Neriman Altındağ Tufekci Biyografisi Turkiye'nin ilk profesyonel Turk halk muziği kadın koro şefidir. Şarkıcı, Halk muziği sanatcısı Neriman Altındağ Tufekci, 14 Mart 1926 tarihinde İstanbul ’da doğmuştur. Ailesi aslen Amasyalıdır, babası Amasyalı Nurettin Behic Bey'dir. Annesi Hayriye Hanım Erzurumludur. Nurhan Altındağ adında abisi, Perihan Altındağ Sozeri adında ablası vardı. İlkokulu, Erzurum ’da Nene Hatun İlkokulu'nda okudu, ortaoğretimini ise İstanbul ’da Nişantaşı Kız Lisesi'nde 1942 yılında bitirdi. Liseyi bitirdiği yıl olan 1942'de sınavla Ankara Radyosu'na girdi.
Neriman Altındağ Tufekci, 1949 yılında TRT Yurttan Sesler Korosu Şef yardımcılığına atandı. 1950 yılında repetitorluk ve 1953 yılında solist oğretmenliği unvanını aldı. 1957 yılında Kadınlar Korosu"nu kurdu ve yonetti. 1959 yılında İstanbul Radyosu'na atandı. İstanbul Radyosu'nda solistliğin yanı sıra Yurttan Sesler Kadınlar Korosunu kurdu ve yonetti. Turk Muziği Şube Mudur Yardımcılığı gorevini de yuruttu. 1972 yılında tekrar Ankara Radyosu'na donerek solistlik ve şeflik gorevlerini burada surdurdu. İstanbul'da kurulmakta olan Turk Musikisi Devlet Konservatuarı'nın kuruluş calışmalarına katılmak amacıyla, 1976 yılında TRT'den ayrılarak Konservatuar'a Kurucu Yonetim Kurulu Uyesi ve Oğretim gorevlisi olarak atandı.
Neriman Altındağ Tufekci, 1951 yılında muzisyen Muzaffer Sarısozen ile evlendi. Bu evlilikten 1952 yılında oğlu Memil Sarısozen dunyaya geldi. 1956 yılında boşandı. 1958 yılında Halk muziği sanatcısı Nida Tufekci ile evlendi. Nida Tufekci ile evliliğinden Gamze (Tufekci) Yazıcı (d.1958) adlı bir kızı vardır.
Sanat yaşamı boyunca ceşitli gorevler ustlenmiş olan Neriman Altındağ Tufekci, repertuarında yer alan tum oğelere ait turku ve ozellikle uzun havaları aslına ve yore uslubuna uygun yorumuyla solist olarak buyuk başarı ve un kazanmıştır. Zamanın akademik eğitim veren tek kuruluşu olan Ankara Radyosunda oluşturulan buyuk jurilerce yapılan sınavları ustun başarı ile kazanarak; İlk kadın solist, İlk kadın oğretmen, İlk kadın şef ve bugune kadar Halk Muziği dalında verilen ilk ve tek kadın artist-oğretmen unvanlarına layık gorulmuştur.
Yuzden fazla derlemesi bulunan Neriman Altındağ Tufekci'nin Nida Tufekci ile birlikte yazdığı "Memleket Turkuleri" adlı bir de kitabı vardır.
İTU Turk Muziği Devlet Konservatuarı'nın yuksek ve lisansustu bolumlerinde oğretim gorevlisi ve Danışma Birimi uyesi olarak calışmalarına devam eden Neriman Altındağ Tufekci, gerek şef ve gerek solist olarak ceşitli radyo ve televizyon konserlerinin yanı sıra, Japon Kultur Bakanlığı'nın ozel davetlisi olarak Tokyo ve İşikava'da acıklamalı konserler vermiştir. Ulusal ve Uluslararası kongre, rostrum ve sempozyumlarda ceşitli bildiriler sunan Neriman Altındağ Tufekci, Halk Muziği ile ilgili değişik konularda konferanslar vermiştir.
Neriman Altındağ Tufekci, 4 Şubat 2009 tarihinde İstanbul ’da 83 yaşında bir kalp krizi sonucunda tedavi altında alındığı İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde olmuştur.
Kitapları :
1964 - Memleket Turkuleri (Nida Tufekci ile)