Neymiş efendim? 17 Aralık ’ta yeni Star Wars geliyormuş, ışın kılıcıymış, cok cok uzak bir galaksiymiş, yok efendim guc uyanıyormuş. Star Wars sevmeyenler gunlerdir fenalıklar geciriyor, bugun ise ortalık Star Wars spoilerlarıyla inliyor.
Star Wars sevmeyenlerdenseniz ya da izlemeyi erteleyenlerdenseniz gunun anlam ve ehemmiyetine uygun filmler de mevcut efendim. Acın acın izleyin. Gercek karanlık taraf burada beyler.
1. Devlet Oyunları (State Of Play)
Russell Crowe, Rachel McAdams, Ben Affleck gibi dev isimlerin olduğu filmde Amerikan Kongresi ’nin yakışıklı, soğukkanlı ve temkinli uyesi Stephen Collins (Ben Affleck), bağlı olduğu siyasi partinin geleceğini temsil eder. araştırma asistanının ve metresinin vahşice oldurulmesi uzerine o gune kadar derinlerde bir yerde gomulu duran sırlar birer birer ortaya cıkmaya başlar. Gazeteci McCaffrey katilin kimliği uzerindeki esrar perdesini kaldırmaya yaklaştıkca ulkenin guc dengelerini sarsacak bir tehdit oluşturmaya başlar. Sahte doktorların ve yozlaşmış zengin politikacıların var olduğu bir kentte cok onemli bir gerceği oğrenecektir.
2. Kralın Tum Adamları (All The King ’s Men)
Sean Penn politikaya girmek istiyen emekli bir oğretmen. Ancak secimi yonlendiren buyuk insanların elinde kukla olucaktır. Tabii yolsuzluklar, ruşvetler falan havada ucuşuyordur. Ayakkabı kutusu yok ama olsun.
3. Trafik (Trafik)
Amerika ’nın uyuşturucu ile mucadelesinden ve giderek uluslararası bir ticaret ağı kuran uyuşturucu cetelerinden bahseden bir film Traffic. İcinde bolca ruşvet, kara para, yolsuzluk barındırması bir kenara Catherine Zeta-Jones, Benicio Del Toro, Michael Douglas ’ı da iceriyor.
4. Ceteler Savaşı (The Yards)
1980 yılında yaşanan bir yolsuzluk olayını ortaya cıkan skandaldan sonra araba hırsızlığından sabıkası bulunan Leo hapisten cıkan genc bir adamın maceraları desek yanlış olmaz. Ama iş yargılanmakla bitmiyormuş, onu da oğreniyoruz. Olsun, her suclu bir gun yargılanacaktır. Nokta.
5. Başkanın Adamları (Wag The Dog)
Eyyyyyyy New York Times malum zamanda Turkiye ’deki son gelişmeleri Başkanın Adamları ’na benzeten bir makale yayınlamıştı hatırlarsınız. Filmi anlamanız acısından o yazıdan alıntılıyoruz: “Zor durumdaki siyasi liderlerin dikkati başka yone cekme taktiklerine başvurmaları, olağandışı bir durum değil. Hollywood 1997 yapımı, meşhur “Wag the Dog” (Başkanın Adamları) filminde bu temadan faydalandı. Filmde bir siyasi manevra uzmanı, secimlerden kısa sure once, secmenlerin dikkatini başkanın karıştığı bir seks skandalından başka bir yone cekmek icin, bir film yapımcısı aracılığıyla Arnavutluk ile sahte bir savaş cıkarıyordu.” Evet.
6. Syriana
Washington ’da kapalı kapılar arkasında yapılan anlaşmalar, İran Korfezi ’ndeki petrol yataklarında ter dokenler falan derken hemen herkesin zenginlik ve guc peşindeki yarışındaki insanları konu alan Syriana siyaset, guc ve bu cercevede eriyip giden sıradan insanların hayatını anlatıyor.
7. The Wolf of Wall Street
Oscarsız adam Leonardo Di Caprio ’nun 24 yaşında genc ve hırslı bir adam olan Jordan Belfort ’u canlandırdığı The Wolf of Wall Street ’i bugun izlemeyeceğiz de ne zaman izleyeceğiz? Kısa zamanda bir para makinasına ve aynı zamanda bir harcama makinasına donuşen yakışıklı Jordan ’ın bu sırada ne dalavereler cevirip ayakkabı kutularını doldurduğunu yuz kere izlesek sıkılmayız zira.