Verdiği tadı başka filmlerden alamayacağınız nadir yapıtlardan biridir Forrest Gump. IQ ’nun onemini yitirdiği; saflık, doğruluk ve inancın on plana cıktığı, yıllar sonra bile izlesek aynı duyguları canlandırma ozelliğine sahip bir film.
Sonucta kolay değil; En İyi Film, En iyi Erkek Oyuncu, En İyi Yonetmen, En İyi Film Kurgusu, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Gorsel Efekt dallarında Oscar alabilmek. Tom Hanks ’e hic değinmiyorum bile.
Sinematografinin ve oyunculuğun dışında, Forrest Gump ’ın en etkileyici yanlarından biri de replikleri. Sonucta, koşan birini gorduğumuzde “Run Forest Run” diye bağırmadan duramıyoruz. Hatta bir cikolata kutusuna bile derin anlamlar yukluyoruz.
Bu listemizde Forrset Gump ’tan oğrendiğimiz, hayat dersi niteliğinde 15 repliği bir araya getirdik. Maddeleri okurken iciniz zarif bir huzunle dolacak. Hazırlıklı olun.
1. “Hayat bir kutu cikolata gibidir, icinden ne cıkacağını hicbir zaman bilemezsin.”
2. “Jenny ve ben kofte ve patates gibiydik.”
3. “Bir insanın ihtiyacı olduğu para bellidir. Gerisi sadece gosteriştir.”
4. “Bubba bir karides teknesinin kaptanı olacaktı. Ama onun yerine Vietnam ’daki nehrin kıyısında oldu. Bu konuda daha fazla konuşmak istemiyorum.”
5. “Colde, gun doğumunda, gokyuzu oyle guzel gorunurdu ki cennetin nerede bitip, dunyanın nerede başladığını bilemezdim.”
6. “Annem bana, ‘Her gun gozumuzun onunde mucizeler gercekleşir ’ derdi.”
7. “Hayata devam edebilmen icin gecmişi geride bırakman gerekir.”
8. “Her birimizin bir kaderi mi var, yoksa hepimiz ruzgÂrla savruluyor muyuz, bilmiyorum.”
9. “Bir insanın ayakkabılarından cok şey anlarsın.”
10. “Olum de hayatın bir parcası.”
11. “Sadece aptallık yapanlar aptaldır.”
12. “İlerlemeden once gecmişini arkaya al.”
13. “Akıllı bir adam değilim, ama aşkın ne olduğunu biliyorum.”
14. “Koş Forrest koş!”
15. “Neden oluyorsun anne.”