Dun akşam basketbolda Euroleague ’i kazanarak bizlere buyuk bir gurur yaşatan Fenerbahce, hocasından oyuncularına bircok kişinin emeği ile adım adım zirveye yurudu. Elbette bu başarıda hic de kucumsenmeyecek bir etken olarak kocları Zeljko Obradovic ’i gostersek yanlış olmaz.
Unutulmaz Yugoslav basketbol jenerasyonun efsane isimlerinden olan Obradovic, gerek oyunculuk gerekse kocluk kariyerinde bircok başarıya imza attı. Bu başarısını sıkı calışma ve disipline borclu olan Obradovic ’den zafer kilidini acacak 12 altın niteliğinde sozunu listeledik.
1. “Herhangi bir musabakada ikinci olmak icin gelmedim.”
Gecen sene oynanan Euroleague finalinde CSKA ’ya Fenerbahce ile kaybetmiş ve ikinci olmuştu. İkincilerin hicbir zaman hatırlanmayacağını bilen Obradovic, “Herhangi bir musabakada ikinci olmak icin gelmedim.” sozunu bu sene aldığı şampiyonlukla adeta onaylıyordu.
2. “Ben hala acım, her zaman o salonda olacağım. Ben, o salonda yatarım bile. Sabah 9 ’da oraya gidiyorum ve saatlerimi harcıyorum.”
Gelen şampiyonluğun iyi oyuncuların yanında; her şeyin başının cok calışmak olduğunu da vurgulayan Obradavic ,bu cumlelerinin ardından “Tarihi bir şampiyonluk ama benim icin değişen bir şey yok. Ben, onumuzdeki sene Belgrad ’da yine bu takımı gormek istiyorum.” diyerek konuşmasına devam etmişti.
3. “Ben pasaportlara bakmam. Kac saat calışıyorlar, nasıl oynuyorlar, nasıl antrenman yapıyorlar ona bakarım.”
4. “Bana gore kupalar sadece belirleyici maclarda değil antrenmanlarda kazanılır.”
5. “Benim şansım her zaman buyuk takımlarda ve mukemmel oyuncularla, fikirlerimi sahada uygulayabilecek oyuncularla calışmak oldu. Orta sınıf ekiplerle buralara asla gelemezdim.”
Başarının anahtarı olarak her zaman calışmayı defalarca vurgulayan Obradovic kendisine verilen imkanları reddetmeyecek kadar da mutevazı bir hoca.
6. “Hayat tecrubesi cok onemli bir şey. Biz sadece gun ve gun neler yapabileceğimize bakıyoruz.”
7. “Antrenmanlar macların aynasıdır.”
8. “Benim hayatım bu calışma ve iş disiplini uzerine. Herkesin hayatında değiştirmek istediği konular, detaylar vardır ama inanın buna vakit yok.”
9. “Biz gunde sekiz saat antrenman yapardık. Yeni jenerasyonları anlamıyorum.”
10. “16 oyuncum var ve bunlar farklı ulke ve kulturlerden. Ortak noktaları basketbol oynuyor olmaları ve bu iş icin buradalar. Bu felsefeyle maca cıkıyorlar.”
11. “Cevremdeki herkes benim deli olduğumu duşundu. Hayır, mecazi anlamda soylemiyorum bunu. Gercekten bir problemim var zannettiler; ‘Zeljko sen milli takım kaptanısın, kupa kaldıracaksın, niye bırakıyorsun? ’ dediler.”
Bir roportajında kendisinin basketbol oynamayı bırakması uzerine bir anısını anlatıyor ve devam ediyordu; “Onlara gore, Avrupa şampiyonu olmak reddedilemezdi. Alınacak ve alınmayacak riskler vardı. Benim icin antrenorluk yapmanın ne denli onemli olduğunu bilmiyorlardı. Kicanovic ise sezmişti. Bana guvendi. Geri kalan her şey… Tarih.”
12. ” ‘Obradovic basın toplantılarında cıldırıyor, deli bu adam ’ diyorlar. Dikkat ederseniz, o basın toplantısında isim vermediğimi gorursunuz. Oyuncularımı asla isimleriyle medya onune atmam.”
BONUS; “– Dimitris, gelecek senenin en guzel yanı ne olacak biliyor musun?
– Hayır koc, nedir?
– Gelecek yıl, sensiz gecen birkac gun olacak. Başıma gelen en guzel şey bu.”
Bir roportajında 11 yıl boyunca Panathinaikos ’ta yardımcılığını yapan Dimitris Itoudis ’i ozleyip ozlemediğini sorduklarına kucuk bir anısını anlatarak verdiği cevap…
Kaynak: 1,2,3