Merhaba,

ChatGPT ve Bard'ın aynı sorulara cevap verişini yazdım.
Surprizbozan: ChatGPT: Yapay Zeka Nedir?

Surprizbozan: Bard: Yapay Zeka Nedir?

Yazdıkları cevaplar bunlar.

Benim araştırdığım Google Scholar h-endeksi diye bir şey var. Hocaların tam olmasa da ne kadar iyi derecede olduğunu gosteriyor. Şimdi bakalım ne dediklerine. Fotoğraf olarak değil. Sadece oradaki yazıyı kopyala yapıştır yapacağım.

Şunu sordum: Google Scholar H-indeksi nedir?
Surprizbozan: ChatGPT'nin Verdiği Cevap Google Scholar H-indeksi (H-index), bir akademisyenin veya bilim insanının akademik etkisini olcmek icin kullanılan bir metriktir. H-indeksi, kişinin yayınlarının alıntı sayılarına dayanarak hesaplanır ve bu sayede bir araştırmacının yayınlarının ne kadar sık alıntılandığını ve dolayısıyla etkili olduğunu gostermeyi amaclar.

Bir araştırmacının H-indeksi, en az h kadar yayının (dergi makaleleri, konferans bildirileri, tezler vb.) H kez alıntılandığı anlamına gelir. Orneğin, H-indeksi 10 olan bir araştırmacı, en az 10 tane makalesinin 10 veya daha fazla alıntı aldığı anlamına gelir.

H-indeksi, araştırmacıların yayın sayısı yerine alıntıların kalitesini ve etkisini olcmeye odaklanır. Yayınların sayısı arttıkca H-indeksi de artar, ancak alıntılar olmadan daha duşuk bir etkisini gosterebilir. Bu nedenle, H-indeksi, akademik dunyada bir araştırmacının etkisini değerlendirmek icin kullanılan onemli bir olcuttur.

Google Scholar, bilimsel literaturdeki makaleleri ve yayınları tarayan ve alıntıları hesaplayan bir cevrimici arama motorudur. Google Scholar, araştırmacıların H-indeksini ve diğer metriklerini hesaplamak icin kullanılabilecek değerli bir kaynaktır.

Surprizbozan: Bard'ın Verdiği Cevap H-indeks, bir araştırmacının bilimsel uretkenliğini ve etkisini olcmek icin kullanılan bir olcumdur. İlk olarak 2005 yılında bibliometrikciler Hirsch tarafından onerildi. H-indeks, bir araştırmacının en az h makalesi olduğunun ve bu makalelerin en az h kez atıf aldığının olcusudur. Orneğin, bir araştırmacının H-indeks'i 10 ise, bu araştırmacının en az 10 makalesi vardır ve bu makaleler en az 10 kez atıf almıştır.

H-indeks, bir araştırmacının uretkenliğini ve etkisini olcmek icin oldukca etkili bir olcumdur. Ancak, H-indeks'in bazı sınırlamaları vardır. Orneğin, H-indeks, bir araştırmacının yayınlarının kalitesini dikkate almıyor. Ayrıca, H-indeks, bir araştırmacının yayınlarının atıf alma suresini dikkate almıyor.

Buna rağmen, H-indeks, bir araştırmacının uretkenliğini ve etkisini olcmek icin oldukca yaygın olarak kullanılan bir olcumdur. H-indeks, akademik kariyer başvurularında, araştırma fonu başvurularında ve akademik terfi değerlendirmelerinde kullanılmaktadır.

ChatGPT, H-indeks hocanın yazdığı makalelerden alıyor derken; Bard sadece sayıya baktığını soyluyor. İkisi de farklı soyluyor. Ben profesor denk getirdim bir ara. Ona bunu sorduğum zaman H-indeks onemli dedi. Yani bundan ChatGPT galip geliyor.

Bana gore ChatGPT şu anlık daha iyi olduğunu kanıtlıyor şahsen. Ancak Bard Chrome ile ic ice girerse reklamdı ıvırdı zıvırdı derken daha iyi bir hale gelebilir.

Benden bu kadar. İyi Sosyaller.