Ulkelerin eğitim sistemleri, teknolojik ve toplumsal gelişmeler ile beraber hızla yenilenmesinin gerektiğinin sinyallerini tum dunyada veriyor. Bunun farkına varıp toplumun ihtiyaclarına uygun eğitimleri mufredatlarına yerleştiren bircok ulke var. Bu eğitim konularından bizim eğitim mufredatımıza koysa diyeceğimiz eğitimleri derledik. Listemizde olması gereken daha pek cok konu var. Bizler bu yazımızda 10 tanesine yer verdik.
1. Robotik
Robotik, makine muhendisliği beraberinde ucak muhendisliği ve uzay muhendisliği, elektronik muhendisliği, bilgisayar muhendisliği, mekatronik muhendisliği ve kontrol muhendisliği dallarının ortak calışma alanı. Tum dunyada First Vakfı tarafından her sene, 9-12. sınıflar icin duzenlenen bir yarışması var. Takımlar, her yıl bir tema cercevesinde, yaptıkları robotlarla belirli gorevlerin ustesinden gelmeye calışıyorlar. Yarışma teması her sene vakıf tarafından belirleniyor. Yarışmaya katılan oğrenciler bir oğretmen ya da gonullu mentor ile beraber uzun bir surec gecirerek robotik becerilerini, takım olma, arkadaşlık, beraber iş yapabilme ve farklı rol ile sorumlulukları ustlenerek hazırlanıyorlar. Turkiye ’de gercekleştirilen yarışmaya katılıyorlar. Dereceye giren takımlar uluslararası yarışma icin Amerika ’ya gidiyorlar.
Bu konuda şu an başarılı bircok takım ozel okullar ile beraber bazı devlet okullarında da olsa bu yarışma ile beraber gelen kazanımlar icin mufredatımıza girmesi ve her isteyen oğrencinin katılabilmesini sağlamalıyız.
2. Kaostan Oğrenme
Toplum olarak kaosu seven bir yapıya sahibiz. Oyle ki İstanbul icin turistlerin karışık bulduğunu soylemesi uzerine neredeyse en cok soylemeyi sevdiğimiz sozlerden birisi “İstanbul. Onlar kaos diyor, biz ise ev”. Oyle ki tişortlere, bardaklara, cantalara vb. bastırıp satıyoruz. Dunya ’nın teknolojik gelişmelerin bu denli hızlı olduğu bir donemde kaosun artması ve alışık olduğumuz sistemlerin işlemediğini gormemiz kacınılmaz. Ekonomik tahminlerin yanıldığı, kimsenin uzun vadeli planlar yapamadığı bir cağda, kaos ile beraber yaşamak ve kaosu kontrol etmeye calışmak yerine, kaos ile oğrenmeye ve beraber gelişmeye ihtiyacımız var. Bu nedenle eğitim sistemimizde kaostan oğrenme konulu bir dersimiz olsa ve gelecek nesilleri bu konuda hazırlayabilirsek, toplum olarak cok fazla şey kazanacağımız ortada.
3. Uygulama Yazmak
Teknolojinin en hızlı geliştiği konulardan birisi kuşkusuz ki cep telefonları ve cep telefonları ile beraber hayatımızın her anına giren uygulamalar. Neredeyse koşedeki bakkalın bile bir uygulama uzerinden satış yaptığı doneme doğru hızla ilerliyoruz. Uygulama yazmak Amerika ’da ortaokul oğrencilerine oğretilmeye başlandı. Cunku neredeyse her aklımıza gelecek fikir icin artık uygulamalara ihtiyacımız var. Sadece yazmayı oğrenmek de yetmiyor. Bu uygulamaları yenilikci hale getirebileceklerini de oğretmemiz gerekiyor. Uygulamalar cağında, kendi uygulamalarını yazabilen kişilerden olmalıyız.
4. Eğitimde Teknoloji ve Tasarımı
Ozellikle eğitim fakultelerinin ve bilhassa oğretmen adayı olan herkesin eğitimde teknolojiyi kullanabilmesi ve sınıf ortamını oğrencilerinin oğrenme motivasyonuna, hızına ve şekillerine gore tasarlayabilmesi gerekiyor. Sadece dersi anlatmak, bilgisayar ya da akıllı tahtadan sunum/video gostermek ne yazık ki şu an ki teknolojik gelişmeyle uyum icerisinde değil. Dersler bircok oğrenci icin artık daha sıkıcı. Doğdukları andan itibaren bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar ile tanışan bir nesile bir şeyleri oğretebilmek icin cağı yakalamak, teknolojiyi de dahil ederek meraklarını ve ilgilerini derste tutabilmek gerekiyor. Bunun icin eğitim fakulteleri oğretmen adayları icin bu dersleri vermeye başlamalı ve oğretmenler daha donanımlı yetişmeli ki gelecekte daha başarılı olacak bir nesil yetiştirmek icin oğretmenlerimiz daha yetkin olabilsinler.
5. Nesnelerin İnterneti (IoT)
Yukarıda bahsettiğimiz, uygulama yazmanın bir sonraki seviyesi artık nesnelerin interneti. Kullandığımız her nesneyi internet uzerinden yazılımlar ile kontrol edebilir, bizlerin karmaşık buldukları işleri saniyeler icerisinde yapmalarını ve hayatımızı kolaylaştırmalarını izleyebiliriz. Bunun icin nesnelerin internetini iyi anlamalı ve bu konuda uretimini yapan, fikirleri ile dunyayı değiştirenler arasına girmeliyiz. Bu konuyu ortaokuldan itibaren mufredata alarak, yaratıcılıkları ve hayal gucleri daha aktif haldeyken bizler icin yenilikler uretmeleri icin teşvik etmeliyiz.
6. İnovasyon
Son 20 yıldır gercekleşen buluşlar ve gelişimler insanlık tarihinden beri gercekleşen buluşların sayısını gecti. Ozellikle hayatımıza giren yeni araclar her seferinde farklı bir tasarım, ozellik, buyukluk gibi farklı donanımlar ile karşımıza cıkıyor. Bunların hepsinin altında inovasyon yatıyor. Kısacası yeni bir buluş ortaya koymak yerine var olan aracları geliştirmek ve farklı amaclar icin kullanıma sokmak. Steve Jobs, iPhone tanıtımı yaparken, 3 şey tanıtacağını soylemişti. Aslında hepsini iPhone icerisinde birleştirerek şu an inanılmaz bir gelişim kaydeden akıllı telefonlar icin yeni bir cağ başlatmıştı. Her yıl farklı bir tasarım ve ozellikler ile onumuze gelen akıllı telefonların altında buyuk bir inovasyon ekibi ve fikirler yatıyor. Okullarımızda oğrencilerimiz inovasyonu, inovatif duşunceyi oğrenmeliler ki gelişime ve değişime acık ve uretken olabilsinler.
7. Ceşitlilik (Diversity)
Multeci krizinin en cok hissedildiği ulkelerin başında gelen Turkiye ’de, multeciler ile beraber toplumun her noktasında ayrımcı soylemler ve nefret soylemlerinde artış hat safhaya ulaşmış durumda. Ulkemizdeki farklı kulturlerin bir arada yaşaması ve uyum ile hareket edebilmesi icin toplumdaki ayrımcı yaklaşım ve soylemleri ortadan kaldırabilmeliyiz. Bunun icin henuz bu konularda kalıplaşmış yargılara sahip olmayan cocukların ilkokuldan itibaren, “Ceşitlilik (diversity)” dersleri ile farklılıkların bizi geliştirdiği ve beraber yaşayabilme oğretilerinin oğretilmesine ihtiyacımız var. Turkiye buyuk bir kultur mozaiğine sahip ve bu şekilde harika bir ulke.
8. Toplumsal Cinsiyet
Toplumuzda cinsiyetci soylemler ve ataerkil bir yapı tarafından kurulmuş toplumsal yargılar nedeniyle kendimiz olmamız mumkun değil. Her gun yaşanan kadın cinayetleri, cinsel taciz, laf atmalar, tabular ile beraber en cok ihtiyac duyduğumuz konulardan birisi toplumsal cinsiyet dersleri. Kadın erkek ayrımı yapmak yerine hepimizin eşit olması icin toplumumuzu yeniden şekillendirmeye ihtiyacımız var. Cinsiyet fark etmeksizin herkesin ozgurce kendi istediği gibi hareket edebileceği, korkmadan kendisini gercekleştirebileceği bir dunyanın mumkun olması icin bizlerin bu konuda doğduğumuz andan itibaren toplumsal cinsiyet eşitliğini baz alan bir eğitime ihtiyacımız var. Mavi ve pembe renkler ile bebeklerin odalarını ayırmayarak tum renkleri benimsemeye ve hepsinin guzelliğini fark etmek icin mufredatımızda bu derse ihtiyacımız var.
9. İstismar
İstismarın her turlusunu, ozellikle de cinsel istismar ile ilgili ne yazık ki her gun onlarca haber duyuyor, yaşıyor veya şahit oluyoruz. Cocukların kendi beden butunluklerini tanımaları, psikolojik ve fiziksel istismarı bilmeleri ve kendilerini korumaları icin anaokulundan itibaren dersler vermeliyiz. Ozellikle cocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini, cocuklara oğretmeliyiz ki başlarına bir şey geldiğinde nasıl davranmalılar, nasıl yaklaşımlara izin vermeliler oğrenmeliler. Yetişkinleri de cocuklarla nasıl calışılacağı konusunda eğitimler almaları icin teşvik etmek ve bu konuda toplumsal olarak hızlı bir farkındalığa ihtiyacımız olduğu bir gercek.
10. Doğru Bilgiye Ulaşabilmek
Sosyal medyanın hayatımıza hızlı girmesi ile beraber, bilgi kirliliği de hat safhaya ulaştı. Gercek olana ulaşabilmenin artık samanlıkta iğne aramaya donduğu cağda, doğru bilgiye ulaşmayı bilmek hayati onem taşıyor. Bir olayla ilgili paylaşımların neredeyse bir coğu olaydan alakasız başka konularda ve doğruyu oğrenene kadar bazen bu yanlış olan bilgilere inanabiliyoruz. Bu nedenle en cok ihtiyac duyduğumuz derslerden birisi doğru bilgiyi elde edebilmek. Hangi yolları kullanarak teyit edebiliriz? Hangi siteler guvenilirdir? Google ’da cıkan ilk sonuclar doğru olanlar mıdır? gibi onlarca sorunun cevabını alabileceğimiz bu dersin mufredatımızda yer alması gerekmektedir.
Bu konu ilginizi cektiyse, Turkiye ’de geleceğin meslekleri listemize de goz atmanızı tavsiye ederiz.
Eğitmen Panda Kimdir? Eğitmen Panda, kurumlara 3. nesil oğrenme deneyimleri tasarlayan, uygulayan ve eğitim organizasyonlarında destek olan hibrit bir eğitim ajansıdır.