Son yıllarda tum ulke icin en onemli konu ekonomi haline geldi. Her gun biraz daha artan doviz kurları ve elbette satın aldığımız her şeyin etiketini yansıyan bu yukseliş bir şey satın alırken iki defa duşunmemize sebep oluyor. Oyle ki artık yalnızca temel ihtiyaclarımızı aldığımızda bile oldukca yuksek faturalarla karşılaşıyoruz. Bu konu elbette sosyal medyada da sıkca gundeme geliyor. Gectiğimiz gunlerde İngiltere ’de yaşayan bir Turk market alışverişini paylaşmış ve pek cok urun almasına rağmen odediği fiyatı soylemişti. Bunun uzerine Turkiye ’den bir karşılaştırma geldi…
Son donemlerde universite oğrencisinden emeklisine, orta gelirlisinden hali vakti yerinde olana herkesin dilinde ekonomi var. Doviz kuruyla birlikte artan fiyatlar ulke genelinde pek cok kişi icin gecim sıkıntısı yaratıyor
Yeni yılda asgari ucret 2 bin 20 lira olarak belirlense de satın alım gucu oldukca duşuk. Bu nedenle halk temel ihtiyaclarını karşılamakta bile zorlanıyor
Biz de 2013 ’te yapılan bir market alışverişinin fişinden yola cıkarak aynı urunlerin şimdiki fiyatlarıyla karşılaştırmış ve aradaki urkutucu farkı gormuştuk. İlgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz
Gectiğimiz gunlerde benzeri bir karşılaştırma daha yapıldı. İngiltere ’de yaşayan bir Turk Twitter kullanıcısı, orada aldığı urunleri yazdı ve toplamda 44 pound odediğini soyledi Ingiltere'de asgari ūcret 1.300 pound felan. Bu mutfak alışverişi 44 pound tuttu. Icinde et, sūt, yumurta, yoğurt,peynir ( parmesan- mature cheddar),tereyağ, sebze, meyve ( portakal- elma- mandalina-muz) ,4 paket hazır yemek,makarna, sıkma portakal suyu, fanta, cola zero,ekmek + pic.twitter.com/JfSD71dRlW
— MGC (@Mgc2018M) January 13, 2019
iki ceşit zeytin, karides cocktail, dondurulmuş (1paket) burger, fish fingers (1 paket) sandwich icin biftek, tavuk dilimleri (2 şer paket), 4 tane spicy beef pastry ( borek), 2 paket cornish pasty (pohaca gibi), Mars bars (4lū paket),Kitkat (6lı paket), Twix (4'lū paket) +
— MGC (@Mgc2018M) 13 Ocak 2019
1 paket cheese twists, 1 paket Lago Party Gofret (250 gramlık) , makarna sosu Dolmio 2 paket ve bir kūcūk kutu 100 gram Nescafe Gold var. Demin yazmaya unutmuşum. Et 2 kilo yarısı kıyma yarısı parca et kemiksiz, makarnalar da 4 paket. Normal şartlarda bunun 2 hafta gitmesi lazım
Evet kabul edelim ben asgari ūcretin yaklaşık iki katı bir maaş alacağım. Yani bu beni zengin kategorisine sokmuyor. Bu aldıklarımın eşim ve oğlumun gelmesi ile artması durumunda bile mutfak masrafının 100 poundu gecmiyor. Kısa flood bu kadar. Herkes istediğini dūşūnebilir 😉😁
1 kutu XPRT Traş kopūğū, 1 kutu Colgate Max White diş macunu, 1 paket paracetamol , 1 paket Anadin Extra ( ağrı kesici tablet) ve 1 kutu Mūller meyvalı yoğurt yazmayı unutmuşum ozūr dilerim. Poşeti şimdi buldum 😁😁 pic.twitter.com/FXr9UAUOA8
Listede cok fazla urun vardı vardı. Hepsi neredeyse 2 hafta yetecek olan bu urunler 44 pound tutmuştu. İngiltere ’de asgari ucret ise yaklaşık 1.300 pound
Turkiye ’de yaşayan bir başka Twitter kullanıcısı da aynı alışverişi Turkiye ’de yaparak ne kadar tutacağını gormek ve gostermek istedi. Elbette ardından asgari ucret karşılaştırması da yaptı
1. Aynı market alışverişine odenen fiyat farkı ise adeta urkutucu. İşte sonuc… Beyefendinin flood olarak yazdığı ve ingilterede yaptığı alışverişi uşenmeyip migros sanal marketle yaptım.Tam anlamıyla her urun aynı olmasa da alışverişi tamamlamaya calıştım.Aynı olmayan urunlerin yerine muadillerini koymaya calıştım. Hatta yerine koyamadığım birkac urun var. https://t.co/8H0zulaNYy
— onur kaya (@benonurkaya) January 15, 2019
2. Aldığım tum urunlerin en hesaplısına yonelmeye calıştım. Mutlaka başka marketlerde bu miktar daha da azalacaktır. Bu alışverişi ben 506,80 ₺ tamamlayabildim. pic.twitter.com/HDZ7z9eHNP
— onur kaya (@benonurkaya) 15 Ocak 2019
3. İngilterede yaklaşık olarak 1300 pound olan asgari ucretin 30 da 1 i ile bu alışverişi yapmış beyefendi. Bizde durum şoyle; yeni asgari ucrete gore yani 2020 ₺ ye kıyasla bu alışverişi migrostan yaparsanız asgari ucretin 4 te 1 ini markette bırakmanız gerekiyor.
4. Yahu sen abartmışsın diyorsanız eğer bu miktarı duşurebilirsiniz. Diyelimki diğer marketlerden orneğin bimden bu alışverişi yapmış olsaydık ve 100 ₺ daha ucuza tamamlamış olsaydık da yine asgari ucretin 5 te 1 ini markette bırakmış olacaktık.
5. Bahsettiğimiz bu alışveriş 15 gunluk bir alışveriş. Bunun daha kıyafeti, faturası, kirası vs vs gibi temel ihtiyacları var. Bu manzarayı gordukce insanın ici kararıyor…