-SBS Hakkında Herşey-
SBS, 2008'den itibaren haziran ayı icinde ders yılı bitiminden sonra gercekleştirilmeye başlandı.
SBS'nin uygulanmasıyla ilgili hazırlanan yonerge onaylandıktan sonra yururluğe girdi.
Taslak yonergeye gore, ilkoğretim 6. ve 7. sınıflar icin uygulanacak SBS, 2008 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Sınav, eğitim-oğretim yılı sonunda gercekleştirildi.
-SORULAR-
SBS'de yoneltilecek soruların ''bilgiyi değil, bilgiyi kullanmaya olcen'' sorulardan oluşması hedefleniyor. Sorular, oğrenci hangi sınıfta okuyorsa o yılın mufredatından hazırlanacak. İlkoğretim 6. sınıflarda 80 soru, 7. sınıflarda 90 soru yoneltilecek.
-''SINIF PUANI'' NASIL HESAPLANACAK?-
Değerlendirme, ilkoğretim 6. 7. ve 8. sınıf oğrencileri icin ''sınavın yuzde 70'i, yıl sonu başarı puanının yuzde 25'i ve yoneltme ve davranış puanının yuzde 5'i'' alınarak yapılacak. Bu şekilde hesaplanacak puanlardan ilkoğretim 6. sınıflar icin yuzde 25'i, ilkoğretim 7. sınıflar icin yuzde 35'i ve ilkoğretim 8. sınıflar icin de yuzde 40'ı alınarak toplam bir puan ortaya cıkacak. ''Sınıf puanı'' olarak isimlendirilecek bu puan, fen, anadolu ve diğer liselere yerleştirmede esas alınacak.
Tercih başvuruları OKS'de olduğu gibi sonuclar acıklandıktan sonra alınacak. Yeni sistemde, OKS'de hesaplanan Matematik-Fen ile Turkce-Matematik puan turleri yerine tek bir puan turu getirilecek. Oğrenciler Sosyal Bilimler liselerine de Fen liselerine de Anadolu liselerine de tek puan turunden girecek.
-BAŞVURULAR-
Sınava girecek oğrenciler bankaya para yatıracak. Para yatıran oğrenciler sınava başvurmuş sayılacak. Başvuru ucretleri Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'a yatırılacak.
-ZORUNLU DEĞİL-
SBS'ye isteyen oğrenciler katılacak, tum oğrencilere katılmaları tavsiye edilecek. SBS'ye girecek oğrencilerin yaşlarının kucuk olmasından dolayı bu oğrencilere sınava giriş yerleriyle ilgili olarak kolaylık sağlanacak. Oğrencilerin uzak mesafelerde sınava katılmamaları icin SBS'ler il merkezlerinin yanı sıra ilcelerde de gercekleştirilecek.
-OZEL OKULLAR-
Ozel okullarda okumak isteyen oğrenciler, bu eğitim-oğretim yılında son kez yapılacak OKS'ye başvuracaklar. Ozel okul oğrencileri 6. ve 7. sınıflar icin gercekleştirilecek SBS'ye girebilecekler.
Turkiye Ozel Okullar Birliği'nin talep etmesi halinde, ozel okullar icin ayrı bir sınav duzenlenebileceği bildirildi.
Alıntıdır...
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul, Ortaokul
- Sbs ile ilgili herşey