Nejat Uygur Biyografisi Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu
Nejat UKilis'te subay bir baba ve oğretmen bir annenin uc cocuğından ortancası olarak doğdu. 1938 yılında daha ilkokul oğrencisiyken tiyatroya başladı. Kilis'li olan sanatcı İsmail Dumbullu tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir.Babasının mesleği yuzunden tayinler sebebiyle, eğitimini Anadolu'nun ceşitli bolgelerinde tamamlamıştır. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okumuş ve bu donemde tiyatroya musamerelerle başlamıştır. Sarıyer, Canakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Guzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel bolumune girmiş; fakat mezun olamamıştır. 1943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi artmıştır. Atletizm ve su topu dışında iyi de bir at binicisidir.
1949 yılında Nejat Uygur tiyatrosunu kurdu. Amator ve profesyonel olarak 60 yıldan uzun suredir tiyatro yapan Nejat Uygur'un 50'den fazla odulu var. Ayrıca bir kac tane de filmde oynamıştır. 2 kez ABD, 4 kez Avrupa ve 35 yıla yakın da Anadolu turnesi yaptı.
1998 yılında Kultur Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatcısı unvanını aldı.
Nejat Uygur ; 1950 yılından beri Necla Uygur ile evlidir ve Ahmet, Suheyl Uygur, Suha Uygur, Kemal ve Behzat Uygur adlarında 5 oğlu vardır. Suheyl ile Suha, ikizdirler.
Abisi Zeki Ayhan Uygur, Turkiye ’de iken Dz. Kuvvetlerinde deniz Tabip albayıydı, emekli olduktan sonra Amerika ’ya gitti o şimdi Amerika'da unlu bir beyin cerrahı.
Nejat Uygur, duşunduğu ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirterek , “Benim duşunduğum ilk meslek pilotluktu. Cocukluğumda pilot olacağımı duşunurdum”demiş.
Genclik yıllarında Amerika'ya ulaşmak isteğiyle gemici oldu. Bu gunlerini şoyle dile getiriyor. "Benim gencliğimde herkeste Amerika'ya gitmek gibi cok yoğun bir istek vardı. Bu yuzden liman cuzdanı cıkarttım ve gemici oldum. Hic unutmam, bir Panama şilebinde calıştım. Gemide kimsenin canı sıkılmazdı. Onlara fıkralar anlatır, taklitler yapardım. Herkes cok gulerdi. Sonra askere gittim, orada da arkadaşlarımı cok guldururdum. Giderek insanların yuzunu guldurmek bende tutku oldu. Sonra da tiyatro başladı zaten."
Nejat Uygur, 10 Eylul 2007 tarihinde beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vucudun sol tarafında kısmi felc oluşmuştur.
Kaldırıldığı İstanbul Medistate Kavacık Hastanesi ’nde 18 Kasım 2013 tarihinde solunum yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Odulleri :
1999 - 22. Avni Dilligil Tiyatro Odulleri "Belkıs Dilligil Onur Odulu"
2006 - Kemal Sunal Kultur Sanat Odulu "En İyi Tiyatrocu"
2007 - Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması "Tiyatroya Destek Yılı Ozel Odulu"
Tiyatro oyunlarından bazıları :
Alo Orası Tımarhane mi?
Aman Ozal Duymasın
Benim Annem Evden Neden Kactı
Cibali Karakolu
Hanedan
Hastane mi? Kestane mi?
Kaynanator
Miğferine Cicek Eken Asker
Minti Minti
Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı?
Son Umudum Milli Piyango
Şeyini Şey Ettiğimin Şeyi
Şeytandan 29 Gun Evvel Doğan Cocuk (Minti Minti 2)
Zamsalak
Filmleri :
1970 - Cafer Bey
1971 - Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar
1974 - Cafer'in Nargilesi
2004 - Vizontele Tuuba
2007 - Beyaz Melek