En sevdiğimiz yonetmenler Coen kardeşlerin bize kazandırdığı, alışılmış komedilerden oldukca farklı bir filmdir The Big Lebowski. Filmin yuksek zeka duzeyi ile Hollywood ’un klişelerine ayar veren hikayesine ve kurgusuna hayran kaldık. Walter, Donny ve tabii ki “Dude”un (Ahbap) 2 saatlik kahrolası oykusu, dunyanın ve sinemanın ciddiyetinden sıkılanlara ilac niyetine recete edilir.
Bu klasiğin hayran kitlesinin, filmi izlerken suratında hep benzer bir sırıtık ifade belirmiştir. Sevemeyenleri icin ise tek bir tavsiyemiz olabilir. Tekrar izlemeleri!
1. “Size bir şey acıklamama izin verin, ben Bay Lebowski değilim, siz Bay Lebowski ’siniz. Ben Ahbap ’ım. Bana boyle diyebilirsiniz.”
“Bilirsiniz, “ahbap” ya da “adamım” ya da, “dostum”, ya da “el ahbap” gibi.”
2. “Eğer istersen hicbir şey hayal değildir.”
3. “Hayat durup senin ona yetişmeni beklemiyor seni lanet olası iğrenc pislik cuvalı.”
4. “Radyoyu kapatır mısın? Cok zor bir gece gecirdim ve lanet olası Eagles ’dan nefret ediyorum.”
5. “Tıpkı Lenin ’in dediği gibi. Cıkar elde edebileceğin insanı ararsın.”
6. “Bir erkeği erkek yapan nedir Bay Lebowski?”
+ “Bilemiyorum bayım.”
– “Neye mal olursa olsun doğru şeyi yapmaya hazır olmak olabilir mi? Bir erkeği erkek yapan bu değil mi?”
+ “Elbette bu ve bir cift testis.”
7. “Bazen sen balığı yersin, bazen de balık seni.”
8. “Sizin hikÂyeniz varsa benim de var.”
9. “Hayat bazen cok karmaşıktır.”
10. “Bu sabah kendimi cok boktan hissediyorum dostum. Tam bir cokuntu halindeyim. Biraz para kaybettim…”
-“Salla gitsin. Unut gitsin bunu.”
-“Evet, s*ktir et ya. Boktan şeyler icin uzulecek değilim. Hayat devam ediyor dostum.”
11. “Oraya Los Angeles derlerdi. Meleklerin Şehri… Tam olarak boyle olmadığını sonradan fark etmiştim.”
12. “Ahbap ’ın tek istediğiyse, halısını almaktı. Ac gozlu değil.”
13. Lebowski: “Kahrolası halı odayı dolu gosteriyordu dostum!”
Walter: “Senin kahrolası halındı ahbap.”
Donny: “Ahbapın halısına ne olmuş Walter?”
Walter: “Donny kapa ceneni! kahrolası deve seviciler senin halını caldılar ahbap.”
Lebowski: “Benim kahrolası halım.”
Walter: “Lanet halı senindi ahbap.”
Lebowski: “Kahrolası halı odayı dolu gosteriyordu.”
14. “Onlar Nazi mi?”
-“Hayır onlar nihilist.”
15. “İşin guzel tarafı basitliğinde saklı. Eğer plan cok karmaşıklaşırsa, yanlış gidecek şeylerin sayısı da artar.”