Niels Bohr Biyografisi Danimarkalıların ovunc duyduğu dort şey olduğu soylenir: Gemi endustrisi, sut urunleri,peri masalları yazarı Hans Anderson ve fizikci Niels Bohr.
Niels Henrik David Bohr, 7 Ekim 1885 tarihinde Danimarka, Kopenhag ’da doğdu. Babası Kopenhag Universitesi'nde unlu bir tıp profesoru, annesi ise zengin bir bankerin kızıydı. Niels ve sonradan unlu bir matematikci olan kendisinden iki yaş kucuk kardeşi Harald, Kopenhag Universitesi'ni son derece parlak derecelerle bitirdiler. Aynı zamanda her ikisi de Danimarka milli futbol takımında oynamaktaydılar. Niels Bohr 1910'da metallerin elektron teorisi uzerine hazırladığı teziyle doktorasını aldıktan sonra Carlsberg bira fabrikalarının verdiği bir bursla Cambridge Universitesi'ne J.J. Thompson'un laboratuvarına gitti. Orada birkac ay kaldıktan sonra Manchester Universitesi'nde Ernest Rutherford'un yanına gecti.
1912'de Danimarka'ya dondukten sonra kendi adıyla bilinen atom modelini inşa ederek kuantum fiziğinde onemli bir adım attı. Kuantum fiziği ile klasik fizik arasındaki ilişkinin ne olacağı ustune duşundu.
1916'da fizik profesoru olarak Kopenhang Universitesi'ne dondu.
Kuantum kuramının atom yapısının belirlenmesinde ilk kez kendi adıyla anılan atom modelini oluşturdu. Kuantum fiziğinin gelişmesinde 50 yıla yakın bir sure oncu rol oynadı. Ayrıca atom cekirdeğinin "sıvı damlacığı modeli"ni geliştirdi.
Kopenhag Teorik Fizik Enstitusu başkanlığına getirilen Bohr, Atomların yapısı ve onlardan yayılan ışınım uzerine yaptığı calışmalar icin 1922'de Nobel Odulu'nu alır. Bohr'un kuantum mekaniği yorumu (Kopenhag yorumu) bu sıralarda bulundu. Bohr 2. Dunya Savaşı'nda Danimarka Almanlar tarafından işgal edilene kadar enstitusunun başında kaldı.
İşgalden biraz once 1943'te İsvec'e kacarak oradan ABD'ye gecti. New Mexico'daki Los Alamos'ta Alamos'taki (Manhattan Projesi'nde) Atom bombası projesine katıldı, atom bombasının geliştirilmesine katkıda bulundu. Ancak savaş biter bitmez Danimarka'ya dondu ve atom bombasının kullanımı ve yaygınlaşmasının onlenebilmesi icin calıştı.
Savaştan sonra,atom enerjisinin barışcı kullanımının geliştirilmesini iceren kararını, bircok insani yayın organında acıkladı. 1957'de de Barış İcin Atom odulunu aldı. Oğlu Aage Bohr da buyuk bir fizikci oldu. O da 1975 Nobel fizik odulunu kazandı.
Son onemli calışmasını, 1939'da yaptın bazı cekirdeklerde olup diğerlerinde olmadığını acıklamak icin, bir buyuk cekirdek ile bir sıvı damlası arasındaki benzerliği kullanmıştı.
Savaştan sonra Kopenhag ’a dondu ve burada 1962′de oldu.