Cingeneler Zamanı, cok sevdiğimiz bir Emir Kusturica filmi. Bazı ozel guclere sahip olan Perhan ’ın hikayesinin anlatıldığı bu filmde, cingenelerin hayatını, en doğal; en samimi haliyle goruruz. Hem cok huzunludur hem komik. Ve bircok duyguyu insana aynı anda hissettirir. Filmle butunleşmiş Goran Bregovic muziklerinden bahsetmiyoruz bile. Eminiz siz de bizim gibi, şoyle bir depresyona girmek istediğinizde hala acıp dinliyorsunuzdur bu filmin muziklerini.
İşte bu replikler; duyguların en doğal, en şeffaf halini izlediğimiz ve hic şuphesiz sinema tarihinin en dramatik sahnelerinden birkacına sahip olan bu muhteşem filmi size bir kez daha hatırlatacak.
“Yeryuzunde daima sizi Dunya ’ya cekmek icin sıraya girmiş aşağılık herifler olacaktır; ama ara sıra ucmalı, hicbir şey olmadığımız hissini tatmalıyız.” Emir Kusturica
1. “Kendime yalan soylemeye başladığımdan beri, kimseye inanmıyorum.”
2. “Tanrı yeryuzune geldiği zaman, cingenelerle anlaşamaz ve bir sonraki ucakla geri doner. Bu benim hatam değil…”
3. “Kanatlarımı koparmak istiyorlar, kanatları olmayan bir ruh nedir ki? Benim ruhum ozgur. Bir kuş gibi ozgur.”
Yukseklere cıkıp sonra aşağıya iner. Bazen goz yaşı doker, bazen de şarkılar soyleyip kahkahalar atar…
4. “…Ve hayalleri olmadan bir cingene ne işe yarar? Catısı olmayan bir kilise, sesi cıkmayan bir can gibi.”
5. “Ve Tanrı, kalbimi sızlatarak beni cezalandırıyor.”
6. “Oğlum, sana diyeceğim; hayat bir hiledir. Yarın sabah, kader seni dibe batırabilir.”
7. “Sadece politikacılar kendini asmalı.”
8. “Cingeneler ozgur oldukları icin gezerler; caresizliklerinden değil.”
9. “Hayat sadece bir seraptır.”
10. “Ve tum ruhumla guvendiğim biri tarafından aldatılmaya son verdim.”
11. “İnancını yitirirsen Tanrı sana sırtını doner. Ne Tanrıya ne insanlara bir yararın kalmaz. İşte benim sonum boyle geldi.”