En atıp tutulacak konudur ilişkiler, hepimizin bir hikayesi vardır bir kere, bize bir şey oğretmiş olan. Ve her seferinde yeniden oğrenir, yeni bir aforizma ile cıkarız enkazdan. Filmler de geri kalmaz, buyuk buyuk laflar ederler şu ilişki denen şey hakkında.
Duvarımdaki Afişler ilişkiler hakkında filmler listesini gururla paylaşır.
Drinking Buddies
Her zaman “en” olduğunuz, an aklınızı okuyan, aynı saatte uyanıp uyandığınız insanla olmaz. Bazen (zamanlama deyin, şans deyin) olmaz işte, o kişi o kişi olmaz…
Blue Valentine
Aşk, biter. Bir zamanlar gokyuzunde havai fişekler patlatan kalbiniz, bir gun durur. O kadar durur ki, siz de duramazsınız durduğunuz yerde. Bu kadar buyuk bir şey nasıl kaybolur bilinmez – maddenin varoluş yasasına aykırı bir kere. Ama işte, aşk, biter.
Revolutionary Road
Eğer mutlu olmazsanız kendi kabuğunuzda, kendi gelecek planınızda ve baktığınız aynada; mutlu olamazsınız iki ozneli cumlelerde de. İkisi birden olmadı mı, olmaz.
500 Days of Summer
Biriyle yuklenemediğiniz sıfatlar, giremediğiniz şekiller, başka biriyle dunyanın en kolay ‘olması ’ olur. Sebepsiz, bazen biriyle olan, bazen biriyle olmaz.
Ben O Değilim
İlişki guvendir, ilişki gelecek vaadidir. İlişki sizi gezmeye goturendir, evden cıkarandır, ilişki yanınızda oturup sessizce televizyona ‘bakabilendir. ’ Başka da bir şey değildir.
Sen Aydınlatırsın Geceyi
İlişki karşındaki ne yiyor ne iciyorsa bana da aynısından demektir. Sonra o beraber olma durumu ayaklarını yerden keser insanın; iki kişi beraber, doğdukları şehirlerin, buyudukleri yerlerin ustunden ucarlar. Yere duştuklerinde ise başları donmuştur, kusarlar. (Bu durumda evlenmekten başka care yoktur.)
I ’m a Cyborg but That ’s OK
İlişki “yalan soyluyorsun, bak gercek orda” diye bağırmak değil, beraber aynı yalana inanıyor gibi yapmaktır. İlişki “inanma boyle şeylere, hadi iyileş” demek yerine, hastalığı eğip bukup, iki kişinin sığabileceği bir ev haline getirmektir.
Before Sunrise & Before Sunset & Before Midnight
İlişki guneş doğana kadar olan vakte sığdırılabilir, ilişki anlatmaktır. İlişki, araya seneler ve mesafeler girse de canlılığını koruyabilir. İlişki zamanla zorlaşır, anlamsızlaşır, hatırlamak gerekir.
Mavi
Biriyle kalbini oyle doldurursun ki; senden gittiklerinde, hayat durur. Oyle doludur ki kalbin onunla, yokluğu kalbini durdurur. Ve eğer bu gerceğe rağmen kendini olduremiyorsan, yapacak tek şey kalbini bomboş bırakmaktır. Hatta supurmek icin kalbini, yatağındaki boşluğun altını cizmek icin, bir yabancıyı alırsın yatağına, anlamsızca.
Broken Circle Breakdown
İlişki bir zıtlık halidir: Oncesindeki mutluluk da icinizdedir huznu yaşarken, bir gun kotu bir şeyler olabileceği de icinizdedir mutluyken – korkak yaşadığımız ve unutmayı neyse ki beceremediğimiz hayattır ilişki.
Annie Hall
En doğrusunu Woody Allen soylemiştir aslında: “Bir adam psikiyatriste gider ve kardeşim delirdi, kendisini tavuk zannediyor der. Psikiyatrist de neden onu getirip hastahaneye yatırmıyosun diye sorar. Yapardım diye cevap verir adam, ama yumurtalara ihtiyacım var. Sanırım ilişkiler hakkında tam olarak boyle hissediyorum. Tamamen cılgınca, mantıksız ve absurtler ama devam ediyoruz cunku yumurtalara ihtiyacımız var.”