Lale Orta Biyografisi Dr. Lale Orta, Turkiye liglerinde, Orhan Ayhan'la birlikte sunduğu maclarla, ilk bayan futbol spikeri olan, ilk Turk FIFA kokartlı bayan hakem. Dunyada ve Turkiye ’de futbol organizasyonları uzerine “Analitik Bir Yaklaşım” tezi ile ilk bayan futbol doktoru unvanını aldı.
1 Nisan 1960 tarihinde istanbul Gumuşhane ’de dunyaya gelen Orta, 1986 senesinde, Marmara Universitesi İşletme Bolumu ’nden mezunu olmasının ardından, Beden Eğitimi Spor Yuksek Okulu'nda "Spor Yonetimi" uzerine Yuksek Lisans eğitimini tamamladı. 1993 senesinde yazdığı bitirme tezinin konusu, “Turk Spor Teşkilatı İcinde Futbol Hakemliği Statusu” olan Orta, 2000 senesinde de Marmara Universitesi Sağlık Bilimleri Enstitusu Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalında Spor Yonetimi uzerine doktora eğitimini bitirerek, “Dunyada ve Turkiye'de Futbol Organizasyonları uzerine Analitik Bir Yaklaşım” adlı tezi ile ilk bayan futbol doktoru oldu.
1976 yılında futbola, Turkiye'nin ilk bayan futbol takımı olan Dostlukspor'da kaleci ve kaptan olarak başlayan Orta, daha sonra Futbol Federasyonu ’nun 1985, 1989, 1994 yıllarında actığı kurslara katıldı. 1986 yılında başladığı hakemliği, futbolculukla 1989 yılına kadar surduren Orta, Turkiye profesyonel liglerinde antrenorluk ve teknik direktorluk yapabilmesi icin gereken diplomaya sahip ilk bayan futbol antrenoru oldu.
1990 yılından itibaren bircok dergi ve gazetede duzenlenen yarışmalarda yılın başarılı kadınları arasında yer alan ve 1991 yılında Fenerbahce ile Galatasaray arasında oynanan TSYD Kupası final macında yardımcı hakemlik gorevini ustlendi.
1994, 1995, 1996 senelerinde, Genclik ve Spor İl Mudurluğu tarafından acılan spor okullarında ve İstanbul Bolge Karması ’nda Futbol Antrenoru olarak gorev alan Orta, Turkiye liglerinde, Orhan Ayhan'la birlikte sunduğu maclarla, ilk bayan futbol spikeri oldu.
1995 yılında FIFA hakem listesine 27 ulkeden 54 bayan hakemle birlikte giren ilk Turk bayan hakemi unvanını alan ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından beş kıtada, kadınların spora katılımları konusunda onculuk eden ve ornek olan kişi ve kurumlara verilen ''Kadın ve Spor 2002 Avrupa Kıtası Buyuk Odulu''nu kazanan Orta, 2003 yılında UEFA tarafından Avrupa kıtasından 17 hakem arasına girerek, “first class” listesine alınmasının ardından, 21 Mayıs 2005 tarihinde Almanya ’da oynanan, Potsdam (Almanya) - Djurgarden/Alvsjo (İsvec) takımları arasındaki Bayanlar UEFA Kupası final macını yonetti.
5 Kasım 2005 tarihinde, İspanya ve Belcika takımları arasında oynanan Bayanlar Dunya Kupası Grup Eleme macında sahaya son kez hakem olarak cıkan Orta, Yaşının ilerlemiş olması nedeniyle hakemliği bıraktığını acıklamasının ardından, “Hakemlik hayatım boyunca 60 ’ı uluslararası, yaklaşık bin 500 mac yonettim. Verilen her gorevde, ulkemin adını gururla andırdım. Cok guzel anılarım oldu. 20 yıldan bu yana Turkiye ’nin ve Avrupa ’nın bircok sahasında verdiğim mucadelede, her metrekaresini alınteriyle suladığım, adalet, sevgi ve dostluk tohumları ektiğim sahalardan, hic bitmeyen gokkuşağının oluşacağı gunlerin inancı ve umuduyla veda ediyorum. Biraz olsun, futbola ve spora hizmet edebildiysem, bu gok kubbede bir hoş seda bırakabildiysem, ne mutlu bana” şeklinde konuşan Lale Orta, sozlerine, hakemliği bırakmasına karşın spordan ve ozellikle futboldan kopamayacağını, misyonunu bozmadan Turk sporuna hizmet etmeyi surdureceğinin teminatını vererek devam etti.
Orta, halen Canakkale Onsekiz Mart Universitesi Eğitim Fakultesi Beden Eğitimi ve Spor Bolumu Başkanlığı gorevini surdurmektedir.