Maria Rita Epik Biyografisi 1979 yılında Eurovision Şarkı Yarışması Turkiye Finali'ne "Seviyorum" isimli şarkısı ile birinci oldu. Maria Rita Epik, 1 Ocak 1958 tarihinde İzmir ’de doğmuştur. İzmirli İtalyan kokenli levanten bir aileye mensuptur. 3,5 yaşındayken annesini kaybetti. Gitar calmaya on bir yaşında başlayan Maria Rita Epik, kısa sure sonra ilk bestesini yaptı. İtalyan Anaokulu ’nda, Gazi İlkokulu ’nda ve İzmir Ozel Turk Lisesi'nde okudu. Ege Universitesi İşletme Fakultesi'nden 1979 yılında mezun oldu.
Maria Rita Epik, 1979 senesinde kendi bestesi olan "Seviyorum" isimli şarkı ile Eurovision Şarkı Yarışması Turkiye Finali'ne katıldı. Turkiye finalinde birinci secildi, ancak 1978 yılında duzenlenen yarışmayı İsrail'in kazanmış olması, 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'nın Kudus'te yapılıyor olması, diğer taraftan Turkiye'nin bu yıllarda ekonomik kriz icinde bulunması ve Turkiye'nin Kudus'teki yarışmaya katılması durumunda Arap ulkeleri ile arasında bir de petrol krizi yaşamak istememesi nedenleriyle TRT yarışmadan cekilmiş ve Maria Rita Epik & 21. Peron Uluslararası Finale katılamamışlardır. 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. ABD'nin Virginia eyaletinin Blacksburg şehrinde yer alan Virginia Tech (Virginia Polytechnic Institute and State University) universitesinde muzik oğrenimi gordu. Nitza Kats ile piyano, Mary - Louise Hallauer ile armoni, Scott Mc Coy ile şan, Ken Holliday ve Jon Polifrone ile kompozisyon calıştı.
Turkiye'ye dondukten sonra İngilizce, İtalyanca ve Fransızca dillerinde Turizm Bakanlığının Profesyonel Tercuman Rehberi oldu.
1986 yılında İzmir ’deki Yamaha Uygulamalı Tanıtım Merkezini kurdu ve dort yıl sureyle yonetti. 1990 yılında kuruluştan ayrılarak, kendi muzik okulunu actı.
Maria Rita Epik, (ABRSM) İngiliz Kraliyet Muzik Okulları Birleşik Kurulu ’nun 90 ’dan fazla ulkede yapmakta olduğu muzik sınavlarını 1992 ’de Turkiye'ye getirme başarısını gostererek Birleşik Kurul ’un Turkiye Temsilcisi olmuştur.
Kendini muziğe ve genc kuşakların eğitimine adayan Maria Rita Epik, 1996 yılında Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi tarafından Kurum dalında “İzmir Odulu” ve 1999 yılında da Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından “Kultur Sanat Ozel Odulu” ile onurlandırılmıştır. 2003 yılında İzmir Mavişehir Rotary Kulubu kendisine “Meslek Hizmet Odulu”nu, 2009 yılında da Guzelyalı Rotary Kulubu Muziğe ve Eğitimine yaptığı katkılardan oturu odul vermiştir.
Epik ’in toplumsal ve sanatsal duyarlığı, ozel bestelerinde de ortaya cıkmıştır. “Peki Ben Niye Oldum” (1994) Uğur Mumcu ’nun; “Ave Maria” (1999) Opera Sanatcısı Zehra Yıldız ’ın, "Beyaz Atlı, Beyaz Saclı Prens" (2005) Ahmet Piriştina'nın kaybının sanatcı uzerinde bıraktığı izlerdir. Sanatcı 2000 yılında bestelediği “Thalassa”yı da insanlığa ve barışa katkısı olması dileği ile yazmıştır. Bu eserler yayımlanmış ancak ticari olarak piyasaya surulmemiştir.
Maria Rita Epik, İzmir'deki Ozel Maria Rita Epik Muzik Okulu'nda muzik calışmalarına devam etmektedir.
1979 yılında yazar Gyula Hay ’ın “At” piyesinin muziklerini yaptı ve Dokuz Eylul Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi ’nde Prof. Dr. Ozdemir Nutku tarafından sahneye kondu.
1994 yılında Uğur Mumcu ’nun anısına “Peki Ben Niye Oldum” bestelendi. Senfonik olarak duzenlenmiş ve Maria Rita Epik tarafından seslendirilmiş olan bu şarkı Uğur Mumcu ’nun birinci olum yıldonumunde tum radyo kanallarında aynı anda yayımlandı.
2000 yılında Sakız Adası ve Ceşme ’nin yakınlığından esinlenerek bestelenen “Thalassa” şarkısı Unesco ’nun davetiyle Selanik ’te “2. Akdeniz-Karadeniz İki Denizin Yaratıcı Kadınları Festivali”nde Maria Rita Epik tarafından seslendirildi.
Albumleri :
1979 - Tanışma,
1989 - Yanımda Yoksun,
1994 - Peki Ben Niye Oldum,
1999 - Ave Maria
2000 - Thalassa
2005 - Aradan Uzun Zaman Gecti,