 1974 tarihinde İzmir Radyosu keman ve ses sanatcısı Nursal Unsal Birtek ve kanun sanatcısı Ahmet Canevi ’nin ikinci cocukları olarak İzmir ’de doğdu. Haktan Unsal ile Nida Unsal adında kardeşleri vardır. Daha sonra anne ve babası ayrıldı.
“Rakım Erkutlu Musiki Cemiyeti”nde i, TRT İzmir Radyosu Genclik Korosu ’nda uzun yıllar boyunca cok sesli muzik eğitimi aldı. Muzik hayatına sekiz yaşında İzmir TRT Cocuk Korosu ’nda başladı. Sonra İleri koro ve genclik korosunda da yer aldı. Daha sonra Turk Sanat Muziği Korosu ’nun sınavlarını kazandı. Dort ay kadar koroda gorev aldı. Bir yandan da, “Fasl-ı Feza” isimli fasıl heyetinde, annesinin arkasında korist ve vokal olarak gorev yaptı. Ancak muzikal tercihini pop muzikten yana kullandı. Bu yuzden radyodan ayrılıp orkestra eşliğinde sahne calışmalarına başladı. Tenis Klup, Atlı Spor Kulubu, Anvelo, Karşıyaka Grand Muzikhol gibi İzmir ’in en seckin mekÂnlarında, orkestra eşliğinde pop muzik icracısı olarak sahne almasıyla İzmir ve cevresinde hatrı sayılır bir isim yapmaya başladı. Bu arada şarkıcı olmaya karar veren Niran Unsal, İzmir ’den İstanbul ’a taşındı. Aynı yıllarda Kaan Canbağ ile bir evlilik gercekleştirdi. Bu evlilikten Hande adında bir kızı oldu. 1993 yılında, Hurriyet Gazetesi ’nin her yıl duzenlediği “İzmir ’in Altın 11 ’i” odul toreninde “Yılın Umut Veren Kadın Sesi” odulunu aldı.
Bir donem İzmir ’de radyo programcılığı yaptı. 1994 yılında Kuşadası ’nda yapılan “Pop Show 94” yarışmasına katıldı, “Serseri Mayın” isimli eserle 1. Oldu. Bu yarışmanın ardından beste denemelerine başladı.
İlk albumunu 1996 yılının 13 Ağustos gunu “Haktan” adı altında cıkardı. İlk albumunun ardından sahne calışmalarına yoğunlaştı. Unlu isimlere bestelerini verdi. “Tovbekar” aynı zamanda sozlerini yazdığı ilk şarkı oldu. Ozcan Deniz, Rober Hatemo, Seda Sayan, Metin Şenturk gibi şarkıcılara bestelerini verdi.
İlk albumunde yer alan “HelÂl Et” isimli şarkı cok beğenildi. “HelÂl Et” şarkısının klibini Mustafa Altıoklar cekti, Darıca-Yalova arabalı vapurunda cekilen, sanatsal goruntulerin yer aldığı klipte Niran Unsal ’a unlu gazeteci ve televizyoncu Savaş Ay eşlik etti.
1999 yılında cıkardığı “Şarkılara Tutundum” albumunde başta Attila Ozdemiroğlu olmak uzere Aysel Gurel, Seda Akay, Gunay Coban ve Mete Celik gibi unlu soz yazarı ve bestecilerin eserleri yer alır. Albumun bir diğer ozelliği de; Niran Unsal ’ın yorumcu ve besteci kimlirlığını kanıtlamış olmasıdır. Zira, albumde yer alan ve cok beğenilen “Tovbekar” isimli eserin bestesi ve sozleri Niran Unsal ’ın kendisine aittir.
2003 yılında Ahmet Kaya ’nın anısına bir album yayınlanır. Sanatcının eşi Gulten Kaya tarafından hazırlanan “Dinle Sevgili Ulkem” isimli bu albumde, 18 sanatcı sesi ve yorumuyla yer alır. Niran Unsal da bu albumde “Giderim” isimli eseri seslendirir. Album cıkar cıkmaz, Niran Unsal ’ın yorumladığı “Giderim” şarkısı o kadar buyuk ses getirir ki bomba gibi patlar. Sanatcının cıktığı konserlerde de bu şarkı yoğun istek alır.
Aradan gecen 1 yıl sonrasında Niran Unsal “Gocebe” isimli solo albumunu cıkardı. “Gocebe” isimli album cok ses getirdi, şarkıların pek coğu hit oldu.
2007 yılında Niran Unsal, “NU Muzik Yapım” adını verdiği kendisine ait bir muzik yapım şirketi kurmuştur.ilk olarak da “İyi Niyetlerim” adlı albumunu cıkarmıştır. Bu albumunde tum besteleri kendisi yapmış, muzik direktorluğunu, super vizorluğunu ustlenmiştir.
2009 yılının Mayıs ayında yine kendi yapım şirketinden yayınladığı “Sesler ve İzler” piyasaya cıkardı. aynı yıl, “Kucuk Kadınlar” dizisinin jenerik şarkısına sesi ve yorumuyla katıldı. Seslendirdiği şarkının adı “Ben Ne Zaman Buyudum Anne”dir.
Niran Unsal, 2010 yılının sonuna doğru muzisyen Ali Osman Erbaşı ’nın daveti uzerine “Bir Saz, Bir Avaz” isimli ozel bir projeye guclu sesi ve usta yorumuyla destek oldu.
2012 yılının ilk aylarında, kendi yapım şirketinden “İnce Ayar” adlı ilk maksi single albumunu cıkardı.
Yorumcu kimliğinin yanında, bugune kadar 100 ’den fazla besteye de imza atmıştır. Niran Unsal ’ın bestelerini seslendiren ve bestelerinden bazıları şunlardır: Ozcan Deniz “Nasip Değilmiş”, “Kayboldum”, “Karşılıksız Aşk”, Rober Hatemo “Mahrum”, “Gurur”, “Ama Seni Sevdim”, Sibel Can “Gumuş Kurşun”, “Aşk Yolcu”, Muazzez Ersoy “Duştum Bir Ateşe”, “Geldik Gidiyoruz”, Funda Arar “Var mısın?” Demet Akalın “Sebebim”, Zerrin Ozer “Deli Yaz”, Levent Yuksel “Fasl-ı Muhabbet”, Hazal “Yalancı Sevda”, “Aşka Dair”, Nalan “Farzet”, Metin Şenturk “El mi yaman, bey mi yaman?”…
Niran Unsal ’ın yurt ici, yurt dışı konser, imza gunu, acılış,bayi toplantısı, festival, vb. organizasyonlarla ilgili anlaşmaları, kendi muzik yapım şirketi olan “NU Muzik Produksiyon Yapım” tarafından yurutulmektedir.
Niran Unsal ’ın yapım şirketi, 2009 yılında İbrahim Gugu ’nun (By GuGu) ortak olmasıyla daha da guclenmiştir.
Evlilikleri :
1.evliliği : Kaan Canbağ ile 1990 yılında evlendi ve 6 ay sonra boşandı. Bu evlilikten Hande Unsal (d.1991) adında bir kızı oldu.
2.evliliği : 1999 yılında tiyatrocu Peker Acıkalın ile evlenmedi ama birlikte yaşadılar. 2000 yılında Narin Şeker Acıkalın (d.2000) adında bir kızı oldu.
3.evliliği : 2004 yılında Tiyatro Sanatcısı Selcuk Soğukcay ile evlendi.
4.evliliği : 14 Ocak 2007 tarihinde Kuyumcu Oğuz Turkusev ile evlendi. 3 yıl sonra 8 Aralık 2009 tarihinde boşandı.
5.evliliği : 14 Şubat 2010'da imam nikahı ile ve Haziran 2011 tarihinde de belediye nikahıyla magazin muhabiri İbrahim Gugu ile evlendi, Eylul 2011 tarihinde de ayrıldılar. Kasım 2011 de tekrar bir araya geldiler. Liva (d. 4 Temmuz 2012) adında bir kız cocukları var. 17 Ocak 2014 de Bera adında bir erkek cocukları oldu. 26 Nisan 2017 tarihinde Giresun Gorele'de yeniden evlendiler.

Niran Unsal, 2016 yılında tesetture girip kapandı. 2017 yılında tekrar acıldı.
Albumleri :
1996 - Haktan
1999 - Şarkılara Tutundum
2004 - Gocebe
2007 - İyi Niyetlerim
2009 - Sesler ve İzler
2010 - Bir Avaz Bir Saz
2012 - İnce Ayar
2013 - Ok
2016 - Aşk (Aşk Şarkıları)
2016 - Dediğim Dedik Niran Unsal & By Şorşi Project

Niran Unsal ’a, gelecekte yapmak istediği projeler sorulduğunda kendisinin verdiği cevap şu şekilde olmuştur:
HAKTAN” nasip olan şu hayatta, yaşadığım en zorlu anlarda bile hep “ŞARKILARA TUTUNDUM”. Biliyorum ki, herkes gibi ben de “GOCEBE” bir omrun fÂni sahibiyim. Dileğim o ’dur ki; omrum yettikce, ruhuma yansıyan “SESLER VE İZLER”i, butun “İYİ NİYETLERİM”le kalbimin “İNCE AYAR”ından suzup “BİR SAZ, BİR AVAZ”la beni seven herkesin beğenisine sunmaya devam edeceğim. Nefesimin yettiği, gucumun elverdiği ve Rabb ’imin musaade ettiği kadar…