Bundan neredeyse 100 yıl once Tokyo ’da dunyanın en akıllı, sevgi dolu ve sadık kopeği yaşadı. Bircoğunuz onu zaten tanıyorsunuz, adı Hachiko.
Japon profesor Dr. Hidesaburo Ueno, Akita cinsi kopeği Hachiko ’yu henuz bir yavruyken aldığı gunden beri her gun, beraber onunla işe gidip geldi. Ama Hachiko ’nun her akşam tren istasyonunda beklediği sahibi, universitede kalp krizi gecirerek olduğu gun onunla birlikte eve donemedi. Hachiko artık hicbir zaman gelmeyecek sahibini, hayatının son gunune kadar o tren istasyonunda bekledi.
Hachiko ’nun duygusal hayat hikayesinden, biri Japon biri Amerikan yapımı olmak uzere iki uyarlama filmi bulunuyor. Her yıl Hachiko ’nun olum yıl donumu olan 8 Mart ’ta Tokyo ’daki heykelini ziyarete yuzlerce insan geliyor.
Hachiko ’nun sevgi ve sadakatin en saf halini gosteren hikayesini izlerken gozyaşların sel olduğu o filmlerden kalbinizi cız ettirecek replikleri derledik.
1. “Her nasıl olduysa
Hachi uzun zaman once buyukbabamın yaşadığı kasabada, bir tren istasyonunda
ortaya cıkmış…”
2. “Sen iyi bir kopeksin. Burada kal
tamam mı, yine geleceğim.”
3. “Buyukbabamı hic hatırlamıyorum, ben cok kucukken oldu. Ama o ve Hachi hakkında cok şey duydum, sanırım onu tanıyabiliyorum. Onlardan değer vermeyi ve sadakati oğrendim, sevdiklerimi asla unutmamayı. Kısacası Hachi sonsuza kadar benim kahramanım.”
4. “Sevdiğin birini asla unutmamalısın”
5. “Ken: Hachi Japoncada sekiz demek.
Parker Wilson: Hachi, Hachi guzel bir isim dimi?
Ken: Sekizinci doğan yavru olabilir. Sekiz numaranın ilahi anlamı vardır. Cennete ulaşıp dunyaya inen demektir.”
6. “Nasıl hissettiğini anlıyorum. Onu beklemek istiyorsun, değil mi?”
7. “İnsanlar ve hayvanlar arasında ilk dostluk senin ırkınla olmuş. Bunu biliyor muydun?”
8. “…cunku Akitalar insanları memnun etmekle ilgilenmezler. Seninle arasında ozel bir bağ olduğu
icin treni karşılamaya geliyor”
9. “Hachi, yaşlı dostum, hala bekliyor musun? İyi cocuk, sarıl bana”
10.”Seni sevdiğimizi biliyorsun Hachi.
Burada bizimle kalmanı istiyoruz.
Ama gitmen gerekiyorsa, o da olur.”
11. “Hachi ’nin evi artık istasyon meydanı.
Her gun aynı saatte gelip
aynı yerde duruyor.”
12. “Onu beklemek istiyorsun değil mi?”
Uzun yaşa Hachi
13. “Artık onu beklemene gerek yok, geri gelmeyecek”
14. “Gercek Hachiko 1923 yılında Japonya, Odate ’de doğdu.”
15. “Dr. Eisaburo Ueno Mayıs 1925 ’te olduğunde, Hachi ertesi gun Shibuya tren istasyonuna giderek 9 yıl bekledi.
Hachiko 1934 ’un Mart ayında oldu”
16. “Bugun Hachiko ’nun bronz bir heykeli Shibuya istasyonundaki bekleme noktasında duruyor.”