Dunyanın en sevilen cizgi romanlarının yaratıcısı Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti. Geriye bıraktığı harika karakterler ve yarattığı hikayelerle onu hep hatırlayacağız. Peki Stan Lee hakkında bilmediğimiz neler var?
Gelin bir de onlara bakalım..
1. Bir donem olum ilanları yazıyordu
Gencliğinde bir sure New York ’ta, adı acıklanmayan bir gazetenin olum ilanları bolumunu hazırlıyordu. Bu iş ona cok ic karartıcı geldiği icin bırakmıştı.
2. Saclarını hep karısı keserdi
Stan Lee, bir roportajında “Yetişkin hayatım boyunca hic berbere gitmedim. Onun yerine Joanie vardı.” acıklamasında bulunmuştu.
3. Cocukluğunda okuduğu yazarlar
Hayal gucunun eşsizliği sayesinde yaratıcı cizgi romanlar ureten Lee, cocukken Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle, Jules Verne ve H.G. Wells okumayı cok severdi.
4. Stan Lee isminin hikayesi
Timely Comics ’teki işinin ilk haftasında Captain America cizgi roman serisinde iki sayfa yazma şansı yakaladı. “Stan Lee” mahlasını ilk burada kullandı ve sonrasında yasal adı haline getirdi.
5. 30 filmde rol aldı
Marvel sevenlerin de bileceği uzere, Stan Lee kendi filmlerinde kucuk ve kendine ozgu mizahı olan tiplerle rol almayı cok severdi. Bu yuzden 30 filmde bizlere kendisini gosterdi.
6. George R. R. Martin ’in mektubuna cevabı
George R. R. Martin, henuz 16 yaşındayken Fantastic Four ’da yakaladığı boşlukları Stan Lee ve Jack Kirby ’ye yazdığı ayrıntılı bir mektupta anlatmış. 17. sayıyı harika otesi bulduğunu belirtmiş ama 13. sayısında Red Ghost (Kızıl Hayalet) karakteri Ay ’da mahsur kaldıktan sonra nasıl olup da bu sayıda hicbir acıklama olmadan ortaya cıktığını sorgulamış. Stan Lee ’dense hem itiraf hem de eğlenceli bir cevap almış.
““Vay canına! Yuzumuz kızardı! Gerceği bilmek istiyor musun Georgie? Red Ghost ’u nerede bıraktığımızı gercekten unutmuştuk! Matbaanın nefesi ensemizde olduğu icin hızla sayıyı hazırlarken Red Ghost ’u nerede bıraktığımızı araştırmaya bile vaktimiz olmamıştı!”
7. Eski şirketine 1 milyar dolarlık dava actı
2001 yılında kurduğu POW! Entertainment isimli produksiyon şirketi, 2017 yılında Cinli Camsing International ’a satılmıştı. Stan Lee ’nin iddiasına gore bu satış sahtekarlıkla yapıldı. Kotu sağlık durumundan yararlanıldığını ve imzasının taklit edildiğini soyleyen Lee, eski şirketine 1 milyar dolarlık dava actı ve haklarını geri istedi.
8.Emekli olmayı hic istemedi
Stan Lee, genc yaştan itibaren kendini işine adamış ve cok buyuk işlere imza atmıştı. Ona ne zaman emekli olacağı sorulduğundaysa hep şoyle cevap verirdi; “Emekli olmayacağım. Coğu insan emekli olur, boylece istediklerini yapabilirler. Ben zaten istediğimi yapıyorum. Yazmayı seviyorum, yaratıcı insanlarla calışmayı seviyorum. Eğer emekli olsaydım, eğlencemden vazgecerdim.”
Kaynak 1 2