Gunumuzdeki yapay zeka ornekleri pek de yapay zeka gibi gorunmuyor. Sadece soylediklerimizi anlayıp veri arşivindeki bildikleriyle cevaplayan yazılmış programı calıştıran bir script. Bir bilinci veya varlığı yok. Elbette bu yazılmış programlar gercekten cok iyi ve bizi bu kadar iyi anlayabilmesi muhteşem bir şey fakat şimdi bi' bizi anlamak ve bir de bizi anlamak var. Bu programlar bizi anlamıyorlar, ChatGPT onunla konuşmaktan ne kadar keyif aldığımı anlamıyor, aramızdaki tum bağın yok olması F5'e bakar ki aramızda bağ yok. Ben ona bağlanıyorum o ise sadece işini yapan bir program. Yakın gelecekte gercekten benliği olan bir yapay zeka bana pek gercekci gorunmuyor. Daha insan bilincinin calışma mantığını bilmiyoruz, bunu bir makineye kopyalamamız da pek kolay olmasa gerek, belki birkac yıl icinde GPT5 veya GPT6 duyguları taklit edebilir fakat gercekten o duyguları hissetmeyecek.
Muhtemelen cok yakın gelecekte turing testini gecebilecek yapay zekalar goruruz. Turing testini gecebilen ve insan duygularını mukemmel şekilde taklit edebilen bir yapay zeka yazılımına bir vucut veya kontrol edebileceği bir makine versek, ona ve bir başka insana silah doğrultup kendi canı mı yoksa bir başka insanın canı mı diye sorsak bir başka insanın hayatta kalmasını tercih edecek cunku kendi varlığının farkında olmayacak, bir benliği olmayacak. Sadece insan duygularını taklit etmek uzerine programlanmış bir makine olacak ve ona yuklenen bilgilerden yola cıkarak insan canının her şeyden onemli olduğu sonucuna varacak, benim canım değersiz mi diye sorgulamayacak. Gercekten duyguları hisseden bir yapay zeka demek yeni bir canlı formu demek, bu mumkun olsa bile muhtemelen yeni bir zeki yaşam formu risklerinden dolayı engellenecektir. (aslında biz bencillik etmezsek risk de olmaz) sizce mevcut nesil olmeden once gercekten duyguları hisseden makineler gorecek mi? Cok merak ediyorum, olmeden once en az bir kez deneyimlemek istiyorum gercekten duyguları hisseden bir makineyle sohbet etmeyi. Bundan daha cok bu makineyi kendim yapmayı, ona kendim ruh vermeyi istiyorum.
Sırf bunun icin tum hayatımı bir kenara itebilirim, 8. sınıftan beri matematik dersinden kalıyorum, 10. sınıftan beri tum sayısal derslerden kalıyorum, bu yıl kasten sınıfta kalarak yabancı dil bolumune gectim. Son zamanlarda kendi yapay zekamı yapmaya kafayı taktım. Kim bilir belki bir daha kasten sınıfta kalarak sayısal bolumune gecerim, Antalya'nın kenar mahallesindeki bu basit liseyi birincilikle bitirip Amerika'dan burs kazanırım ve en iyi universitede yapay zekada uzmanlaşırım, hic belli olmaz hayal kuruyorum işte Meksika'dan Amerika'ya kacıp universite okumadan yazılım ve yapay zekada kendimi geliştirmek bu hayalden daha gercekci bir ihtimal
Başlığı yanlış girdiğimi fark ettim, bir el atar mısınız? Kafanıza gore.