Nebil Ozgenturk Biyografisi Belgeselci kimliği ve “Bir Yudum İnsan” programı hafızalarda yer eden gazetecidir. Nebil Ozgenturk, 1959 yılında Adana ’da bir berberin oğlu olarak doğmuştur. Cocukluğu Adana ’da gecmiştir. Senarist ve yonetnen Ali Ozgenturk adında abisi vardır. İlk ve orta eğitimini Adana ’da bitirdikten sonra İzmir ’e gitti. 1981 yılında İzmir Ege Universitesi İşletme Fakultesinnden mezun oldu. Gazeteciliğe universite dergilerinde muhabirlik ve fotoğrafcılık yaparak başladı.
Askerliğini de İzmir'de yedek subay olarak yaptı. Gunaydın Gazetesinin İzmir burosunda polis, politika, haber muhabirlikleri yaptı. İşinde iyi olduğunu goren amirleri onu istanbul ’a getirdi. Daha sonra Sabah gazetesine gecti. 1990 yılında Sabah Gazetesi'nde roportaj koşe yazarlığına başladı. 1992 yılında Sabah gazetesinde her hafta yaptığı portre roportajlardan oluşan Bir Yudum İnsan kitabından yola cıkarak "Bir insan bir hayat" isimli kısa belgeselleri hazırlamaya başladı.
1994 yılında “Bir Yudum İnsan” programı ile televizyon ekranlarında oldu. Nebil Ozgenturk tarafından 1,5 yılda “Turkiye ’nin Hatıra Defteri” belgeseli tamamlandı. “RuzgÂra Karşı Yuruyenler” adlı belgesel programa imza attı.
CNN TURK kanalında “Bir Yudum İnsan” programı 9 yıl devam etti. Belgeselleri arasında Yaşar Kemal'den Sezen Aksu'ya, Zulfu Livaneli'den Zeki Muren'e, Can Yucel'den Orhan Pamuk'a kadar bir dizi kultur sanat adamlarının hayat oykusu var. Bu arada Can Dundar ’la ortak “İstanbul ’un Entelektuel Tarihinden Tanıklıklar belgeselini yaptı.
Toplamda bine yakın televizyon programına imza attı. Turkiye'nin Hatıra Defteri ve Sanatımızın Hatıra Defteri belgeselleri de her biri biner dakikalık cok ses getirdi. Kenan Işık ’ın sunduğu “Dunya Bir Oyun Sahnesi ve Ferhat Gocer'in sunduğu “Guzel Şeyler”i (kultur sanat programları) hazırlayıp yonetti.
Nebil Ozgenturk, Hıncal Uluc, Haşmet Babaoğlu ve Sunay Akın ile beraber soyleşi programı olan “Yaşamdan Dakikalar” adlı programda gorev almıştır. Once 2004 yılında Atv ’de başlayan program sonra Tv8 ’e gecmiş 2010 yılına kadar burada devam ettikten sonra 2011 yılından sonra Skyturk360'da yayınlanmaya devam etmiştir.
2000 yılında boşandığı İlk eşinden ikiz erkek cocukları olan Nebil Ozgenturk, ikinci evliliğini Nehir Ozdemir ile 7 yıl aradan sonra Arın adında bir cocuğu daha oldu
Yonetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler :
1998 - Bir Doğum Gunu Armağanı
1999 - 2007 - Bir Yudum İnsan (60 Bolum)
2002 - Ruzgara Karşı Yuruyenler (10 Bolum)
2003 - Turk Sinemasında İETT'nin Seruveni
2004 - 2005 - Konuşan Yeşilcam (30 Bolum)
2007 - Basının Kısa Tarihi (10 Bolum)
2007 - Turkiye'nin Hatıra Defteri (10 Bolum)
2009 - Cağdaş Gazeteciler Derneği, 2008 Başarılı Gazetecileri, Mahmut Tali Ongoren Odulu.
2009 - Yargıdan Turkulere