Nevzat Atlığ Biyografisi Turk musikisi koro şefi
Nevzat inde Denizli'ye bağlı Saraykoy ’de 3 kardeşin en buyuğu olarak doğmuştur. Annesinin adı Seniha ’dır. Aslen Edirne ’li ve o tarihte suvari yuzbaşısı olan babası Kars ’ın Iğdır ilcesine tayini cıktığında eşi Seniha hanım Nevzat Atlığ ’a hamile ve karnı burnunda olduğu icin onu goturmemiş ve Denizli'ye bağlı Saraykoy ’de gorev yapan kayın biraderi topcu binbaşısı ve eltisinin yanında bırakmıştır. İlk muzik bilgilerini aynı zamanda bestekar olan babası Nazmi Atlığ'dan aldı ve on beş yaşlarında keman calmayı oğrendi. İlkokula 1933 yılında Gelibolu ’da başladı, 1937 yılında Ankara ’da bitirdi. Ortaokulu babasının tayin olduğu Adana Ceyhan ’da ortaokul olmamasından dolayı Edirne ’de Fatma halasının yanında okudu.1940 yılında ortaokuldan mezun oldu. Liseyi ise babasının yeni tayin olduğu Antakya ’da okumuştur.
1943 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakultesi ’nden 1949 yılında mezun oldu. İstanbul Universitesi Tıp Fakultesi'ni bitirdikten sonra radyoloji uzmanlığı ihtisası yaptı. Yuksek oğrenimi sıin yonetimindeki Universite Korosu ’nda keman caldı ve İbnulemin M. KemÂl İnal, Ekrem Karadeniz ve H. Suh Gezgin ’in evlerinde yapılan meşklere katıldı.
1948 yılında Universite Korosu ’na şef oldu ve on yıl aralıksız yonettiği bu koroyla, İstanbul, Ankara ve Kıbrıs ’ta bircok konser verdi, radyo yayınlarına katıldı.
Askerlik gorevinin ardından 1952 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarında oğretmenliğe başladı. 1953 yılında Konservatuvar İcra Heyeti şefliğine ve İstanbul Radyosu yoneticiliğine atandı. Aynı yıllarda Universite Korosu ’nun yanı sıra İstanbul Radyosu ’nda Kucuk Koro ’yu yonetti. 1954 yılında, Konservatuvar İcra Heyeti ’ndeki gorevinden istifa etti.
1955 yılında İstanbul Radyosu mudurluğune geldi. 1958 yılının mart ayında Radyo mudurluğunden ayrıldı ve Belediye Konservatuvarı ’ndaki gorevine donerek solfej ve nazariyat oğretmenliği, sanat kurulu uyeliği ve başkanlığı gibi gorevler ustlendi. 1963 yılından 1976 yılına kadar KlÂsik Koro ’yu yonetti.
1969 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Turk Musikisi komisyonuna başkan secildi. Bu komisyon Kultur Bakanlığı ’na gecince başkanlık gorevine devam etti. “1000 Temel Eser Komisyonu” uyeliği yaptı.
1972 yılında TRT Yonetim Kurulu uyesi oldu. 1975 yılı oncesinde Yılmaz Oztuna ile Milli Eğitim Bakanlığı Turk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu ’nu kurarak “Turk Musikisi klasiklerinin notalarıyla Sadeddin Arel ’in Turk Musikisi Kimindir?” adlı eserini yayınladı ve Devlet Klasik Turk Muziği Korosu ’nun kuruluş temellerini oluşturdu.
VekÂleten başkanlığına baktığı sırada İstanbul Teknik Universitesi Devlet Konservatuvarı ’nın yeniden yapılanmasını yaptı. 1983 yılında Ataturk Kultur, Dil ve Tarih Kurumu uyeliğine secildi. 1984 yılında TRT yuksek kurulu uyeliğine atandı.
Nevzat Atlığ, 1985 yılında profesor, 1987 yılında Devlet Sanatcısı unvanlarını almıştır.
1995 yılından itibaren İstanbul Teknik Universitesi Turk Musikisi Devlet Konservatuvarı ’ndaki oğretim uyeliği gorevi ilettu. 1999 yılında İstanbul Devlet Korosu ’ndan emekliye ayrıldı. Halen, İTU Turk Musikisi Devlet Konservatuvarı ’nda oğretim uyesi olarak gorevini surdurmektedir. 1998 yılında Devlet Klasik Turk Muziği şefliğini Ender Ergun'e bıraktı.
Nevzat Atlığ, Yurticinde ve yurtdışında cok sayıda konser, TV ve radyo programları, plak, kaset ve CD calışmalarından başka elli kadar nota fasikulunun yayınını gercekleştirdi.
Nevzat Atlığ, Vedia Atlığ (Kasaymirza) ile evli olup Bulent Atlığ (d. 1952)ve Nihan (Atlığ) Simpson (d. 1960) adında iki cocuğu vardır.
Odulleri .
2013 - 17. Aydın Doğan Odulu, "Turk Muziği" alanında
1998 - Cumhurbaşkanlığı Kultur Sanat Buyuk Odulu
1983 - Turkiye Millî Kultur Vakfı ’nca, Turk Kulturune Hizmet Odulu