Oğrencileri edebiyat ve şiirin bambaşka dunyasıyla tanıştıran, onlara ozgurluğu, hayatı yeniden anlamayı, dunyaya farklı acılardan bakmayı oğreten bir edebiyat oğretmeni John Keating ve hayatımıza damgasını vuran “Olu Ozanlar Derneği”.
Kaptanımız John Keating hepimizin rol modeli olmakla kalmadı, her eğitimciye mesleğini, her oğrenciye aldığı eğitimi sorgulattı. Ozellikle Keating hafızalarımıza kazınan sozleriyle ilk gencliğimize damgasını vurdu; belki bizim dersimize girmemişti Bay Keating, bizim sıralarımızın uzerine cıkıp ders vermemişti ama olsundu, o bizim de oğretmenimizdi. Cunku biz ondan cok ama cok şey oğrendik.
Carpe diem felsefesini bize aşılayarak “anı yaşa”mayı oğreten Olu Ozanlar Derneği ’nin hala kulaklarımızda cınlayan repliklerini derledik.
*Bu arada Keating ’i canlandıran ve cok onemli hayat derslerini bize armağan ederek aramızdan ayrılan Robin Williams‘ı da coook ozluyoruz. Oh captain, my captain!
1. “Aptalca hayaller peşinde koşmayan bir kalp gosterin, ben de size mutlu bir insan gostereyim”
2. “Kim ne derse desin, sozcukler ve duşunceler dunyayı değiştirebilir”
3. “Ağlamak değil gulmek icin sebepler arayın”
4. “Şiir, guzellik, romantizm ve aşk! Bunlar bizi hayatta tutan şeylerdir”
5. “İnsan sadece hayallerinde ozgurdur”
6. “Millet, kendi sesinizi bulmak icin cabalamalısınız. Cunku ne kadar uzun beklerseniz, bulmanız o kadar zor olur. Thereau demiştir ki, ‘ ’Coğu insan hayatını buyuk bir caresizlik icerisinde gecirir. ’ ’ Siz boyle olmayın! Bırakın bunu!”
7. “Başkaları beğenmese de ve garipsese de duşuncelerinin ve inanclarının ozgun olduğunu unutmamalısın”
8. “Vakit varken tomurcukları topla. Zaman hala ucup gidiyor ve bugun gulumseyen bu cicek, yarın oluyor olabilir…”
9. “Hayatın iliğini emmek, kemiği boğazına kacırmak değildir”
10. “Ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben hep daha az kullanılanı sectim. Bu hayatımdaki tum farkı yarattı”
11. “Lisan bir sebepten dolayı icat edilmiştir beyler; kadınları tavlamak icin”
12. “Hayata her an bambaşka gozle bakmamız gerektiğini kendime hatırlatmak icin bu sıranın ustundeyim”
13. “Hayat asla ustumuzu ortmeyen bir battaniyedir, sadece yuzumuzu gizler”
14. “Carpe diem ’i dinleyin. O size yol gosterecektir”
Carpe diem yani “anı yaşa”yın!