Nevzat Ayaz Biyografisi 17 Ağustos 1975 tarihinde Zonguldak ’a vali olarak atandı. 1979 yılı sonuna kadar Zonguldak ’ta gorev yaptıktan sonra 4 Aralık 1979 tarihinde İstanbul Valisi olarak gorevlendirildi. 1988 yılına kadar İstanbul ’da vali olarak gorev yaptı. Tansu Ciller ’in Başbakanlığı doneminde Milli Eğitim Bakanı oldu. İki sene de Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Nevzat Ayaz, 1930 yılında Cankırı ’nın Kurşunlu İlcesi Bayramoren Nahiyesinde doğmuştur. Babası polis memuru İsmail Bey ’dir. Nevzat Ayaz ’ın cocukluğu babasının gorevi nedeniyle, yedi yaşına kadar Ankara ’da gecti. Fakat 1937 yılında, annesi ve ablasıyla birlikte Bayramoren ’e geri donmek zorunda kaldı. Nedeni, babasının meslekte şehit duşmesidir. Bu gelecek yıllarda, onun meslek secimini de belirledi. İlkokulu Bayramoren Nahiyesinde bitirdikten sonra bir sene polis dayısının, sonra da ablasının yanında kalarak ortaokulu Ankara ’da okudu. Ardından lise tahsilini Polis kolejinde yapmıştır. Her sene, polis kolejini pekiyi dereceyle bitiren uc kişi, mulkiye ve hukuk fakultesine gonderiliyordu. Bu haktan yararlanarak emniyet burslusu olarak hukuk fakultesine girdi. Ankara Universitesi Hukuk Fakultesinden 1954 yılında mezun oldu.
Nevzat Ayaz, mezun olduktan sonra Emniyet Genel Mudurluğu ’nde komiser muavini olarak goreve başladı. Polis Enstitusu Yuksek Uzmanlık Kursu'na katıldı. 3. ve 4. Şube Mudurluklerinde Komiser Muavini ve Komiser olarak gorev yaptı. Askerliğini İstanbul İstihkÂm okulunda yedek subay olarak yaptıktan sonra da yine bu gorevine devam etti. 1956 yılında Ankara Emniyet Mudurluğu 1. Şube Mudurluğu'nde Komiser ve Baş komiser olarak calıştı. 1959 yılına kadar Ankara Emniyet Mudurluğu ’nde komiserlik, baş komiserlik gorevinde calıştıktan sonra, 1959 yılında Sinop ’a Emniyet Muduru oldu. 27 Mayıs 1960 İhtilali ’ni Sinop'ta Emniyet muduru olarak karşıladı. Aynı yılın eylul ayında, ihtilalden sonra Emniyet Genel Mudurluğu ’ne 4. Şube Mudur Muavini olarak dondu. 1961 yılında da 4. Şube Muduru olarak devam eti.
1966 yılında Emniyet Genel Mudurluğu 1. Daire Başkanlığına ve 1969 yılında da Emniyet Genel Mudur Muavinliğine atandı. 1971-1972 yıllarında Balıkesir Emniyet Muduru olarak gorev yaptı. 1972 yılında tekrar Emniyet Genel Mudur Muavinliğine getirildi.
17 Ağustos 1975 tarihinde Zonguldak ’a vali olarak atandı. 1979 yılı sonuna kadar Zonguldak ’ta gorev yaptıktan sonra 4 Aralık 1979 tarihinde İstanbul Valisi olarak gorevlendirildi. 1988 yılına kadar İstanbul ’da vali olarak gorev yaptı.
18 Ocak 1988 tarihinde İzmir valisi olarak atandı. 1990 yılında emekli olarak İstanbul ’a yerleşti. Burada bir bucuk sene kadar hukuk burosu acarak işletti.
1991 yılının Ekim ayında Doğruyol Partisi ’nden Cankırı Milletvekili adayı oldu ve 19. Donem Cankırı Milletvekili secildi. Suleyman Demirel kabinesinde, Milli Savunma Bakanı oldu. Milli Savunma Bakanı gorevine 1993 yılı sonuna kadar devam etti. Tansu Ciller ’in Başbakanlığı doneminde Milli Eğitim Bakanı oldu. İki sene de Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 1995 yılında secimlere girmeyerek politikayı bıraktı.
Halic Universitesi Mutevelli Heyeti Başkan yardımcılığı gorevi yaptı.
Nevzat Ayaz, evlidir ve 2 cocuğu vardır.