Karizma ✓
Zeka ✓
Espri yeteneği ✓
Cesaret ✓
Kaptan pilot ✓
Cirkin ama guvenilir bir dost ✓
Han Solo‘nun bu kadar sevilmesinin nedenleri acık aslında. Sonucta bir prensesin kalbini calan birinden bahsediyoruz. “Han ’ın sahip olduğu ozellikleri sadece bunlar mı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Tabii ki de hayır. Eğer oyle olsaydı yazımız burada sona ererdi. Hatta bu girizgah bile olmazdı. Hatta ve hatta, Star Wars evreni bu kadar keyifli olmazdı.
Peki size Han Solo ’nun eğitilmemiş bir Jedi olduğunu soylesek? Soylemekle kalmayıp orneklerle anlatsak?
Listelist olarak bu konuya da parmak bastık. Uşenmedik maddeleri videolarla percinledik. Gelin bir goz atın ve Han Solo ’nun Jedi icgudulerine sahip olup olmadığına siz karar verin.
1. Jedi Mind Trick? Han Solo, force eğitimi almış biri değil. Bu yuzden istediğini almak icin cazibesini kullanıyor.
Onu oldurmek icin adam yollayan Jabba the Hutt ’ı, gelecekte ona daha cok para sağlayacağı icin kendisini oldurmemeye ikna etmesi gibi. Daha once de Han ’la iş yapmış olduğundan dolayı Jabba bunları biliyor olmalı fakat konuşurken ellerini cok dikkat dağıtıcı bir şekilde hareket ettiriyor. Tıpkı Jedi ’ların Mind Trick (Akıl oyunu) yaparken ellerini kullandığı gibi.
Belki de Jabba bu sayede Mind Trick ’e karşı bir bağışıklık kazandı.
2. Han ’a gore sadece “Şans” A New Hope ’ta Luke vizoruyle lazer mermilerini engellemeye calıştığında Han guluyor.
“Bana gore şans.”
Şans… Return of the Jedi ’da Han ’ın Sarlacc ’ı dokunaclarının tam ortasından, kafa ustu asılı durumda ve kor durumdayken vurması gibi. Yok yok, force ’la hic alakası yok.
Tamamen bahsettiği o “şans” olmalı.
3. Fakat şans diye bir şey yok https://youtu.be/WwC_o_fcW1s?t=14
“Tecrubelerime gore şans diye bir şey yoktur.”
Bizce de oyle, Obi Wan Kenobi. Chewie uyarı olarak mırıldadığında “Boba Fett?!” diye cevap vermesi ve sonucundaki vuruş kesinlikle kazara değil.
Sırt roketini tam olarak neresinden vurması gerektiğini, hangi acıyla vurması gerektiğini ve Boba ’yı carptırmalı atışla Sarlacc ’in ağzına doğru yollamayı cok iyi biliyor.
4. İcinde kotu bir his var Obi-Wan, Luke, Leia ve Anakin işler sarpa sarmadan once en az bir kere “İcimde kotu bir his var” cumlesini kurdu. Peki bunların ortak noktası ne? Tabii ki force. Geldik Han Solo ’ya. Han 4 filmde tam 3 kere bu cumleyi kurdu. Ve duyduğu kotu hisler de boş cıkmadı.
5. Ona ihtimallerden bahsetmeyin Solo yıllardır ucuyor. Dolayısıyla gitmesi gereken yere ulaşmak icin jedi-reflekslerine ihtiyacı yok.
C-3PO ’nun dediği gibi, girdikleri ultra-yoğun asteroid bulutunda hayatta kalma şansları 3,720 ’ye 1 değilse eğer. Fakat yine de hayatta kalmayı başardılar.
İmparatorluğun bircok emektar pilotu, cok daha kucuk ve manevra kabiliyeti yuksek gemilerle bile bu kadar “şanslı” olamadılar.
6. Sen insan mısın Solo Han Solo ’muz, bir Kalkan Jeneratorunu nasıl indirmesi gerektiğini biliyor.
Savunmayı aş, biraz TNT yapıştır ve GUM! Halbuki The Force Awakens ’da o savunmayı aşabilmek icin ışık hızında ilerlemeleri gerekiyordu. Han bunu manuel olarak gercekleştirdi. Carpışmamak icin Han ’ın gemiyi 0.000186 saniyede ışık hızından cıkarması gerekiyordu.
Bir pod yarışında hayatta kalmak icin ihtiyac olan “jedi refleksleri”nden daha etkileyici gibi gorunuyor.
7. Guc varken tarayıcılara ne gerek var? Hoth ’ta tarayıcılar calışmıyor. Bu yuzden eski usul izcilik usullerinden faydalanıp, kor olmadan veya Han ’ın bineği gibi olmeden hayatta kalmanız gerekiyor. R-2 ’ya gore, Han ’ın hayatta kalma şansı 725 ’e 1. O corak boşlukta Luke ’u bulma şansı ise neredeyse sıfır. Fakat Luke ’u neredeyse anında buluyor. Sanki varlığını sezermiş gibi.
8. Bir değil iki değil. Aslında surekli gucu kullanıyor Han Solo ’nun “gucu hissetmek” tarzı zırvalarla işi yok.
Kimi ararsa arasın gozlerini kullanabilmek varken yarı-dinsel sacmalıklarla neden uğraşsın ki?
A New Hope ’un sonunda, ay boyutundaki Death Star ’da X-wingler ve TIE fighter ’larla girdiği it dalaşı. gorevin tam da yalan olacağı sırada Luke ve Vader ’ı bulması… Bir ay boyutundaki Death Star ’da X-wingler ve TIE fighter ’larla girdiği it dalaşı.
Luke ’un mukemmel atışı milyonda bir olabilir fakat Han ’ın Luke ’u tam da bulması gereken yerde bulması da fena bir şans değil yani.
9. Ve gucleri The Force Awakens ’ta da devam ediyor Ne zaman ve nerede ulaşılabileceği hakkında altıncı hisse sahip olmak Han ’ın en işe yarar hareketi. The Force Awakens ’da Jakku ’yu terkettiği dakika icinde Millenium Falcon ’u bulması gibi.
10. Hisleri bazen diğerlerinden bile guclu olabiliyor Empire Strikes Back ’te, dev bir Sumukluboceğin icinde olduklarını fark edecek son kişi Han.
Chewie yuksek hislere sahip olan bir Wookiee, Leia ’nın guce yatkınlığı var ve Threepio ’nun yardımcı olabilecek her ceşit tarayıcıları mevcut. Fakat nasıl oluyorsa Sumukluboceğin varlığını fark eden Han oluyor. Return of the Jedi ’da Luke ’un Vader ’ı hissetmesi gibi.
11. Han Biliyor Han ’ın meşhur “Biliyorum”u sadece sert bir cocuk tribi değil.
Her erkek Leia ’nın ondan hoşlandığını tahmin edebilirdi, fakat aşık olmak? O noktaya kadar bircok defa cinsel cekim yaşanmıştı fakat hicbiri tam anlamıyla bir aşkı ima edercesine değildi. Leia “Seni seviyorum” diyor cunku bu itiraf onun elvedası.
Han elveda demiyor, cunku olme vaktinin henuz olmadığını biliyor. “Biliyorum” demesi aslında “Biliyorum, cunku aklını okudum. Benim guclerim var. Her şey guzel olacak. Hepsini gordum” anlamına geliyor. Tabii bu sahne Harrison Ford ’un karizmatik doğaclamalarından biri de olabilir. Emin olamayız.
12. Bir akıl oyunu daha Sinema tarihinin en salak kurgusu Han ’ın Guc ’u kullanabildiğini kanıtlıyor.
A New Hope ’ta, Greedo iki metre otesinde otururken Han Solo arkasına yaslanıyor ve silahını kılıfından cıkarırken sakince konuşuyor. Konuşurken sol elini izleyin. Elini havada sallıyor kafasının solunda kalan duvara dokunuyor. Tam da Greedo ’nun yanlış hedef aldığı noktaya.
Sanki bir ceşit… Akıl oyunu gibi.