Hidayet Turkoğlu Biyografisi Hidayet Turkoğlu, 1979 doğumlu Turk basketbolcu. 'Hedo' lakabıyla cağırılan Turkoğlu, NBA ’de oynayan ilk Turkiye doğumlu basketbol oyuncusu olma ozelliğine sahip. Sacremento Kings ve San Antonio Spurs ’de forma giyen Turkoğlu, 2004-2008 sezonunda Orlando Magic forması giydi. 2009-2010 sezonu itibariyle Toronto Raptors formasını giymekte.
Hidayet Turkoğlu, 19 mart 1979 ’da istanbul ’da dunyaya geldi. 10 yaşında basketbol oynamaya başlayan Turkoğlu, 1995-1996 sezonunda 16 yaşındayken Efes Pilsen ’de oynamaya başladı. 2.08 m. boyu, ince ve atletik yapısıyla dikkat ceken Turkoğlu, 1998 ’de Efes Pilsen Takımı ’yla 8 milyon dolara 9 yıllık anlaşma imzaladı. Cevik ve cok yonlu oyunculuğuyla Milli Takım ’da da yer almaya başlayan Turkoğlu, ilk yıllarından itibaren Turk basketbolunun gelecekteki en buyuk yıldız adaylarından biri kabul edildi. 1996 yılında kadrosunda oynadığı Efes Pilsen ile Korac Kupası ’nda İtalyan Milano takımını 2 maclık seri sonunda 1 sayılık fark ile yenip şampiyon oldu (Korac Kupası, 1972-2002 yılları arasında yapıldı). A Milli Basketbol Takımı ’yla 1997 Avrupa Gencler Şampiyonası ’na ve 1998 Dunya Gencler Şampiyonası ’na katıldı.
Turkoğlu, Efes Pilsen ’de 1997-1998 sezonunda 5.3 sayı ve 3.8 ribaund ortalamasıyla oynadı ve Turkiye Kupası ’nı kazanan kadroda yer aldı. Uzun kolları, yukseğe sıcrama yeteneği ve iyi şut yuzdesiyle, şutor gard pozisyonunda oynayan Turkoğlu, oyunu iyi okuyuşu, boyuna gore cok iyi top surme yeteneğinin oluşu ve yuksek uc sayılık yuzdesiyle de tanındı.
1999 ’da 20 yaşındayken katıldığı olimpiyat eleme maclarında da goze carptı ve 2000 Avrupa Ligi final-four maclarında en iyi ilk beşe secildi. Turkiye Profosyonel Liginde 8.3 sayı, 3.9 ribound ve 1.6 asist ortalamasıyla 87 macta oynadı. Efes Pilsen ’deki 4 sezonu boyunca toplamda oynadığı 50 Euro Lig macında 8.4 sayı, 3.5 ribound ve 1.7 asist ortalaması elde eden Turkoğlu ve 2000 Euro Lig ’de Final Four ’a kalarak oynadıkları 22 macta 13.6 sayı, 4.6 ribound ve 2.7 asist ortalamasıyla oynadı.
Favori oyuncuları Kobe Bryant, Grant Hill, Scottie Pippen, Allan Houston ve Latrell Sprewell olan Turkoğlu, Efes Pilsen ’de gecirdiği 5 sezonun ardından, haziran 2000 ’de yapılan NBA secmelerinde en iyi yabancılar arasına girdi ve Sacramento Kings tarafından 16. sıradan secildi.
Boylece Sacremento Kings takımıyla 2000-2001 sezonununa başlayan Turkoğlu, Chicago Bulls ile ekim ayı sonunda yapılan sezonun ilk macını kenardan izledi. İlk kez Cleveland Cavaliers macında forma giyen Turkoğlu, Sacremento ’nun 102-100 yenildiği macta, 5 dakika sure aldı ve 3 sayı kaydetti. Takip eden maclarda da kısa kısa dakikalar almaya devam etti ve bir sonraki 100-71 kazandıkları Chicago Bulls macında 3 ribaund, 1 asist, 2 top calma ve 4 sayılık performansıyla 19 dakika boyunca sahada kaldı. Arkadanix Suns ve San Antonio Spurs maclarında da benzer performansını surduren Turkoğlu, Houston Rockets'la oynadıkları, sezonun 17. macında 4 ribaund, 1 asist, 3 blok ve 16 sayıyla 37 dakika sahada kaldı. Sonraki maclarda ilk beşte yer almaya başlayan Turkoğlu, sezon sonunda caylaklar arasında 17. sırada yer aldı ve NBC kanalı tarafından sezonun en iyi beş caylağından biri olarak gosterildi. Beğeni toplayan performansıyla Sacramento Kings taraftarlarınca da sevilen Turkoğlu, o donemde kendisiyle yapılan bir roportajda şoyle konuşmuştu:
Şu anda cok iyi bir grafiğim var. Takımdaki en iyi arkadaşlarımdan Stojakovic'in sakatlanmasından sonra ilk beşte oynama fırsatı buldum ve bu fırsatı iyi değerlendirdim. Antrenorum ve takım arkadaşlarım benden cok memnunlar. Gazeteler de benim en iyi caylaklardan biri olduğumu yazıyor. Şu andaki tek hedefim Şubat ayında Washington'da yapılacak olan All Stars'ta en iyi caylak takımında yer almak. Arkadaşlarım ve antrenorum Rick Adelman da benim caylaklar takımında oynayacağımdan emin. NBA ’deki ilk sezonu sonunda Turkoğlu ’nun yaptığı bir diğer acıklama da şu şekildeydi:
Mirsad hepimizin hedefini ve ufkunu genişletti. NBA'nın Turk basketbolcusu icin bir ruya olmadığını kanıtladı. Onun actığı kapıdan gecip buralara geldim. Mirsad şimdi Turkiye'ye dondu ama inanıyorum kısa bir sure sonra tekrar buraya gelecek. O yanlış takıma gitmenin sıkıntısını cekti. Doğru takımı bulursa cok başarılı olur. NBA'ye Mirsad ve benden sonra da Turk basketbolcular gelecek. Bunların başında da Efes'te yılardır beraber oynadığımız Huseyin Beşok var. Huseyin Beşok burada cok rahat oynayacak kapasitede. Ben buna inanıyorum ve onumuzdeki yaz secmelere katılması icin surekli mesaj gonderiyorum. NBA'in kapısının Turklere surekli acık olması icin başarılı olmak ve her zorluğa katlanmam gerektiğini biliyorum. Burada gecici değil, kalıcı olacağıma inanıyorum. Eski takım arkadaşlarım Huseyin ve Mirsad da gelirse bizi kimse tutamaz. Sacremento Kings ’de 2001-2002 sezonunda oynadığı 80 macta 10.1 sayı, 4.5 ribound ve 2 asist ortalamasıyla oynadı. Bu sezonda gecirdiği gıda zehirlenmesi ve sol bileğindeki sakatlık nedeniyle birer mac kacırdı. 2002-2003 sezonunda ise oynadığı 67 macta 6.7 sayı, 2.8 ribound ve 1.3 asist ortalaması elde etti. Bu sezonda sağ bileğindeki burkulma nedeniyle 7 mac ve hastalık nedeniyle de 1 mac kacırdı.
2003 ’de uc takımın arasında yapılan takaslar sonucunda Turkoğlu, San Antonio Spurs ’e gecti ve sezon boyunca oynadığı 80 macta 9.2 sayı, 4.5 ribound ve 1.9 asist ortalamasıyla oynadı ve elde ettiği ucluk yuzdesiyle de NBA ’de 8. sırada yer aldı.
2004 ’de San Antonio ile olan sozleşmesinin bitmesiyle serbest kalan Turkoğlu, Orlando Magic ’le anlaştı. Orlando ’daki ilk sezonunda 67 macta 14 sayı, 3.5 ribound ve 2.3 asist ortalaması elde eden Turkoğlu, Boston macında kariyerinin 500. asistini yaptı. 21 mart gununde oynanan Charlotte macının son ceyreğinde sol bileğinden gecirdiği sakatlık nedeniyle sezonu kapattı ve son 15 macta oynayamadı. 4 şubat gunu yine Boston ’la olan karşılaşmada NBA kariyerindeki 3000. sayısına ulaştı.
2005-2006 sezonunda ise oynadığı 78 macta 14.9 sayı ortalaması elde eden ve ortalama 4.3 ribound ve 2.8 asistle oynayan Turkoğlu, 2006-2007 sezonuna da Orlando Magic ’le başladı.
NBA ’deki ilk sezonu sırasında Turkiye ’deki Burger King ’de Hido Menu adlı bi menusu satışa sunulan Turkoğlu, İstanbul ’da yapılan 2002 Basketball Without Borders kampında 12-14 yaş arası genc basketbol oyuncularına kocluk yaptı ve destek oldu.
Şimdiye kadar 100 kereden fazla milli olan Turkoğlu, ceşitli şampiyona ve organizasyonlarda Turk A Milli Basketbol Takımı ’nda yer almaya devam ediyor. Fakat 2006 Dunya Basketbol Şampiyonası ’nda oynamayacağını acıkladı. Yapılan eleştiriler uzerine Turkoğlu şu acıklamayı yaptı:
Kendimi yıllar boyunca biriken bir yorgunluk icinde hissediyorum. Ufak tefek sakatlıklarım da var .Tedavi icin Orlando Magic doktorları ile konuştum. Temmuz'da bir tedavi programına gireceğim. Bu sırada koc Brian Hill'le idman yapacağım. Yani formsuz olmayacağım. Ben 99'dan beri Milli Takım'a hizmet ediyorum. İlk defa tolerans istedim. Takıma 3 Temmuz'da değil de 20'si gibi katılmak istedim. Talebimi kabul etmediler. İrtibata gectiğim koc Tanjevic bana 'Ben burada koc olduğum surece sen bu takıma gelemezsin' diyor. Sonucta karar onundur. Saygı gosteriyorum. Ama ben asla 'Gelmeyeceğim' demedim 2006-2007 Sezonu'nu, Orlando Magic forması altında 13.3 sayı, 4.0 ribound ve 3.2 asist ortalaması ile tamamlarken butun maclarda ilk 5'te yer aldı. Play-Off mucadelelerinde 13.8 sayı, 3.3 ribaund ve 3.5 asist ortalamasını tutturdu.
2007-2008 NBA sezonu başlamdan once Turk Milli Takımı ile katıldığı Avrulpa Basket Şampiyonası'nda 6 mac oynadı. Bu maclarda 19.2 sayı ve 3 asist ortalaması yaptı, Turkiye'de turnuvayı 12. olarak tamamladı.
2007-2008 Sezonu'nda MVP (en değerli oyuncu) secilen Hidayet Turkoğlu, iki defa double-double yaparak NBA kariyerinde de bir ilki gercekleştirdi, ayrıca Mavericks ve Hawks maclarında triple-double yaparak bu alanda kendi rekorunu da egale etmiş oldu. Sezon boyunca gercekleşen 82 macın tamamında ilk 5'te olan Turkoğlu, 5.7 ribaund, 5.0 asist ve 19.5 sayı ortalaması ile kapatırken, MIP (en cok gelişme kaydeden basketbolcu) odulune de sahip oldu.
2008-2009 Sezon'unda da Orlando Magic forması giymeye devam etti. Takımının Doğu Konferansı Şampiyonu olması, ona da NBA finallerine gidiş hakkı kazandırdı. NBA finalinde L.A.Lakers 4-1'lik seri sonucuyla şampiyon olurken, Magic de ikinciliği kazandı. Turkoğlu, NBA finallerinde 5 macta oynadı, 18 sayı, 4.6 ribaund ve 3.8 asist ortalaması kaydetti. Aynı yıl, normal sezonda oynadığı 77 macta 16.8 sayı, 5.3 ribaund ve 4.9 asist ortalaması gercekleştirdi.
1 Temmuz 2009 tarihinde, Orlando Magic ile olan sozleşmesi sona eren Turkoğlu, Magic'in 35 milyon dolar karşılığında istediği 4 yıllık sozleşmeyi kabul etmeyerek Toronto Raptors ile anlaştı. 56 milyon dolarlık sozleşme, Turkoğlu'nun 5 yıl boyunca Toronto Raptors'da oynayacağını garanti ediyordu.
Hidayet Turkoğlu, 13 haziran 2005 ’de Banu Ergur ile Lutfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gercekleştirilen torenle evlendi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Fenerbahce Kulubu Başkanı Aziz Yıldırım, milli basketbolcu Kerem Tunceri ve işadamı Hasan Arat, cifte şahitlik yaptı. Evliliğinden kısa bir sure sonra, Burdur 58. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda askerlik gorevini gercekleştirdi. 2009 yılında, 3G teknolojisinin tanıtıldığı reklam filmlerinde rol olarak Turkcell firmasının reklam yuzu oldu.
2009 Avrulpa Basketbol Şampiyonasında cok başarılı bir performans gosteren Turkiye kadrosunda Hidayet Turkoğlu da forma giymektedir.
1995 yılından beri Milli takımda oynayan Hidayet 24 Mart 2014 tarihinde, Turkiye A Milli Basketbol Takımı'nda artık oynamayacağını bildirmiştir.
Hidayet Turkoğlu, 13 Kasım 2015 tarihinde basketbolu bıraktığını acıkladı. NBA hayatına son veren Hidayet Turkoğlu, 16 Kasım 2015 tarihinde Turkiye Basketbol Federasyonu'nun CEO'su oldu.
Hidayet Turkoğlu, basketbol oynadığı sure icinde 269 kez milli formayı giydi.
Hidayet Turkoğlu, 10 Mart 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Baş Danışman olarak atandı.
26 Ekim 2016 tarihinde yapılan Turkiye Basketbol Federasyonunun (TBF) olağan secimli genel kurulunda Turkiye Basketbol Federasyonu başkanlığa secildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın spor başdanışmanlığı gorevine de devam edecek.
Basketbol Kariyeri:
1996-2000 - Efes Pilsen
2000-2003 - Sacramento Kings
2003-2004 - San Antonio Spurs
2004-2009 - Orlando Magic
2009-2010 - Toronto Raptors
2010-2010 - Phoenix Suns
2010-2014 - Orlando Magic
2014-2015 - Los Angeles Clippers

NBA İstatistikleri
Bir macta en yuksek sayı; 39 (Washington Wizards'a karşı, 13/3/2008)
Bir macta en yuksek asist; 13 (2 kere)
Bir macta en yuksek top calma; 4 (6 kere)
Bir macta en yuksek blok; 3 (5 kere)
Bir macta en uzun oynamas suresi 50 dakika.