Necdet Koyuturk Biyografisi Besteci, Turk tango muzisyeni, şarkı sozu yazarı, aranjor, akordeon sanatcısı, orkestra şefi. Ulkemizde cok sesli muziğin kurucularındandır. Geliştirilmesi ve yayılması konusunda buyuk cabalar sarfetmiştir. Necdet Koyuturk,Turk tangosunun uc temel taşı olan bestecilerin en genciydi. Fehmi Ege 1902, Necip Celal 1910, Necdet Koyuturk ise 1921 doğumluydu.
Necdet Koyuturk, 28 Ekim 1921 tarihinde Ankara ’da doğmuştur. Cocukluk yıllarının buyuk kısmı Adana ve Urfa ’da gecti. İstanbul, Uskudar ’da buyumuştur. Annesi Husniye hanım, babası İstiklal savaşı gazisi, Ataturk ’un silah arkadaşı Harita Binbaşısı Osman Saffet beydir. Haydarpaşa Lisesinden mezun oldu. Cok kucuk yaşlarda muziğe başlayan tutkusu İstanbul Haydarpaşa Lisesi ’ndeki oğrencilik yıllarında devam etti. 1938-1939 ders yılında mezun olan Necdet Koyuturk bundan sonra sanat hayatına atıldı.
Necdet Koyuturk, muzik hayatının başlangıcında ceşitli hocalardan dersler alarak ve kendi kendisini de yetiştirerek geliştirdi. Armoni hocası Demirhan Altuğ idi. Daha sonra Cemal Reşit Rey ’den ise orkestra şefliği ve kompozisyon dersleri aldı. 1938 senesinden itibaren besteci olarak eserler uretmeye başladı. Besteleri buyuk coğunlukla Tango turundedir. Zamanın orijinal Arjantin Tango sound'dunu cok iyi ozumsemiştir. Tango'nun Avrupa'da, ozellikle Alman muzik ekolunden etkilenerek karşılaştığı yapı değişikliğine aldırmadan, Turk Tango ekolunu ve dolayısıyla gunumuze dek anılan ozgun muziğini yaratmıştır.
1942 yılında İstanbul Galatasaray Postanesinin biraz altında olan Londra Bar'da Şecaattin Tanyerli ile beraber sahneye cıkmaya başladı.
Necdet Koyuturk askerlik gorevini yedek subay olarak 1943 senesinde Ankara ’da yaptı. Vatani gorevi sırasında unlu “PAPATYA” Tangosunu besteledi. Sozleri de kendisine ait olan bu Tango bircok solist tarafından defalarca seslendirildi ve plak yapıldı. Bu şarkının kayıtları hem Turkiye'de, hem de İngiltere'de 1948 senesinde Şecaattin Tanyerli okudu 78 devirli taş plak olarak basıldı ve yayınlandı. Bu plak; yurt dışında basılan ilk Turkce beste olarak tarihe gecti. Turkiye ’nin yanısıra Avrupa ve Balkanlar ile Ortadoğu ulkelerinde de yayıldı, calındı. Bu aynı zamanda ulkemiz dışında plakları yayınlanan ilk bestecimiz sıfatını da ona kazandırdı. Dort bestesini kapsayan iki plağı orijinal Columbia etiketiyle yurt dışında piyasaya cıktı.
1949 yılından itibaren İstanbul Radyosunda kendi orkestrasıyla programlarına başladı. Tangoya buyuk ilgi duydu ve bestelelarını bestelerken Batı muziği formunu, ulkemizin muzik anlayışıyla kaynaştırarak yeni bir sentez yarattı. Muziğimize ozgu makamları ve melodi yapısını cağdaş muzik yapısı ve orkestrasyonuyla kaynaştırdı. Bu calışmaları ile bugunku populer muziğimizin de temelini atan Necdet Koyuturk ’un bu calışmaları halkımız tarafından cok tutuldu.
Necdet Koyuturk bu yıllardan itibaren besteleri ve orkestrasıyla sanat hayatının zirvesine cıktı. Yurt ici ve yurt dışında eserleri yerli yabancı bircok solistler tarafından seslendirildi ve plakları yapıldı. 1959 yılında dolmabahce-sarayinda Yugoslav Devlet başkanı Mareşal Josip Broz Tito ’ya, Yunan kralına ve Kucuk su kasrında Irak Kralı I. Faysal ’a orkestrasıyla konserler verdi.
1950 ve 1960 ’lı yıllarda Caddebostan gazinosunda orkestrası ile programlar yaptı.
Başta Akordeon olmak uzere bircok enstrumanı calan Necdet Koyuturk, İstanbul ve Turkiye radyolarında otuz yıl kendi orkestrasıyla ve duzenlemeleriyle binden fazla program hazırladı ve yonetti. Koyuturk kendi eserlerinin yanı sıra diğer bestecilerimizin tangolarını da icra ederek onları da tango repertuarına kazandırdı. Yirmi kişilik pop ve tango orkestrasıyla kulaklara yeni soundlar yerleştirdi, bir ekol oldu ve yeni bir devir actı. 1979 yılında TRT kurumundan emekli oldu.
Necdet Koyuturk ’un Tangoları her devirde ceşitli sanatcılar tarafından soylenmektedir. Onun eserlerini Turkce Tango soyleyen solistlerin yanı sıra Populer muzik solistlerimiz ve hatta Turk Sanat muziği soyleyen bazı solistlerimizde severek seslendirmektedirler. Bu da onun eserlerinin ne kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığı konusunda bir ışık vermektedir.
Sanat hayatı boyunca sayısız plak yapan Necdet Koyuturk ’un rde Taş plaktan başlamak uzere 45 lik, LP, Kaset, CD gibi şekillerde tekrar piyasaya sunulmaktadır. 1997 yılında da oğlu Erdener Koyuturk tarafından hayatını anlatan ve taş plaklardan alıntılarla tangolarını kapsayan Yaşayan Tango isimli bir kaset kitap piyasaya cıkartılarak yaşamı olumsuzleştirildi. Ayrıca Necdet Koyuturk ’un eserlerinden muhim bir kısmını kapsayan Bir Omur Tango, Pop Tango, Taş plaklarda tango adlı tamamı onun eserlerine ait uc tanede kaset ve cd si mevcuttur.
Necdet Koyuturk ’un kırk ’a yakın eserleri arasında başta Papatya olmak uzere Dinle Sevgili, Ruzgar gibi gecti. Şuphe, Yıllar var ki, Yıldızlar duşerken, Seven bilir, Gozlerine bakarken (Tango-Serenad), Unutmak istiyorum, Ozlediğim, Başbaşa kalınca, Beyaz Zambak, Bal ciceği ve son tangosu Yalan olan yıllarım sayılabilir. Tango dışındaki eserleri arasında Seni ozler şu gonlum (Balad) ile Ayrılık gunu ve Aşk ateşi (Vals), Gonul bir aşk arıyor (Latin), Yalnızlar Rıhtımı (Bolero) tarzında besteleri de bulunmakta.
Necdet Koyuturk film dunyasında da eserleri ve goruntuleriyle yer almıştır. Necdet Koyuturk 1953 yılında orkestrasıyla birlikte “Calsın Sazlar, Oynasın Kızlar” adlı bir filmde de oynamıştır.1959 yılında “Yalnızlar Rıhtımı” filmine aynı ismi taşıyan Bolero tarzındaki bestesini hazırlamıştır.
Koyuturk bazı unlu Arjantin tangolarına Turkce sozlerle de yazmıştır. Adios, Muchachos ve Caminito bunlardan sadece ikisidir.
Necdet Koyuturk ’un eserleri Taş plaklardan başlayarak 45 lik, Long-play kaset ve gunumuzde CD ye kadar her devirde dilden dile dolaşmış ve suregelmiştir. Eserleri sayısız yapımlarla da ebedileşmiştir. Onun eserlerini seslendiren solistler arasında ise Celal İnce, Şecaattin Tanyerli, Yaşar Guvenir, Zehra Eren, Erdener Koyuturk gibi tango solistleriyle Populer muziğimizden zamanımız sesleri Esin Engin, Fatoş Balkır, Nilufer, Atilla Atasoy, Neco, Nil Burak, Omur Goksel, Gokben, Erol Buyukburc Yurt dışında Bulgar pop sanatcısı Lili İvanova, İsrailli solist Yaffa Yarkoni, Rusya'da Niyazi Takizade orkestrası sayılabilir.
Necdet Koyuturk, 1950 yılında Mukaddes hanımla gorucu usulu evlendi. Erdener Koyuturk (1951) ve Ozdener Koyuturk (1956) isimli sanatını halen devam ettiren iki oğlu vardır. Erdener Koyuturk yorumcu ve besteci, soz yazarı olarak, Ozdener Koyuturk orkestra şefi ve besteci olarak babalarından sonra tango muziğini devam ettirmektedirler.
Necdet Koyuturk, 19 Ekim 1988 tarihinde İstanbul ’da 67 yaşında kalp yetmezliğinden olmuştur.
Filmleri :
Oyuncu :
1956 - Şehir Yıldızları (Kendisi (Tango))(Sinema Filmi)
1954 - Calsın Sazlar Oynasın Kızlar (Kendisi)(Sinema Filmi)
Muzik ekibi :
1959 - Yalnızlar Rıhtımı (Beste)(Sinema Filmi)
Papatya Tangosunun sozleri :
Papatya gibisin beyaz ve ince,
Eziliyor ruhum seni gorunce.
İsmin dudaklarımı yakıyor neden,
Nedir bu cektiğim senin elinden?
Yalvarırım sana gel uzme beni,
İnan bana cok seviyorum seni.
Gel kollarıma artık bekliyorum,
Papatyam seni ozluyorum.
Neden sanki oyle dudak bukuyorsun?
Yoksa acık soyle hic mi sevmiyorsun?
Sana soruyorum neden susuyorsun?