Turkiye ’de yapılmış en keyifli film muziği albumlerinden biri şuphesiz ki Neredesin Firuze Film Muzikleri albumudur. Sunay Ozgur ve Ender Akay ’ın insanı gercekten hayret ettiren şarkılarının yanı sıra albume secilen diğer şarkılar ve yorumlanışları da apayrı guzeldir.
Biz de bir anda aklımıza duşen bu albumden bir liste yapalım ve sizlere de o muthiş şarkıları hatırlatalım istedik. Album yoksa bulun, alın, dinleyin! Arşivlik/evladiyelik muhteşem bir calışma.
Ya Evde Yoksan
Filmin belki de en unutulmaz şarkısı. Haluk Bilginer, Ozcan Deniz, Cem Ozer, Ruhi Sarı ve Ragıp Savaş hep beraber soyluyorlar nasıl unutulsun! Adeta senelerin akapella topluluğu. Orhan Gencebay ’ın yaptığı (orijinalini dinlemediyseniz cok ayıp) bu canavar şarkının sozleri Cemal Safi ’nin.
Şarkıların Buyucusu
Bu album genel olarak “ayyy Ozcan Deniz ne beeeee” diyen tum insanlara tokat niteliğindedir. Biz de Ozcan Deniz fanatiği değiliz arkadaş ama Sezar ’ın hakkı Sezar ’a. Adamın sesinin muhteşemliğine kanıt gibi album vallahi. Sunay Ozgur ise Ahmet Hamdi Tanpınar ’ın sozlerini makyajlamakla kalmamış bir de bu şarkıyı bestelemiş.
Gaip Yol
Sozu ve muziği Eren Kazım Akay ’a ait olan bu sıra dışı şarkıyı Burcu Guneş ’in yorumuyla dinliyoruz, albumun cok on planda olmasa da etkileyici parcalarından biri, gizli silahlardan.
Kara Sevda
Fuat Saka ’nın bu işini Ozlem Tekin oyle guzel yorumlamış ki Karadeniz ’le zerre alakası olmayan insanın bile hoşuna gidiyor bir anda, mırıldanmaya ya da ayağını elini vurup ritim tutmaya başlıyor.
Cizdim
Ata Demirer sanırım bu albumun tek komik karakteri, keza albumdeki her performansı birbirinden enteresan. Aysel ’im albumunden ya da onceki stand-up ’larından bilen bilir cok fena sesi var. Haydi azıcık modumuz yukselisin: “Cizdim oynamıyorum!” Unutmadan, Cizdim ’in sozu Saim Cakar, bestesi Ayaz Kaplı ’ya ait.
Sabır
Hazır modumuz yuksekken Ciguli ile devam edelim. Muzik piyasamızın bir turlu cozemediğimiz muzik adamlardan kendisi, itiraf edelim ki kimse ondan Goksel ’in Sabır ’ını soylemesini beklemiyordu ama guzel oldu, cok da guzel iyi oldu.
Beni Affet
Tam keyfimiz yerinde eller havaya şeklindeyken bir anda Ozcan Deniz ve Ragıp Savaş sağlı sollu birer yumruk atıyorlar ve tekrar kederlendiriyorlar bizi. İnsanı fark etmeden oldurebilecek şarkıların bestecisi Sunay Ozgur ’un işiymiş yine bu şarkı ve sozler Ahmet Hamdi Tanpınar ’a ait.
Sensiz Olmaz
Ah be baba dedirten, girişinde ictiği sigarayla adeta sigarayı bırakmışları geri cağıran, muazzam bir Muslum Gurses yorumu. Hepimiz hem fikiriz herhalde her soylediği şarkıya ayrı bir dokunduğuna Muslum Baba ’nın. Neden gittin baba? Nefis bir Ortacgil şarkısı.
Torki Torki
Bulutsuzluk Ozlemi ’nin adeta Turizm Bakanlığı ’na tanıtım video ’su cekercesine soylediği komik ve eğlenceli bir parca ki esasen Dizzy Man ’s Band ’e aitmiş. Canavar gitar tonlarına ise diyecek hicbir şey yok!
Tavla
Ata Demirer ’in yine eğlenceli uslûbuyla soylediği bu şarkı da albumun oynakları arasında. Mirkelam ve İskender Paydaş ikilisinin olumsuz eseri.
Yalnızım Dostlarım
İbrahim Tatlıses ’in hayatımıza sokup kulağımıza kazıdığı bu efsanevi parcayı hic beklenmedik şekilde Ragıp Savaş ve guzeller guzeli Janset ’ten dinliyoruz. Şunu da araya sıkıştıralım ve oğrenmiş olalım: Yalnızım ’ın sozleri Tahir Peker ’e muziği ise Burhan Bayar ’a aitmiş.
İnleyen Nağmeler
Zeynettin Maraş ’ın bu guzide eserini Erol Buyukburc tum rock star ’lığıyla soyluyor, bize de ucan kuşları, martıları, yeşil tatlı bir baharı ve gulen şen sevdalıları hayal etmesi kalıyor.
Oldurme garantili bonus: Ahirim Sensin
Şayet yukarıya ara ara serpiştirdiğimiz şarkılardan sağ cıktıysanız, bonusla sizi vuracağız. Muazzam bir Neşet Ertaş eseri ve Ozcan Deniz ’in muazzam bir yorumu daha! Cok tehlikeli bir birliktelik olmuş. Sozlere falan hic değinmiyorum bile.
Ne guzel albumdun sen Neredesin Firuze, bak farkına varmadan yarısından coğunu yazıvermişiz bile şarkılarının.