Film hakkında hicbir şey bilmeden filme git. Filmi izleyip şaşır.
Filmi izlemiş birileriyle tartış,film hakkındaki yazıları oku, duşun.
Filmi bir daha dort gozle izle.
Tam olarak bu sıralamayla izlediğimiz hala tam anladığımıza emin olamadığımız filmler..
1. Mulholland Drive
” Bando yok (No hay banda). Orkestra yok. Butun bunlar sadece bant kaydı. Bando yok ve hala bandoyu duyuyoruz. Klarnet duymak isterseniz dinleyin! Tamburo ile sordina.. Tamburo ile sordina ’yla bir şarkı soyle…. ve sus! Kes! Hepsi kayıt. Bando yok! Sadece bant kaydı. Orkestranın podyumunda sadece bir iluzyon. Dinleyin…Bayanlar Baylar, Club Silencio, Los Angles yıldızını sunar! Rebekah Del Rio!! ”
2. Lost Highway
”– Evime nasıl girdin?
+ Beni sen davet ettin. İstenmediğim bir yere gitmek adetim değildir.
– Kimsin sen?
+ Hmm. Telefonumu geri ver. Seninle konuşmak bir zevkti.”
3. The Fountain
”Bedenlerimiz ruhlarımızın hapishaneleridir. Derimiz ve kanımız,
tutsaklığımızın demir parmaklıklarıdır. Yine de korkmayın. Et curur. Olum her şeyi kule cevirir ve,
boylece, olum her ruhu serbest bırakır.”
4. Persona PERSONA, Bibi Andersson, Liv Ullmann, 1966 “Benim anlamadığımı mı sanıyorsun? Var olmak denilen o umutsuz duşu… Olur gibi gorunmek değil, var olmak. Her an bilincli, tetikte… Aynı zamanda başkalarının huzurundaki varlığınla kendi icindeki varlık arasındaki o yarılma… Baş donmesi ve gercek yuzunun acığa cıkarılması icin o bitimsiz aclık… Ele gecirilmek, eksiltilmek ve hatta belki de yok edilmek… Her kelime yalan… Her jest sahte… Her gulumseme yalnızca bir yuz hareketi… İntihar etmek? Hayır. Fazlasıyla iğrenc…”
5.Being John Malkovich
” Maymun olduğun icin ne kadar şanslı olduğunu bilmiyorsun. Cunku bilinc korkunc bir lanettir. Duşunuyorum, hissediyorum ve acı cekiyorum. ”
6. Donnie Darko
Gretchen: Donnie Darko? Ne bicim bir isim bu boyle? Bir ceşit super kahraman veya buna benzer bir şey adı gibi..
Donnie: Sana olmadığımı duşunduren nedir?
7. Inception
” Ruyadayken gorduklerimiz bize gercek gibi gelir. Ancak uyandığımızda bir tuhaflık olduğunu fark ederiz. ”
8. Memento
” Hafıza bir odanın şeklini, bir arabanın rengini değiştirebilir. Anılar saptırabilir. Bunlar yorum, kayıt değil, gercekler elindeyse bunlar onemsiz. ”
9. Mr. Nobody
” Neden sigara dumanı asla sigaraya geri donmez? Neden molekuller birbirinden uzaklaşır? Neden dokulen murekkep damlası yeniden kullanılmaz? Cunku evren, harcama ve israfa doğru hareket eder. Bu, kullanılmaz enerji miktarı ilkesidir. Evrenin eğilimi, coğalan duzensizliğe doğru evrimleşmektir. Kullanılmaz enerji miktarı ilkesi zaman okuyla ilişkilidir, evrenin genleşmesinin bir sonucudur. Fakat yercekimi gucu, genleşme gucune karşı-denge oluşturursa ne olur? Ya da, kuantum enerjisinin cok zayıf olduğu kanıtlanırsa? Tam bu anda, evren daralma safhasına girebilir, bu da evrenin sonu olan buyuk patlama demektir. O durumda, zamana ne olur? Butun evrende? Cevabı kimse bilmiyor. “
10. 12 Monkeys
”Doğru ya da yanlış diye birşey yok, sadece populer fikirler var..”
11. Vanilla Sky
”Şu insanlara bak. Hepsi, oylesine sohbet ediyor gibi gorunuyor. Seninle bir ilgileri yok. Belki de burada olmalarını istediğin icin buradalar. Sen onların Tanrısısın. Sana itaat etmelerini ya da seni yok etmelerini sağlayabilirsin.”
BONUS: Nuri Bilge Ceylan Filmlerinin Tamamı
Yaptığı filmlerin başarısı tartışma konusu bile değildir ancak, yine de iki kere izlenmesi filmlerin sindirimi acısından onemlidir.