Ferhan Şensoy‘u yazıyla, resimle, ara başlıkla anlatmak gercekten de zor iş. Dunyaya, olaylara ve insanlara bakışı yıllardır ters acılardandır Ferhan Şensoy ’un. İğneyi de cuvaldızı da size batırır. İnsanın saftirikliğini, salaklığını ve curetkarlığını en iyi bu şekilde yuzune vuracağına, insanın akıllanacağına dair değil de en azından başkalarına bu halleri gosterip, hal ve gidişata bir ceki duzen vereceğine inanır. E cunku insan olmak bunu gerektirir.
İsmini bilen ama gercekte neler yaptığını, neler yaşadığını bilmeyenler icin hayli eğlenceli anı kitapları da var hocanın. Su gibi okuyup bitirirsiniz. Bitirirken İstanbul ’dan Anadolu ’ya yollarda, kulislerde, otel odalarında yaşanmış nice entresan olaya şahit olursunuz. Filmini cekse hepsi bir Pardon ’a eş değer gelecek ne maceralar ne tiplemeler… Biz parantezi kucuk tutulalım, şimdilik işi Pardon ’un efsane replikleriyle sınırlayalım. Spoiler icerir demeye gerek yoktur herhalde?
Konumuz tıpkı ergenekondaki gibi tırt bir yapılanmanın daha kucuk boyutu. Bir arkadaş grubundan orgut yaratmaya calışan Turk adalet sistemi ve bir garip vatandaş… Karşınızda kısa bir ozetle adaletsizliğe karşı Ferhan Şensoy Pardon ’u.
Daha başlangıctaki sorgu sahnesiyle yerinizden sallar
PKK ’lı mısın?
Hayır Ankaralıyım.
..
Kurt musun?
Hayır, Cerkesim.
Devletimizin her durumu orgute bağlamasına en doğal yollardan itirazı vardır
Hicbir orgutle ilgim yok. Beni adamdan sayıp alacak orgute, zaten ben girmem.
Turk esnaf klişelerine dair tersten bakan tespitler
Yahu Muzo, neydi bizim Aydın ’ın bufesinin adı? Ay Bufe ’mi, Dın Bufe mi?
Kolluk kuvvetlerine dair ince gorme
Polis niye takip ediyor seni?
Hic! Polisin salaklığı işte! Ben kacıyorum diye kovalıyor.
“Hapishane nediri” cişle acıklayabilir
Kimsiniz?
Sana ne, ne istiyorsun?
Cişim var.
Yap oraya.
Tam nereye?
Bulunduğun yere yap!
İşkencenin varlığına dair puri pak yaklaşımlar
Muhtelif… Cok değişik makinaları var. Her şey bilgisayara bağlı. Fakat cok temiz, hastane gibi. Devamlı etrafı temizliyorlar. Hic ortalıkta kan falan yok. Oyle miden falan kalkmıyor…
Olum yaşam ve uhrevi dunya ile ilgili aşırı samimiyet
Koğuşta olum orucuna başlamışlar. Biz de tutalım mı?
Ben tutamam oğlum, ben ramazanda da tutmuyorum.
Sevdi mi cok sever bu yuzden kızdı mı da cok kızar
Asuman evlendi mi? (cevap gelmeyince)
Evlenmiştir orospu!
Bitmek bilmeyen mahkumiyet gunlerinin absurtluğunu en derinden yaşar
Koğuşa bir televizyon alalım mı?
Nicin?
Sokup icine bakmak icin.
Derin devletin halkla ilişkisini en basit haliyle yazıp gecer
Gazetede okudum, kırmızı bultenle aranan hapis herif Turkiye ’ye giriş yapmış, sevgilisiyle buluşmuş
O başka oğlum, kırmızı bultenle aranıyorsa, o herif zaten devletin adamıdır…
Bonus: Turk adalet sistemine pardon