Milyonlarca oğrencinin heyecanla beklediği Yuksekoğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucları acıklandı Daha once OSYM tarafından yapılan acıklamada sınav sonuclarının 28 Temmuz ’da acıklanacağı duyurulmuştu. Ancak OSYM, sabah saatlerinde YKS sonuclarına erişimi oğrencilere actı. Tercihler ise onumuzdeki haftalarda başlayacak. Oğrencilerin tercih yapmadan once detaylı bir araştırma yapması gerekiyor.
Mesleklerine ya da bolumlerine karar vermeye calışan oğrenciler “En Kolayca İş Bulunabilen Bolumler” listemize goz atabilirler…
Tercihler ne zaman başlıyor? YKS sonuclarına OSYM ’nin sitesi uzerinden ulaşılabiliyor. Tercihlerin ise 6-14 Ağustos arasında yapılabileceği acıklandı. YKS kapsamında YDT, TYT ve AYT sonucları bilgilerini Aday İşlemleri Sayfası (AİS) aracılığıyla duyuran OSYM, YKS sonucları sonrasında tercih aşaması icin guncel kılavuz bilgilerini yayımlayacak.
Yerleştirme işlemleri nasıl olacak? Universiteye yerleşmek icin adayların iki seceneği bulunuyor. Yetenek sınavı ile yerleşecek oğrencilerin ilgili universitelere bireysel başvuru yapmaları gerekiyor. Merkezi Yerleştirme ile yerleşecek oğrenciler ise tercih yapacak ve tercihlerini OSYM ’ye gonderecek. Adaylar, onumuzdeki gunlerde OSYM ’nin yayınlayacağı YKS Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ’nu indirebilecek. OSYM 2020 YKS Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu gectiğimiz gunlerde ornek olarak erişime acmıştı. Ancak asıl kılavuz tercih suresinden once erişime acılacak. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden once tercih suresi icinde OSYM ’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2020-YKS Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve OSYM ’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. 600 ’den fazla sayfası olan kılavuzda adayların yapması gereken tum işlemler detaylı bir şekilde anlatılacak. Merkezi Yerleştirme ile yerleşecek oğrenciler icin tercih işlemleri 6 Ağustos ’ta başlıyor ve 14 Ağustos gecesi 23:59:59 ’da sona eriyor. Tum işlemler ise OSYM ’nin sitesi uzerinden yapılacak. Ozel yetenek sınavına girecek oğrenciler işe istedikleri okulun duyuru sayfasından sınav başvurularını ve tarihlerini takip etmeliler.
Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Oğrencilere puanlarına gore değil başarı sırasına gore tercih yapmaları tavsiye ediliyor. Tercih listesini onuna kadar doldurmak da bir avantaj olarak kabul ediliyor. Adayın en cok istediği okulu en ust sıraya yazması tavsiye ediliyor. Cunku sistem adayı yerleştirdikten sonra adayın puanı yetse dahi başka bir yere yerleşemiyor. Bu nedenle tercihin istek sırasına gore yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra tercih yapmadan once adayların sectikleri okulun konum eğitimi ve sosyal imkanları hakkında detaylı bir bilgi edinmesi de gerekiyor.
Puan turu ve sıralamaya gore tercih yapılıyor Tercih yapmadan once Tablo 1A ve Tablo 1B ‘deki uyarıların kontrol edilmesi gerekiyor. Cunku sistem tercih yaparken bir hata yaptığınızda uyarı verebiliyor. Orneğin; istediğiniz bir bolumun puanı turundeki sıralaması en duşuk 30 binken, 35 bininci aday bir onceki seneye gore puanı yetiyor bile gozukse tercihlerine o bolumu ekleyemiyor, sitem hata veriyor.
İki yıllık ve 4 yıllık okullar icin farklı tablolar kullanılıyor İstediğiniz eğitim suresine gore doğru tabloyu incelemelisiniz. On lisans eğitimi olarak adlandırılan 2 yıllık programları secmek etmek icin Tablo 3, Lisans olarak adlandırılan 4 yıllık programları secmek etmek icin ise Tablo 4 kullanılıyor.
Universitelerin detaylarına tercih kılavuzundan ulaşılıyor Vakıf universiteleri ucretleri, universitelerin hazırlık sınıfının olup olmadığı ya da oğretim gibi detaylara, her programın satırındaki “Ozel Koşul ve Acıklamalar” sutununda bulunan sayıların kılavuzun “Tablo 3 ve Tablo 4 ’te Yer Alan Yuksekoğretim Programlarının Koşul ve Acıklamaları” alanından ulaşılabiliyor. Oğrencilerin tercih yapmadan once bu bilgileri dikkatlice incelemesi gerekiyor.