Gectiğimiz hafta sonu İngiltere ’nin Oxford bolgesinde bulunan Blenheim Sarayı ’nda ilginc bir olay yaşandı. İtalyan sanatcı Maurizio Cattelan ’ın gelir eşitsizliğine dikkat cekmek icin tasarladığı 18 ayar saf altından yapılan 6 milyon dolar değerindeki klozet calındı. Polis olayla ilgili soruşturma başlatırken, 66 yaşındaki bir kişi soruşturma kapsamında gozaltına alındı ancak henuz sanatcının calınan eseri bulunamadı. Detaylara hep birlikte bakalım.
İtalyan sanatcı Maurizio Cattelan, gelir eşitsizliğine dikkat cekmek icin bir altın klozet tasarladı
2016 yılında tamamladığı “America” isimli eseri Blenheim Sarayı ’nda sergileniyordu
“Zafer Secenek Değildir” isimli sergi kapsamında gorucuye cıkan eser 18 ayar saf altından yapıldı
6 milyon dolar değerindeki tuvalet, gectiğimiz hafta sonu Blenheim Sarayı ’ndan calındı
Polis olayla ilgili soruşturma başlattı, bir kişi gozaltına alındı. Ancak sanatcının eseri henuz bulunamadı
Polis ayrıca, tuvaletin bir sanat eseri olmasının yanı sıra işlevsel bir sıhhi tesisat parcası olduğu icin, calınmasının su basmasına ve “onemli hasarlara” neden olduğunu soyledi.
Hırsızların boruları keserek klozeti aldığı ve sabahın cok erken saatlerinde sarayı iki aracla terk ettikleri biliniyor
Blenheim Palace CEO Dominic Hare ’de konuyla ilgili olarak; “Bu hareketle bu eserin olumsuzleşeceğini umuyoruz”dedi
Dominic Hare; “Bu kadar değerli bir parcayı sergilemenin risk taşıdığını biliyorduk, ancak ziyaretcilere harika bir eser sunmak risk gerektirir. Amerikan Ruyası ’nı tasvir eden bu kadar değerli bir sanat eserinin calınması ve saklanması cok derin bir iş.Sevgili arkadaşımız Maurizio Cattelan ’ın harika eserinin bu aptal ve anlamsız hareketle olumsuzleşeceğini umuyoruz.” şeklinde konuştu.
Eseri calınan sanatcı Cattelan ise soygunla ilgili olarak; “Bu sabah bana soygunu haber verdiklerinde once şaka sandım” dedi
Maurizio Cattelan; “İlk başta şaka sandım ama sonunda gercek olduğunu anladım. Hırsızlar, filmlerdekinin aksine en değerli şeyi değil, b*ktan bir klozeti almışlardı. Soygun filmlerini her zaman sevmişimdir. Sonunda ben de filmin icinde yer aldım.”
6 milyon dolar değerindeki altın klozet daha once de New York Guggenheim Muzesi ’nde sergileniyordu
Kaynak: 1