Nedim Gursel Biyografisi Yazar, gazeteci Nedim Gursel, 5 Nisan 1951 tarihinde Gaziantep'te oğretmen bir anne-babanın cocuğu olarak doğmuştur. Annesi Leyla Gursel, babası Orhan Gursel ’dir. Seyfettin Gursel adında abisi vardır. Matematik oğretmeni annesi- Fransızca oğretmeni babasının tayinlerinin 1957 yılında Balıkesir'e cıkmasıyla, cocukluğunun buyuk bir kısmı burada gecer. İlkokulu Balıkesir'de 6 Eylul İlkokulu'nda okudu. 11 yaşındayken babası bir trafik kazasında oldu. İstanbul'da Galatasaray Lisesi'nden 1970 yılında mezun olduktan Fransa'da 1974 yılında Sorbonne Universitesi Modern Fransız Edebiyatı Bolumu'nu bitirdi. Aynı universitede 'karşılaştırmalı edebiyat' alanında doktora calışması 1979 yılında tamamladı.

Bireyin ic dunyasından daha cok cinsel durtuleri anlattığı hikÂyeleri yer yer mustehcenlik boyutuna ulaştı. Bu nedenle 1969'dan beri ceşitli dergilerde yayımlanan hikÂyelerini topladığı ve genellikle “genc kucuk burjuvaların” değişen yaşam koşulları icindeki tutumlarını ceşitli yonleriyle işlediği “Uzun Surmuş Bir Yaz” (1975) ve yine bir diğer hikÂye kitabı “Kadınlar Kitabı” (1983) kitapları toplatıldı, bu kitaplardaki hikÂyeleri mustehcen bulunarak hakkında davalar acıldı. 1975 ve 1983 yıllarında yayımlanan iki kitabı icin hakkında kovuşturma acıldı, her iki dava da beraatla sonuclandı. Fransa'dan 1979'da donduğu Turkiye'de kısa sure kalabildi. 12 Eylul Darbesi ’in (1980) ardından yeniden Fransa'ya gitti.
İlk yazısı (Şolohov'un HikÂyeleri)1966 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayımlanan Nedim Gursel ’in yazıları daha sonraki yıllarda Soyut, Yeni Dergi, Papirus, Yeni Edebiyat, Halkın Dostları, Birikim, Sanat Olayı, Toplum ve Bilim, Milliyet Sanat, Gosteri, Yeni Duşun, Argos, Adam Sanat, Atlas, Cumhuriyet Kitap ve Varlık gibi dergilerde yayınlanmaya başladı. Cok sayıda edebiyat dergisinde oykulerinin yanı sıra, cağdaş duşun ve edebiyat akımları uzerine kaleme aldığı yazılarıyla da yer aldı.
Akademik faaliyetlerine paralel olarak, aralarında Le Monde, Cumhuriyet gazetesi ve Milliyet gazetesinin de bulunduğu ceşitli basın-yayın kuruluşlarına yazılar yazdı.
1986 yılında, 2006 ’da sinemaya uyarlanan ve senaryosunu da yazmış olduğu “Sevgilim İstanbul” adlı oyku kitabını yayımladı. Bu kitabı ile Fransız PEN Kulubu Ozgurluk Odulu ’nu kazandı. Aynı yıl Abdi İpekci Dostluk ve Barış Odulu ’nu aldı.
Nazım Hikmet'in şiirini farklı bir bakış acısından, yenilik-gelenek sorunsalı temelinde işlediği kitapları edebiyat cevrelerinde ilgiyle karşılandı. 1995'te yayımlanan ve Fatih Sultan Mehmed donemini anlattığı “Boğazkesen” adlı romanı uzun sure cok satan kitaplar listesinde kaldı.
Halen Paris'te yaşayan Gursel, Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde (CNRS) araştırma direktoru olarak calıştı. Fransa'da Sorbonne Universitesi'nde Turk edebiyatı dersleri veriyor. Oğretim uyeliğinin yanı sıra gazetecilik de yapan yazar, PEN Yazarlar Derneği, Paris Yazarlar Evi ve Akdeniz Akademisi uyesidir.
2005 yılında ders vermek icin Bahceşehir Universitesi ’ne geldi.
Nedim Gursel ’in kitapları Fransa başta olmak uzere 25 ulkede yayımlandı, bazı oykulerinden yapılan tiyatro uyarlamaları Turkiye ve Avrupa ulkelerinde oynandı. Nedim Gursel, DAAD adlı kurumun davetlisi olarak bir yıl Berlin ’de kaldı.
Yapıtları oniki yabancı dile cevrilen Nedim Gursel,1976 yılında Turk Dil Kurumu, 1986 yılında Abdi İpekci Barış, 1987 yılında Haldun Taner Oyku ve Fransız PEN Kulup Ozgurluk odullerini aldı. 1990 yılında Radio France Internationale'in 'Uluslararası En İyi Oyku Odulu', 1992 yılında Struga Plaket odullerini kazandı.
Nedim Gursel ’in “İlk Kadın” adlı oykusu İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından 1995 yılında sahnelendi. Radio France İnternationale'de ve Berlin Radyosu'nda programlar hazırlayan Nedim Gursel'in oyku, roman ve incelemeleri, Eserleri başta Fransızca olmak uzere, Almanca, Bulgarca, Danca, Hollandaca, Portekizce, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Arapca olmak uzere 12 dile cevrildi. Eserleri, Boğazici, Sorbonne ve Nanterre universitelerinde yapılmış cok sayıda doktora tezine konu oldu.
Nedim Gursel, ilk evliliğini “Oğleden Sonra Aşk” ta anlattığı Angeliki Ploutis ile yaptı.
Zuhal Gursel ile evli olan Nedim Gursel ’in, Leyla Gun Gursel ve Dilay Alin Gursel adlarında iki kızı vardır.
ODULLERİ :
1976 - Turk Dil Kurumu Oyku Odulu, Uzun Surmuş Bir Yaz ile
1986 - Fransız Pen Kulubu Juri Ozel Odulu, Sevgilim İstanbul ile
1986 - Abdi İpekci Dostluk ve Barış Odulu, Sevgilim İstanbul ile
1987 - Haldun Taner Oyku Odulu, Sevgilim İstanbul'daki “Saklambac” adlı bir oyku ile (Tomris Uyar ve Murathan Mungan ile paylaştı)
1992 - Radio France Internationale Uluslararası En İyi Oyku Odulu
1992 - Struga Plaket odulu (Oyku ve eleştiri dalındaki calışmalarıyla)
2004 - Fransız hukûmeti tarafından sanat ve edebiyat şovalyesi
2004 - France-Turquie Odulu (Oğleden Sonra Aşk)
2009 - Turkiye Yayıncılar Birliği Duşunce ve İfade Ozgurluğu Odulu
2012 - Balkanika Vakfı Uluslararası Roman Odulu
2013 - Fransa Akdeniz Roman Odulu

Eserleri :
ROMAN:
1983 - İlk Kadın
1995 - Boğazkesen
2000 - Resimli Dunya

OYKU:
1967 - Cicipapa
1975 - Uzun Surmuş Bir Yaz
1979 - Kadınlar Kitabı
1986 - Sevgilim İstanbul (Kumandanın Tavşanları adıyla Fransızca)
1991 - Son Tramvay
1996 - Sorguda
2002 - Oğleden Sonra Aşk
2005 - İzler ve Golgeler
2005 - Dunya Şairi NÂzım Hikmet
2006 - Cıplak Berlin
2006 - Bozkırdaki Yabancı
2007 - Yedi Dervişler
2007 - Başkaldıran Edebiyat
2008 - Allah'ın Kızları
2011 - Şeytan, Melek ve Komunist
2012 - Yine Bana Doneceksin
2013 - Aşk Kırgınları
2014 - Yuzbaşının Oğlu ()
2014 - Acı Hayatlar
2015 - Tehlikeli Sevişmeler
2016 - Bana İtalya'yı Anlat

BİYOGRAFİ:
2000 - Aragon
2002 - Doğumunun Yuzuncu Yılında Dunya Şairi (Nazım Hikmet)
2004 - Sağ Salim Kavuşsak (otobiyografi)

GEZİ:
1999 - Seyir Defteri
2002 - Balkanlara Donuş
2002 - Pasifik Kıyılarında
2002 - Gemiler de Gitti
2003 - Guneşte Olum

ŞİİR:
1996 - Kırk Kısa Şiir

ARAŞTIRMA:
1978 - Şeyh Bedrettin Destanı Uzerine
1978 - Cağdaş Yazın ve Kultur
1985 - Yerel Kulturden Evensele