Laura Branigan Biyografisi İrlanda asıllı Amerikalı pop muzik sanatcısı ve aktris. 80'li yıllara damgasını vuran Self Control ve Gloria isimli hitlerin sahibi olan şarkıcı, Mugsy ’s Girls ve Backstage isimli iki filmde de oyunculuk yapmıştır. Muzik tarihinde verilen ilk Grammy odulunun de sahibi ve bir donemin onemli populer figurlerinden biri olan Branigan'ın 26 Ağustos 2004 tarihindeki ani olumu tum dunyayı yasa boğmuştur.
3 Temmuz 1957 tarihinde New York ’un Brewster kasabasında doğdu. Lise yıllarında okul tiyatrosunda sergilediği başrol performansıyla New York ’taki Amerikan Tiyaro Akademisi ’ne kabul edilen Branigan icin gosteri dunyasındaki kariyeri start almıştı. Sanatcı 70 ’li yılların ikinci yarısında unlu yorumcu Leonard Cohen ’in vokalisti olarak dunya turnesine katılma fırsatı yakaladı. Bu turne Branigan'ı Amerika'nın en onemli bi produktorlerinden biri olan Ahmet Ertegun'le buluşturacaktı. Atlantic Records'un sahibi ve kurucusu olan Ertegun, sanatcının guclu sesinden oldukca etkilendi ve album teklifinde bulundu. Ancak o donemde başka bir yapımcıyla anlaşması olduğu icin Branigan'ın Ertegun'le işbirliği ileri bir tarihe ertelendi.
1982 yılında Atlantic Records'tan cıkan ilk album muzik marketlerdeki yerini aldı. Branigan adını taşıyan albumun cıkış şarkısı İtalyan muzisyen Umberto Tozzi ’nin unlu calışması Gloria'nın yeniden yorumlanmış versiyonuydu. Gloria, Branigan'a o yıl ilk kez dağıtılan ve dunyanın en prestijli muzik odullerinden biri olan Grammy'yi kazandırdı. Bu tarihi olay, American Music Master isimli ansiklopedinin 1986 tarihli baskısında şu şekilde acıklandı:
“…Bu İtalyanca parca aslında 1970 ’li yılların ikinci yarısında kıta Avrupası ’nda hit olmuş; ancak Britanya ve ABD ’de goz ardı edilmişti. Parcayı o donemde İngilizce olarak plağa okuyan İngiliz sanatcı Jonathan King de beklediği ilgiyi gorememişti. 1982 yılında ise Branigan parcanın değişik sozlere sahip bir versiyonunu yorumlamış ve guclu sesiyle parcanın sivrilmesini sağlamıştır.Parca ABD ’de 2 numaraya yukselirken, Branigan ’ın guclu sesi ve yorumu parcaya Dona Summer havası katmıştır. Calışma aynı zamanda Branigan ’ın Britanya ’daki ilk başrısı olurken 1983 ’un ilk aylarında 6 numaraya kadar yukselmiştir…”
Bir yıl sonra dinleyiciyle buluşan ikinci album Branigan 2 oldu. Albumden cıkan Solitaire ve daha sonraki yıllarda Michael Bolton ’un yeniden yorumlayacağı How Am I Supposed To Live Without You isimli 45'likler buyuk ilgi gordu ve Branigan tek atımlık kurşun olmadığını tum dunyaya kanıtlamış oldu. Sanatcı aynı yıl Flashdance filminin soundtrack'inde yer alan Imagination isimli şarkıyı da seslendirdi.
Laura Branigan'ı unutulmaz yapan albumler seksenli yıllarda dinleyiciyle buluştu. Self Control (1984), Hold Me (1985) ve Touch (1987) isimli calışmalar buyuk ses getirdi; Spanish Eddie, I Found Someone, Shattered Glass ve Jennifer Rush ’ın unlu eseri The Power Of Love gibi 45'likler listelerin ust sıralarını zorladı. Ancak sanatcı en cok, uluslararası muzik dunyasında buyuk başarı kazanan hiti Self Control'le anıldı.
Kazandığı populariteyle yonetmenlerin de ilgisini ceken Branigan, Kevin Brodie ’nin kamera arkasında olduğu 1985 tarihli yapım Mugsy ’s Girls'de izleyici onune cıktı. Oyunculuk sınavını da başarıyla veren sanatcı, 1988'de başrollerini Michael Atkins ’le paylaştıkları ve yonetmenliğini Jonathan Hardy ’nin yaptığı Backstage isimli filmde unlu bir ses sanatcısını canlandırdı. Gercek aşkı muzik olduğu icin sinema dunyasına veda eden Branigan, daha sonra soundtrack album projelerinde yer aldı; ghostbusters ve Baywatch gibi yapımlarda şarkılar soyledi.
Kendisini "Muziğe Saplantılı" olarak nitelendiren şarkıcı, konser vermenin ruhu icin cok onemli olduğunu şu şekilde dile getirdi:
Sahnedeyken, seyirci sizin bir yarınız oluyor; bu da sizin bir muzisyen olarak yakalayabileceğiniz en yuksek noktadır; inanılmaz bir duygu. Neresi olursa olsun bu benim icin boyle; işte bu yuzden muzik evrensel bir dildir. 80'li yıllar sona erdikten sonra eski popularitesi azalmaya başlayan Branigan, 1999 yılında Gloria ’nın yeni bir versiyonuyla yeniden dinleyici karşısına cıktı. Kendisiyle yapılan bir roportajda bu calışmayla ilgili olarak şu acıklamayı yaptı:
Başlangıcta tek isteğim kendimi ve duygularımı sesimle ifade etmekti. Beni ilgilendiren tek şey buydu. Ancak, yıllar gectikce muzik calışmaları icin pek cok unsurun gerekliliğini oğrendim. Artık bu işte piştiğimi duşunuyorum. Biliyorum ki kariyerimin en iyi işini cıkardım ve geleceğe bakıyorum. Sonraki yıllarda yeni projeleri hayranları tarafından sabırsızlıkla beklenirken Branigan 26 Ağustos 2004 tarihinde uykusunda gecirdiği beyin kanamasıyla hayata gozlerini yummuştur. Sanatcı, onu olumsuz yapan bircok albumu, hitleri, 4 Grammy odulu, konserleri ve canlı performanslarıyla muzik tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.