Bu hafta başlarında Starbucks ’ın yayınladığı ve CEO Kevin Johnson tarafından şirketin Seattle ’da bulunan genel merkezinin alt katında acılan inovasyon laboratuvarı Tryer Center ’da gercekleştirilen turun yer aldığı video koklu kahve devinde tamamen yeni bir bakış acısıyla gercekleşen değişimi ortaya koyuyor. O zamandan beri şirket bu laboratuvardan mağazalarda yerini coktan alan 130 ’dan fazla proje cıkartmayı başardı. “Buyukluk ve karmaşa hızın duşmanı olabilir,” diyor Johnson Starbucks ’ın web sitesinde yayınlanan Tryer Center hakkındaki bir paylaşımında. “İki yıl once, firma olarak daha atik olabilmek icin mevcut calışma bicimimizde değişikliğe gitmek zorunda olduğumuzu fark ettik.” Bakalım Turkiye ’de de tutkunları olan unlu kahve markasının bizlere yansıyan ne tur değişiklikleri olacak diyerek laboratuvardan goruntulerin yer aldığı listemizle sizi baş başa bırakalım.
1. Laboratuvar şirketi herhangi bir cıkmaza sokmadan inovasyonu artırma amacı guduyor ve Johnson videoda fikirleri sadece 100 gunde eyleme donuşturmeyi hedeflediklerini soyluyor.
2. Daha once Microsoft da dahil olmak uzere buyuk teknoloji şirketlerinde calışmış olan Johnson, “İnsanlar ‘Bir teknoloji insanı nasıl oluyor da bir kahve şirketi yonetiyor? Diye soruyorlar surekli. Ancak bu endustride, inovasyon yapmayı veya yeniden icat etmeyi başaramazsanız, geride kalırsınız.”
3. Starbucks ’ın Tryer Center ’da gercekleştirdiği calışmaların sonuclarının bazıları ise muşterile şimdiden yansımış.
4. Mesela Starbucks ’ın populeritesi en hızla yayılan urunu Cloud Macchiato, Mart ayının başında ulusal olarak piyasaya surulmeden once şirketin laboratuarında test edildi.
5. Starbucks, Tryer Merkezi ’nde bulunan ve şirket calışanlarına tanesi 5 dolardan gunde yaklaşık 200 icecek satan mağazası Cold Pop ’ta onlarca yeni iceceği test etti.
6. Diğer yenilikler ise muşterilerin mobil siparişlerini kendileri alabilmeleri icin yeni bir sistem geliştirmek gibi muşteri deneyimini iyileştirmeyi amaclıyor.
7. Devam etmekte olan bir diğer calışma ise, testleri devam etmekte olan ve iceceklere eklenecek olan sutun miktarının doğru şekilde belirlenmesini daha kolay ve daha hızlı hale getirmeyi amaclayan Hassas Sut Dispenseri.
8. Her fikir ya da her yenilik başarılı olacak diye bir kural yok elbette. Orneğin, Starbucks ’ta corba ısıtma ekipmanı da dahil olmak uzere menuye corba eklenebilmesi tam 100 gunluk bir calışma gerektirdi ancak ilgi gormeyince vaz gecildi.
9. Seattle dışında yaşayan Starbucks calışanları ise inovasyonlara Springboard uzerinden katkıda bulunabiliyorlar. Kendi beğendikleri projelere oy verebiliyor veya bizzat kendi fikirlerini diğer calışanlarla paylaşabiliyorlar.
10. Tryer Center, Starbucks ’ın yeni inovasyon turlerini hic olmadığı kadar hızlı bir şekilde ortaya cıkarabilmesinin bir yolu. Bu yılın başlarında, şirket gıda ve perakende girişimlerine odaklanan yeni bir fon olan Valor Siren Ventures ’e 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını acıklamıştı.
Kaynak 1