2013 yılında getirilen hususi araclarda sigara icme yasağı, gectiğimiz gunlerde cok daha sıkı olarak uygulanmaya başlandı ve bazı vatandaşlara ceza kesildi. Kamuoyunda buyuk tepki toplayan bu uygulamanın ardından hukumet ise geri adım atmadı. Hatta halkın da denetimlere katılımını sağlamak icin fahri sigara denetciliği getireceklerini duyurdu. Detaylara birlikte bakalım.
Turkiye ’de kapalı alanlarda, toplu taşıma araclarında, toplu taşıma araclarının duraklarında sigara icilmesi yasaklanmıştı
2013 yılında da sigara icme yasağı hususi aracları da kapsayacak hale getirilmiş. Ancak bu kurala gectiğimiz haftaya kadar uyulmuyordu
Gectiğimiz hafta ise neredeyse Turkiye ’nin her yerinde denetim yapıldı ve bazı araclara ceza kesildi
Sigara yasağı uygulamasının kesintisiz olarak işlemesi icin hukumet yetkilileri vatandaştan yardım almaya karar verdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yasak denetimine vatandaşın da katılımı sağlamak icin “fahri sigara denetciliği” uygulamasını getireceklerini belirtti ve sozlerini şoyle surdurdu;
“Fahri sigara denetcilerinin ceza kesip-kesemeyecekleri uzerinde calışıyoruz. Nargilede de bir tutun urunu aynı kapsamda ele alıyoruz. Ayrıca elektronik sigara da yasaklanacak. Ulkeye girişi dahil olmak uzere yasaklı hale gelecek. Uzerinde yasal duzenleme calışması yapıyoruz. Meclise gelecek kapalı ve acık alan tanımı yonetmelikle yapılabilecek bir duzenleme ama kanunla yapılabilecek birkac duzenlememiz de olacak.”
Pasif icicilerinin haklarının daha fazla korunacağını aktaran Koca, “kapalı alan” tanımını şekillendirdiklerini belitti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; “En iyi alanların sigara icenlere ayrıldığını, sigara icmeyenlere daha geride alanlarım verildiğini biliyoruz. İstismar edildiğini goruyoruz. Bununla ilgili bir duzenleme ve yeni bir tanımlama geliyor. Yarı acık ve kapalı alan istismar ediliyor. Yarı acılır- kapanır sistemi de kapalı tanımlayan ama acık alanı da nasıl bir alan olması gerektiğini netleştiren bir yaklaşım olacak” şekline konuştu.
Kaynak: 1